Belgičtí Echo Collective přiváží postklasické verze Radiohead nebo Erasure

Belgičtí Echo Collective přiváží postklasické verze Radiohead nebo Erasure

24. 02. 2019  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Únorové EuroConnections uvedou belgické postklasické těleso Echo Collective, které se zaměřuje na přehrávání cizích skladeb v nových, osobitých aranžích. Echo Collective přearanžovali a přehráli klasické album Amnesiac od Radiohead nebo desku blackmetalových Burzum, asistovali také na nové verzi posledního alba Erasure. V České republice se poprvé objeví 25. února v Paláci Akropolis.
Existuje spousta kapel, které hrají coververze, ale jen málo z nich patří do škatulky současné postklasické hudby a žádná z nich rozhodně nepředělává celé desky tak jako šestičlenné belgické těleso Echo Collective. Jejich aktivity a nahrávky jsou něco víc než jen kuriozita, daří se jim překračovat hranice hudebních žánrů a probouzet k životu notoricky známé skladby. Na konci února se o tom budou moci přesvědčit i diváci v Praze, kde poprvé zahrají v rámci EuroConnections.

Echo Collective

Projekt Echo Collective založili v polovině naší dekády hudebníci Neil Leiter a Margaret Hermant, kteří se už pár let pohybují na scéně postklasické hudby. Seznámili se během turné s Winged Victory For The Sullen, jinou belgickou dvojicí, která spojuje svět ambientu a klasické hudby a na jejich druhé desce Atomos z roku 2014 se už podíleli i jako spolutvůrci. Tehdy se Leiter a Hermant rozhodli vytvořit vlastní projekt, který bude předělávat cizí skladby. „Přicházíme ze světa klasické hudby a snažíme se využívat naše znalosti i mimo něj,“ vysvětluje Leiter filosofie Echo Collective.

Dvojice se obklopila kolektivem podobně naladěných hudebníků a jejich prvním počinem bylo živé orchestrální provedení desky blackmetalových legend Burzum nazvané Daobi Baldrs. Hráli na soundtracku k filmu Salero Adama Bryanbauma Wiltzieho a britské synthpopové duo Erasure si je pozvalo k překopání své zatím poslední desky World Be Gone. Nová, orchestrální verze nazvaná World Beyond vydaná na začátku roku 2018 sklidila zaslouženou pozornost. Sám zpěvák Erasure Andy Bell si desku pochvaloval slovy: „Reinterpretace vdechly písní úplně nový kontext a pro mě v nich vznikl nový prostor.“ Úspěch nahrávky přihrál Echo Collective smlouvu s německou značkou !7K, která je neoklasickou odnoží známého labelu !K7 a kde vydávají třeba Hior Chronik nebo Luca D´Alberto.

Zatím posledním velkým počinem Echo Collective, nyní už fungujícím jako septet, je loňské album Echo Collective Plays ´Amnesiac´. Album Radiohead z roku 2001 míchající rock a elektroniku tady dostalo nový minimalistický kabát, který podtrhl úzkost i paranoiu, jež vládnou originálu. „Experiment Echo Collective v převádění textur z jednoho žánru do druhého překonává všechna očekávání,“ napsal o desce portál Pop Matters, který dal desce vysoké hodnocení 9/10.

Echo Collective učí posluchače přistupovat k hudbě bez předsudků, které sebou nesou žánrová vymezení. Zároveň ale se vší vážností přistupují k originálům, v nichž hledají silné melodie i nálady a snaží se je přenést do svého světa – pomáhají nám vidět skladby v novém světle. Ať už předělávají black metal, art-rock nebo synthpop, vždy je to mimořádný zážitek. Stát se jeho součástí budou moci čeští posluchači 25. února 2019, kdy Echo Collective vystoupí na pozvání EuroConnections v pražském Paláci Akropolis.

https://www.echocollective.be

Více informací: www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS: ECHO COLLECTIVE

Pondělí 25. 2. 2019
Vystupují:
ECHO COLLECTIVE /BE
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika