Balkan Beat Box v Roxy

Balkan Beat Box v Roxy

05. 10. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
7. listopadu poprvé do ČR přijede kapela Balkan Beat Box, vlastní šestičlenný projekt člena kapel Gogol Bordello a Firewater Oriho Kaplana.
Člen gypsy punkové kapely Gogol Bordello Ori Kaplan přiváží 7. listopadu do pražského klubu Roxy vlastní šestičlenný hudební projekt – Balkan Beat Box. S Gogol Bordello mají jejich koncerty společné to, že jde o divokou multikulturní taneční party, kde divákům nezbývá díky energii, která se na ně valí, nic jiného než tančit a skákat. V případě Balkan Beat Boxu se návštěvníci protancují z Balkánu přes Izrael, Španělsko, Maroko a zpět. Název kapely je mírně zavádějící – jejich koncerty jsou založeny nejen na beat boxu, ale především na strhujícím mixu živých nástrojů (saxofony, perkuse, kytary) s elektronikou, rapem a dubem, které se proplétají s lidovými balkánskými, arabskými, židovskými a španělskými rytmy a melodiemi. Jejich koncerty jsou velkým zážitkem, což může dosvědčit například několik tisíc lidí, kteří s nimi na letošním festivalu v Roskilde radostně tančilo ve world music stanu. Balkan Beat Box založili Tamir Muskat a Ori Kaplan, známé osobnosti newyorské undergroundové scény – byli či jsou členy kapel jako Firewater, Gogol Bordello, J.U.F, Big Lazy, Shot`nez či Victoria Hanna. Vedle nich v Balkan Beat Boxu hrají další skvělí muzikanti - Itamar Ziegler, Dan Leong či Tomer Yosef, který je zároveň MCem a VJem a stará se o projekce, které každé jejich vystoupení doprovázejí. Koncert začíná v 19.30 a vstupenky jsou k dostání v předprodeji v síti Ticketpro za 330,- Kč, na místě pak za 350,- Kč.

Frontman Ori Kaplan popisuje muziku Balkan Beat Box následovně: „Naše hudba pramení z potřeby propojit arabskou kulturu s židovskou a slovanskou se severoafrickou. Ať už v Izraeli nebo v New Yorku, všichni žijeme v podstatě na podobné ulici. Já osobně náš styl popisuji jako ´středomořská tančírna´.“ A dále pokračuje: „Lidé naši hudbu přirovnávají k electronic urban folku, který je inspirovaný Balkánem a kombinovaný s hip-hopem.“ Zvuk Balkan Beat Boxu připomíná dávné časy, kdy do města přijel cirkus – s tančícími dívkami, obrovskými trumpetami a jásajícími lidmi. V případě Balkan Beat Boxu jde ale o břišní tanečnice a dechové nástroje potulných balkánských a klezmer muzikantů, kteří hráli na svatbách a pohřbech.

Kapela rozpohybovala diváky na koncertech po celém světě – od New Yorku po střední Východ, od Berlína po Makedonii, od Jerusaléma po San Francisco, od Bordeaux po Brussel, od americké Indiany po japonské Tokio. Na jaře 2006 jeli společné turné s židovským rapperem Matisyahem. Všichni členové Balkan Beat Box čerpají ze svých rodných kořenů a kultur (např. Izrael či Rumunsko), kde se narodili.

Ori Kaplan se narodil v malém izraelském městě Jaffa a od mládí se učil na klarinet. Místo klasické hudby hrál jako samouk především klezmer – židovskou taneční hudbu. Maminka Tamira Muskata byla Rumunka, jeho tatínek vedl v Izraeli hudební školu. Jeho hudební kariéra začala velmi záhy – bubnoval v punkové kapele, produkoval hudebníky z oblasti Středozemního moře, a nakonec hrál s největšími rockovými izraelskými kapelami. Zlom v kariéře obou hudebníků nastal po jejich vystěhování do USA, kdy se setkali s dalšími muzikanty podobného původu. Ori Kaplan se stal členem takových prominentních kapel jako Firewater, Shot´nez, Ori Kaplan Shaat´nez Band, William Parker & The Little Huey Creative Music Orchestra atd. Vystupoval a nahrával desky se Susie Ibarra, Speedball Baby, Big Lazy, J.U.F., Victoria Hanna, Johnem Zornem, Vision Orchestra, Williamem Parkerem a dalšími.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika