Historie hudby jménem Electro

Historie hudby jménem Electro

26. 09. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
V dalším pokračování po stopáchach elektronické hudby se zaměříme na hudební žánr electro. Věděli jste například, že se electro objevilo už počátkem roku 1980 v Detroitu, Bronxu a Los Angeles?
Techno vzniklo z house music, tu vynalezli v Detroitu v polovině osmdesátých let. Tam, kde Zatímco house vždy určitým způsobem navazoval na disco, techno bylo zpočátku striktně elektronickou hudbou, která vznikala pro úzkou a velmi speciální skupinku lidí. První techno producenti a Djové Kevin Saunderson, Juan Atkins a Derrick May stavěli na skládání (syntéze) beatů, používali electro-funk umělců jako Afrika Bambaataa a rádi se nechali ovlivnit zvukem synth-rockových kapel jako Kraftwerk. Tolik stručná historie vzniku elektronické taneční hudby z All Music Guide.

Electro vychází ze synthpopu, diska, funku a old school hip hopu. Objevilo se počátkem roku 1980 v Detroitu, Bronxu a Los Angeles. Electro vzniká pomocí syntezátorů, automatických bicích, vocoderu a sampleru. Největší slávě se tento styl těšil během druhé poloviny osmdesátých let a znovu pak po deseti letech, kdy se z původního electra vylíhl electroclash.

Stejně tak jako ostatní hudební styly, má i electro řadu poddruhů, které dělají radost hudebním teoretikům a milovníkům zařazování, neboli škatulkování, během relativně krátké doby se mladý styl rozvětvil v Electro Funk, Electro Bass, Freestyle music, Miami bass, Glitch Electro, Techno Bass, Downtempo Electro a Minimal Electro.

Výraz electro je zkrácenou formou názvu stylu electro funk (dříve též robot hip hop a electro hop). Electro lze vyložit také jako určitý styl hip hopu přímo ovlivněný tvorbou Kraftwerk a funky deskami (ranné rapové desky, které měly obsahově blíže k discu než k rapu jak ho známe dnes). Electro zní typicky, kompletně elektronicky, často jsou ozvláštněné o zpěv přednášený přes zařízení zvané vokodér, zjednodušeně přeloženo do srozumitelné řeči, by se dalo říci „zkreslovač hlasu“.

Charakteristika stylu electro
Klasickou electro kompozici bychom mohli popsat takto: „Rytmický základ automatického bubeníka podkresluje syntezátorová funky basová linka obklopená elektronickými zvuky, které činí z každé skladby originál, se značným podílem efektů typu reverb (pracuje s dozvuky mnoha ozvěn vznikajících zároveň s každým zvukem) nebo echo (může být přírodní akustický jev pojmenovaný po nymfě, nebo typ Ruské ponorky, ale především jde o ozvěnu.) s elektronickými pady (elektronické bubínky, jejich zvuk vzniká prostřednictvím elektronického vlnění, zatímco normální bubny využívají akustické vibrace) tvoří hutný, studený zvuk , často umocněný tématikou science-fiction v textech písní.

Používání vokodéru nebo zpěv nejsou v electru podmínkou. Vývoj electra je přímo úměrný rozvoji technologií, hardwareu a softwareu, mnozí hudebníci si dnes vystačí s pouhým notebookem. Pionýři electra i někteří jejich následníci produkují hudbu na předem promyšlená témata, zpravidla jsou to futuristické vize, roboty, nukleární věda atp., následně vznikají tak zvaná koncepční alba. Nejvýraznějšími tvůrci koncepčních alb byli a jsou Kraftwerk.

Historie
Jedna z prvních electro desek na světě vznikla v Bronxu, v New Yorku. Nahrál a vydal ji Afrika Bambaataa pod názvem Planet Rock v roce 1982. V nahrávce použil prvky z Trans-Europe Express a Numbers od Kraftwerk. Spolu s dalším průkopníkem elektronické hudby, Juanem Atkinsem založil Bambaataa projekt Cybotron, ten značně ovlivnil budoucí vývoj detroit techna, drum and bassu a electroclashe.

Poddruhy electra
Electro hop – věnovali se mu Egyptian Lover a Arabian Prince. Bass-heavy – hráli na Západním pobřeží USA 2 Live Crew. Techno-Bass – byl specialitou Detroitu, vznikl spojením Detroit techna s Miami Bass. Na Východním pobřeží, zvláště pak na Miami, se z electra zrodil freestyle a Latin-centric.

Současné electro
Téměř zašlou slávu z osmdesátých let vrátili electru po deseti letech producenti Anthony Rother, DMX Krew, Mr. Velcro Fastener nebo Japanese Telecom. Dnešní electro autoři mají mnohem bohatší zdroje, lepší techniku a nebojí se experimentovat s jakýmikoliv styly včetně hip hopu nebo popu. Moderní electro se proměnilo v jistý typ house music, ne tak soustředěný na pravidelnost rytmu, hlavní důraz je na surových zvucích syntezátorů, tempo se pulsuje mezi 120 – 130 údery za minutu.

1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
NOVELFUNK
27. 09. 2006 | 13:01:52
+0 | -0
To byl slabsi clanek...
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika