Dubioza kolektiv připomene sílu hudebního protestu na Flédě

Dubioza kolektiv připomene sílu hudebního protestu na Flédě

27. 01. 2020  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Osmičlenné bosenské těleso Dubioza kolektiv se vrací do Brna. Agresivní a taneční mix stylů dub, ska, reggae, punku, elektroniky a hip hopu s balkánským rodokmenem dávno dobyl svět. Nikdy se však nestal součástí mašinérie nahrávacích společností.
V politicky nekorektních textech v bosenštině a angličtině dál reflektuje domácí i globální problémy, prozrazuje svůj původ a přitahuje pozornost těch, kteří od hudby čekají víc než jen zábavu. Předprodej na sítích smsticket a goout.
 

Divoké a energií nabité koncerty zcestovalých Bosňanů Dubioza kolektiv připomínají očistnou sílu živelné pohromy spíš než tajemný šamanský rituál. Okouzlujícím až sportovním způsobem v protestních žlutočerných dresech propagují toleranci a kritizují nacionalismus, korupci a bezpráví bez ohledu na hranice národních států. Zpívají většinou bosensky (kromě alba Wild Wild East a část Happy Machine), avšak dávno opustili své původní téma balkánské války. „Snažíme se zpívat o tom, co se děje teď – ne o tom, co bylo před 25 lety. To je téměř půlka našeho života. Tak proč se k tomu vracet,“ sdělil v rozhovoru pro iRozhlas frontman kapely Brano Jakubović a dodal: „V posledních deseti, patnácti letech je to v podstatě pořád dokola jen jedno téma, které hýbe světem. A je velmi složité psát třeba dvacet písniček na jedno, ale velmi důležité téma –  jak se vypořádat s našimi životy.“

Dubioza má na kontě osm dlouhohrajících nahrávek, přičemž největší poprask v její nedávné diskografii způsobila Happy Machine (2016). Kapela ji vložila ke stažení zdarma na portál Pirate Bay, jemuž věnovala také jednu z písní (Free.mp3. The Pirate Bay Song). Obsahově album reflektuje řadu globálně významných událostí od protestů v istanbulském parku Gezi přes uvěznění zakladatelů Pirate Bay až po sýrijskou uprchlickou krizi. Hudebně se na něm podílela řada významných hostů jako Manu Chao, Benji Webbem ze Skindred, pandžábský hiphopper BEE2, katalánská skupina La Pegatina, italský zpěvák a trumpetista Roy Paci nebo makedonský trumpetista Džambo Aguševi. Album, na němž se kapela poměrně radikalizovala, obsahuje písně v angličtině, španělštině i jazyce Punjabi.

Na zatím poslední nahrávce Pjesmice za djeci i odrasle (2017) se Dubioza kolektiv vrací k domácí tématice nejen v parodii na generační hymnu Himna generacije. Opouští metafory a typickou slovní ironii a stává se ještě přímočařejším a houževnatějším odpůrcem arogance moci než dřív. V těchto dnech vzniká nová deska, kterou Dubioza ohlásila na konci roku 2018 anglicky zpívanou skladbou a videoklipem Wild Wild East. Odkazuje jí ke svému staršímu stejnojmennému albu Wild Wild East (2011), které vyšlo u nezávislého labelu Koolarrow Rec. baskytaristy Faith No More Billyho Goulda. Díky spolupráci s ním kapela definitivně prolomila nejen hranice Balkánu, ale i Evropy. Její písně se tak i přes neobvyklý národní jazyk mohou chlubit více než 35 miliony zhlédnutími na YouTube (Kažu).

Na hudební scéně se Dubioza kolektiv objevila poprvé již v roce 2003. Po eponymním albu (2004) přišla s nahrávkou Dubnamite (2006), se kterou pronikla za hranice Bosny a Hercegoviny. Následující Firma Ilegal (2008) byla nekompromisním výpadem proti balkánskému nacionalismu a bosenskému establishmentu, čímž oslovila celou balkánskou oblast. Album 5 do 12 (Za 5 minut 12, 2010), na němž se kapela znovu politicky angažovala na domácí půdě, když ve videoklipu Walter vyzvala mladé lidi, aby šli volit, skupina poprvé vložila ke stažení zdarma na svůj web, čímž vyjádřila svůj názor na praktiky nadnárodních labelů. Toto opakovala i v případě dalších nahrávek: Apsurdistan (2013), Happy Machine (2016) a Pjesmice za djeci i odrasle (2017).

Dodal: Sabina Coufalová, klub Fléda
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

DUBIOZA KOLEKTIV

Pátek 7. 2. 2020
Vystupují:
DUBIOZA KOLEKTIV
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika