APPARAT byl ojedinělý hudební zážitek

APPARAT byl ojedinělý hudební zážitek

29. 09. 2006  |  Autor: Ondra  |  Komentáře (0)
V České Republice po čase proběhlo vystoupení, na které budou všichni přítomní ještě dlouho vzpomínat. Electro akustický live projekt Apparat dal českému publiku lekci "made in Berlin" a dokázal, proč je jeho hudba považována za originální a jedinečnou.
Když tu vystupoval před dvěmy lety, znala ho jen drtivá menšina příznivců elektroniky, nadšeně vyhledávající alternativní směry v taneční hudbě. 26. září už Apparat (vlastním jménem Sasha Ring) dokázal zaplnit žižkovskou Akropoli po poslední volné místo a o jeho vystoupení se dokonce psalo jako o nejzajímavější akci podzimu. Do povědomí českého publika se tento berlínský producent dostal především albem Orchestra of Bubbles (vlastní vydavatelství Shitkatapult 2006), které tvořil společně s německou DJkou a producentkou Ellen Allien. Jeho hvězda začala stoupat strmě vzhůru a dnes se dá projekt Apparat bez ostychu považovat za ikonu nové vlny německých producentů a berlínské scény.

apparat

Hlavní sál paláce Akropolis nabízel výbornou alternativu mezi větší halou a komornějším prostředím. Koncert byl avizován něco málo po osmé hodině, ale světla zhasla až něco po půl deváté. Sál se do té doby stačil slušně zaplnit a na začátku vystoupení už bylo zcela plno. Skromně působící člověk ten Apparat. Nicméně za svým power bookem a pár efektory působil velice jistě a soustředěně. Kdo do té doby nevěděl, co má od tohoto jména čekat, věřím, že po koncertě se mu navždy zapsalo do paměti. Jeho electro akustická (ve své tvorbě používá samply akustických nástrojů) hudba je opravdu hypnotizující, s množstvím melodických ploch, zlomených i rovných beatů, melancholických nálad, protkána syrovými elektro samply, ale i hřejivými a originálními zvuky. Je to jako když zavřete oči a jste uprostřed podzimního lesa, který híří nespočetným množstvím barev a vzduch je ostrý jako břitva. Sasha Ring si s těmito i jinými pocity dokáže bravurně pohrát, přenést je do sve hudby a při některých pasážích koncertu mě (a věřím že nejen mě) naskakovala husí kůže.

apparat

Celé vystoupení zahájil dvěmi, dalo by se říci elektronickými baladami, s až provokativně rozlámanými beaty. Poté už přešel v rovnější rytmus tak kolem 115 bpm, kde představil svoji minimalovější tvorbu. S postupem času začal zrychlovat zhruba na 130 bpm a v půlce koncertu, která byla nejtvrdší, došlo dokonce i na techno rytmy, které v Apparatově podání byly neuvěřitelně propracované a emotivní. V druhé půli vystoupení nás už nechal houpat na zlomených beatech v neustálém doprovodu melodií a akustických zvuků. I díky tomuto faktu jeho rukopis rozenáte od jiných německých producentů.

apparat

Apparatovo vystoupeni nepostrádalo spád a byly zde opravdu silné momenty, kde se i dav nechal strhnout a nijak nezakrýval svoje nadšení z hudebního požitku. Dva přídavky nakonec uzavřely skvělý koncert. Apparat dal publiku víc, než čekalo a krom toho nám všem rozšířil hudební obzory. Sasho děkujeme.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika