Závan minimalistické alternativy Kate NV

Závan minimalistické alternativy Kate NV

17. 03. 2019  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Svým aktuálním albem Kate Shilonosova alias Kate NV vylíčila moderní suitu, minimalistickou ódu na Moskvu a její barvy. Navazuje tak na svou popovější tvorbu, práci s tamním experimentálním souborem Scratch Orchestra a neposledně postpunkovou skupinu ГШ (Glintshake). Poprvé se v Praze a MeetFactory představí 21. března 2019.
Druhé sólové album letos třicetileté ruské hudebnice zprostředkovává křehké psychotropní symfonie, třpytivé diamanty, připodobitelné jako meditativnější Suzanne Ciani, rozjímal se v recenzi časopis The Wire, který její для FOR (2018) vzápětí v bilančním žebříčku vynesl mezi nejvýraznější počiny uplynulého roku. Jistou záruku nabízí už label RVNG, u něhož dále vydávají experimentální, byť v mnohém líbivé skladby Julia Holter, Holly Herndon či Lucrecia Dalt.
 

Album o deseti skladbách je popisováno jako soundtrack k moskevské městské krajině, v první části věnované jaru, druhé podzimu. Moskva je mytologizovaná svou vznešeností a vážností, podobenství líčené Kate NV současně zprostředkovává potěšující krásu až absurditu. Deset symetrických skladeb na для FOR (nejen svým pojmenováním, kdy jedno ruské slovo o třech písmenech se zrcadlí slovem o třech písmenech anglicky) zaznamenává prostředí města, jeho praskliny, jimiž prorůstá omamné listí, a jednotlivé z nich vyvěrající zvuky jím putují jako miniaturní, mutující molekuly.

Kate NV

Jediná skladba, na níž se opravdu zpívá, вас YOU, je zhudebněnou básní Vasilije Kandinského, jednoho ze zakladatelů abstraktního umění. Vedle něj v případě tohoto alba všestranná skladatelka dále odkazuje na současného ruského konceptualistu Viktora Pivovarova. Spolu se Sashou Kulak, nezávislou filmařkou, k albu vytvořila krátký film, inspirovaný jeho Projects for a Lonely Person. Tematicky se soustředí na kouzlo všedního dne a poezii alba, jemuž je příhodnou ilustrací. „Mluvili jsme o naší lásce k rutině, obyčejným věcem, ale v surreálném způsobu projevu,” říká Kate NV ke spolupráci s Kulak v rozhovoru pro časopis The Fader. „Představovali jsme si alternativní realitu, jakoby trip. Nemůžete uvěřit vlastním očím, stojíte na zemi, všechno se proměnilo, a přece, nic se nestalo.” Půlhodinový portrét obyčejného člověka nevšedním prizmatem.

Na závěr loňského roku Kate NV svou duhou okouzlila nizozemský festival Le Guess Who?, dříve třeba slovinský Ment, a to nejen sólově, ale i s Glinthashke (ГШ), s nimiž by ji pro její surovější tvář jeden takřka nepoznal. Jak bude její vystoupení ve smíchovské továrně ve čtvrtek 21. března vypadat, je zahaleno lucidní aurou. Jak známe Kate NV živě, máme za, že v MeetFactory to však bude dovádivé a radostí překypující vystoupení.

Dodal: Libor Galia, MeetFactory
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

KATE NV

Čtvrtek 21. 3. 2019
Vystupují:
Kate NV
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika