Josef Sedloň: O Apokalypsu jsem se nikdy nezajímal

Josef Sedloň: O Apokalypsu jsem se nikdy nezajímal

28. 10. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
A už ani ne za měsíc ho čeká jeho premiéra, kde dostal prostor na progressive stage listopadové Apokalypsy. Rozhovor, který se netýká pouze Ačka, ale ve kterém padaly i otázky na jeho bývalé aktivity (Ligthouse) apod., si můžete přečíst zde.
Před tím, než se dostanu k jádru našeho rozhovoru, k Apokalypse, zeptám se na pár věcí, které s tímto tématem zdánlivě nesouvisí. Zajímá mě tvůj pohled na vývoj taneční kultury u nás. Sám jsi se na něm od počátku podílel, zažil jsi dobu, kdy se z undergroundu stal mainstreem. Připravoval jsi festivaly, halové akce. Jak bys srovnal např. rok 2000, kdy se dle mého názoru u nás taneční hudba dostala do širšího podvědomí mnoha lidí, s rokem 2006? Je něco, co nyní na naší taneční scéně postrádáš a bez čeho by ses naopak rád obešel?
V roce 2000 byla taneční hudba u nás ´hype´, prostě něco, co každý mladý chtěl zkusit, být u toho, dnes už je to jedna z mnoha hudebních možností. Postrádám určitou pospolitost, která byla cítím v té 2. polovičce 90.let. Obešel bych se bez těch komerčních poloh taneční hudby.

Jméno Josef Sedloň bylo dříve spojeno se jménem Lighthouse. Tvá agentura pořádala mnoho akcí, ať už úžasného Carla Coxe v Průmyslovém paláci v Praze, nebo Lucky People Center na Proboštských jezerech. Po neúspěšném festivalu LPC Lighthouse skončil se svou činností. Byly jediným důvodem finance? Nebo v tom byl nesouhlas s vývojem a vkusem lidí.
Konec Lighthouse byla přirozená věc. Dělali jsme to 8 let a za tu dobu se hodně věcí změnilo, včetně nás tří. Definitivním koncem byly samozřejmě finance, ale myslím, že to bylo z naší strany už vše vyčerpané, to co jsme chtěli říct, se stalo. Navíc situace a vztahy byly na taneční scéně v této době už dosti vypjaté, neboť to začal dělat už snad úplně každý i ten, kdo s tím neměl zádně zkušenosti ani osobní vztah.

josef sedlon

Za éry Lighthouse jsi se setkal s mnoha významnými osobnostmi. Viděl jsi reakce lidí na dj vystoupení, věděl jsi, kdo lidi zaujme apod. Co tvoří „hvězdnost“ těch několika málo opravdových star? A kdo je podle tebe opravdová dj star? Ať už z jakéhokoliv úhlu pohledu.
Je to charisma osobnosti. Opravdová star byl určitě Carl Cox. Z jiného úhlu zase jako star se choval třeba Paul Oakenfold. Pro mě byl star jako člověk Josh Wink…

Teď tedy k tvému druhému jménu, Josef Sedloň jako dj. Jak jsi se dostal k djingu?
Po revoluci, do té doby jsem si nahrával věci doma. Začínal jsem nejdříve hrát z kazet, pak cds a od polovičky 90.let jsem už mixoval z vinylů. Současně jsem od poč. 90.let začal působit i na Českém rozhlase a od roku 91 také na Radiu 1.

Co je pro tebe z pozice dje důležité? Vnímáš, co lidi chtějí a přizpůsobuješ se okolnostem akce jako takové? Je pro tebe významná reakce lidí při tvém setu?
Určitě se do jisté míry přizpůsobuji typu akce. Mé sety jsou pokaždé v něčem jiné, podle typu publika, akce i mé nálady. Reakce lidí jsou pro mě vždy důležité a povzbudivé.

Několikrát jsem si všimla, že při hraní míváš společnost. Můžeš o tomto projektu něco málo říct?
Od konce 90. let vystupuji s percusionistou Car-L, který do mého sety dává více tribal atmosféru. Jako i dj má své silné i slabší dny, ale celkově si myslím, že ohlasy lidí jsou pozitivní. Rád bych do budoucna klidně přibral ještě nějaký element, vokal, basu etc.

V listopadu budeš vystupovat na Apokalypse. Ta je také hlavním důvodem našeho rozhovoru, proto by mě zajímalo jaký je tvůj názor na její koncept, kvalitu apod.
Abych řekl pravdu, moc jsem se o ní nezajímal, byla na mě příliš orientovaná jedním směrem, a to na techno.

Tato akce je známá již dlouho. Kdy jsi ji začal vnímat ty? Jak vlastně hodnotíš brněnské halovky a trend, který v Brně udávají ve srovnání s Prahou?
Nevím, někdy okolo roku 2000. Jinak halovky v Brně byly více k technu oproti Praze. V současnosti se zde objevují pro mě i neznáma jména.

Zaujal tě line-up? Eric Sneo, Marco Bailey, Felix Kroecher. Znáš tato jména?
Znám jen Marco Bailey, není to úplně můj šálek kávy.-)

Pokud hraješ na nějaké větší akci, posloucháš ostatní djs? Chodíš se tam také bavit, nebo se soustředíš jen na své vystoupení?
Určitě si rád poslechnu i další djs, často si i rád zatančím.

Na co se mohou těšit lidé na Apokalypse? Mohl bys definovat styl Josefa Sedloně z pozice nezaujatého kritika? Zkus to.
Moje sety jsou vždy vícestylové, eklektické. Krom progressive / breakbeatu mě v současnosti baví i minimal a elektro v různých fůzích.

A na závěr, představ si tuto situaci. O půlnoci ti někdo z organizačního týmu Apokalypsy sdělí, že headliner není schopen odehrát svůj set a požádá tě o jeho zastoupení. Máš možnost zahrát z jeho desek, v jeho čas, lidem, kteří se těší na jeho set. Vsadil bys na pomyslnou jistotu a využil kufr se stylem hudby, kterou lidé očekávají? Nebo bys vystoupil jako Josef Sedloň i s rizikem, že je nezaujmeš, protože čekají něco jiného
Asi bych to částečně uzpůsobil, ale pořád by to byl Josef Sedloň.-)

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika