Mezipatra

Mezipatra

27. 10. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
7. ročník českého gay a lesbického filmového festivalu proběhne od 27. října do 12.listopadu.
Letošní ročník se uskuteční od 27. října do 4. listopadu v Brně a od 6. do 12. listopadu v Praze. Projekce mohou diváci zhlédnout v sálech kina Art (Cihlářská 19, Brno), Scala (Moravské nám. 3, Brno) a Světozor (Vodičkova 41, Praha). Slavnostní zahájení festivalu za přítomnosti hostů, partnerských institucí, sponzorů a patronů se bude konat v brněnském kině Scala 27. října v 19.30 hodin.

Festival udělí tři ceny, Cenu odborné poroty pro nejlepší celovečerní hraný film, Cenu studentské poroty za nejlepší krátký film a Cenu diváků za nejlepší film.

V hlavní porotě zasednou mimo jiné představitelé klíčových filmových festivalů, Carla Despineux, dramaturgyně Mezinárodního festivalu ženských filmů Feminale (Kolín nad Rýnem/Dortmund) a Jason Plourde z Lesbického a Gay filmového festivalu Seattle.

Potvrzenými členy studentské poroty jsou filmová teoretička Anna Batistová, ředitel GLTB festivalu Kultura pro toleranci v Krakově Samuel J. Nowak a studentka queer studies Kristína Ciprová.

Vyhlášení vítězných filmů a předání cen se uskuteční na slavnostním zakončení Mezipater v neděli 12. listopadu ve 20.30 hodin v pražském kině Světozor. Filmovou část programu uzavře distribuční předpremiéra kontroverzního amerického snímku Shortbus za osobní účasti režiséra Johna Camerona Mitchella.

Shortbus je dlouho očekávaným pokračováním Cameronova režijního debutu, kultovního filmu Hedvika a rozzlobený palec (Hedwig and the Angry Inch). Odehrává se v současném Manhattanu a je smyslnou, erotickou a žhavou sondou do životů a vztahů jeho obyvatel, zarámovanou genderem, sexualitou, uměním a hudbou. Hudba byla zásadní složkou už v Hedvice, glam-rockovém muzikálu o pouti východoberlínského transsexuála za uznáním
v USA.

Vstupenky na jednotlivá představení lze zakoupit přímo v pokladnách kin za 80 a 90 Kč.
Permanentky pak za 250 kč (víkendové) a 499 kč (celotýdenní pro Prahu).

Festival MEZIPATRA je soutěžní přehlídkou hraných i dokumentárních filmů s gay, lesbickou, bisexuální a transgender (GLBT) tematikou. Program festivalu doplňují další kulturní a společenské akce - divadelní představení, výstavy, scénická čtení a literární večery, diskuse, večírky...

Hlavní cíle festivalu:

podnítit zájem široké kulturní veřejnosti a televizních i distribučních společností o filmová díla s GLBT tematikou,

napomoci otevřít veřejnou diskusi k problematice sexuálních menšin ve vztahu k rozšiřující se Evropské unii a přispět k vytvoření společného evropského kulturního prostředí,

poskytnout majoritní společnosti impuls k poznávání života příslušníků sexuálních minorit, poukázat na problémy, se kterými se setkávají ve svých životech, a přispět tak k odstranění přetrvávajících předsudků či jen vzájemného nepochopení.


Aktuální program a katalog festivalu bude k dispozici v kinech a na
WWW.MEZIPATRA.CZ
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika