Dokumenty v Jihlavě

Dokumenty v Jihlavě

19. 10. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Od 24.-29. října proběhně v Jihlavě už 10. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů.
Letošní jubilejní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava má svůj nový plakát. Jeho hlavním motivem jsou přepravní kontejnery a zvolání Nikdy nebylo líp! Plakát odhalil ve čtvrtek 22. června ředitel festivalu Marek Hovorka v Oblastní galerii Vysočiny v Jihlavě. Autorem plakátu i celé grafické koncepce je výtvarník a pedagog Juraj Horváth, který svou přemýšlivou a neustále překvapivou grafickou vizi vtiskuje festivalu již pět let. Autorem ceny, jež bude na X. MFDF Jihlava udělena pro nejlepší středoevropský dokumentární film, nejlepší český dokument, přínos světové kinematografii a jako cena diváků, je výtvarník Viktor Karlík.

Hlavní programovou osou budou opět soutěžní sekce – jsou totiž ve střední a východní Evropě nejvýznamnějším přehledem nejnovější české a nejkvalitnější středoevropské dokumentární tvorby. Sekce Česká radost a Mezi moři představí cca 30 autorských dokumentů.

Během deseti let své existence prošel festival skutečně zásadním vývojem. Z malé akce věnované českému dokumentu se rozvinul v respektovanou mezinárodní událost s unikátním programem navštěvovanou nejen tisícovkami diváků, ale i desítkami zahraničních hostů. Vedle festivalu v Karlových Varech je jednou z našich nejvýznamnějších filmových přehlídek.

Tyto dva festivaly už druhým rokem spolu navíc úzce spolupracují: ředitel jihlavského festivalu Marek Hovorka bude členem dokumentaristické poroty na MFF KV. Institut dokumentárního filmu, MFDF Jihlava a MFF Karlovy Vary stejně jako loni připravili prezentaci východoevropských dokumentárních filmů DOCU TALENTS FROM EAST, které vstoupí do kin a na programy mezinárodních festivalů v letošním a příštím roce. Panelu se zúčastní režiséři z Polska, Makedonie, Lotyšska, Maďarska, Slovenska, Ruska, Bulharska a České republiky. Setkání s režiséry a producenty, představení filmů i s ukázkami proběhne ve středu 5. července v Sále tiskových konferencí hotelu Thermal v Karlových Varech.

„Východoevropský panel je součástí naší snahy o co největší podporu talentovaným filmařům a pozoruhodným filmům ze střední a východní Evropy. Je zajímavé sledovat, s jakými myšlenkami a často velmi původními a neobyčejnými záměry dokumentární filmy vznikají. Na tento panel letos navíc naváže trh východoevropských dokumentů East Silver či středoevropská soutěž Mezi moři, které budou součástí jubilejního desátého Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Jihlava,“ doplňuje Marek Hovorka, ředitel MFDF Jihlava.
A proč ponese letošní ročník heslo „Nikdy nebylo líp!“? „Tak jako dokumentární film ze své podstaty vybízí významnou částí svých děl k reflexi bezprostřední současnosti, měl by si i jubilejní desátý festivalový ročník zachovat tento dokumentarismus a provokovat k hlubšímu promýšlení české přítomnosti. Proto jsme za letošní klíčové zvolání zvolili provokativní „Nikdy nebylo líp!“. Měli se někdy Češi lépe než dnes? A v čem se „nikdy neměli líp?,“ dodává Hovorka.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Jihlava je od února tohoto roku také vydavatelem měsíčníku Dok.revue, který vychází jako příloha Literárních novin. Čtyři tiskové strany dávají prostor tématům, která současný dokumentární film otevírá na domácí kulturní a společenské scéně, a to jak ve filmově-kritickém, tak interdisciplinárním pohledu.

Dok.revue je dalším krokem v publikační činnosti o dokumentu: MFDF Jihlava je již vydavatelem sborníku textů o dokumentu DO, jehož čtvrté číslo se připravuje na konec října 2006. Starší čísla zájemci najdou v knihkupectvích. Koncem roku 2005 vyšla první knížka nové edice zaměřené na osobnosti silně protnuté s dokumentem: Jean-Luc Godard, texty a rozhovory je prvním souborným vydáním moderních překladů kriticko-teoretických textů tohoto významného francouzského režiséra a rozhovorů s ním. V této edici se letos připravují 2 nové knížky: první z nich – kniha českého dokumentaristy Karla Vachka – bude představena během festivalu.

Kromě návštěvy festivalového portálu www.dokument-festival.cz, kde jsou k dispozici čerstvé informace z dění na domácí i zahraniční dokumentární scéně, upozornění na premiéry a zajímavé projekce, aktivity dokumentaristů i prezentace českého dokumentu v zahraničí, stojí za pozornost i stránky www.doc-air.com. Multimediální projekt festivalu Doc-Air nabízí autorské dokumentární filmy k prohlédnutí či přímo ke stažení. Za zmínku také stojí upozornit na Institut dokumentárního filmu.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika