DJ Friction na Take Control 5

DJ Friction na Take Control 5

08. 11. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (2)
Víte, kdo v poslední době nejvíc zamíchal pořadím medailových DJů? Koho uznávají všichni fanoušci drum´n´bassu napříč jeho všemožnými styly? Kdo umí hrát ze tří gramců, jakoby se s nimi narodil? A na koho jsme tady už léta marně čekali? DJ Friction na Take Control 16.11. v Abatonu.
Studentské oslavy pro mnohé z nás začnou už o den dřív: ve čtvrtek 16.11. přistane na Ruzyňském letišti mladík s výrazem školáka, ohozem podle posledních výstřelků módy a rukama, za které by dal normální člověk dal kdeco – DJ Friction,

Buďme upřímní: do Prahy se stále vozí ti nejlepší, neznámější a nejšikovnější DJové, ale kolem řady z nich je jen vyčůranými manažery a promotéry nafouknutá bublina. Ta v některých případech nabírá natolik falešných rozměrů, jakoby z vašeho kamaráda ze třídy, který si koupil před rokem gramce, udělali třeba na Ukrajině hvězdu na úrovni Carla Coxe jen na základě toho, že mu tenhle pán jednou odpověděl na email. Takový model se pomalinku začíná prokousávat i na pole drum´n´bassu, ale přesto ještě zůstává valná většina jeho fanoušků soudná a dostatečně vzdělaná na to, aby na lep „imidžistů“ neskočila. Z toho tedy vyplývá, že když někdo opěvuje Frictiona, nevěší vám ani náhodou bulíky na nos. Do nebes ho vynáší stejně snaživě Pepík odvedle jako kdejaký hudební profesionál.

friction

Méně pozornému drum´n´bassovému fandovi se může zdát, že se Eda Friction znenadání vyloupl, udělal pár tracků na Renegade Hardware, založil si z nudy label Shogun Audio, nahrál pár excelentních mixů a sláva byla v kapse. Kdepak – Friction bojuje s gramofony skoro patnáct let a to natolik poctivě, že začíná z královského trůnu vytlačovat staršího kolegu Andyho C i jeho zástupce Markyho. Žádná omáčka, ale dny a noci se sluchátky na uších a v rukách křeč, že se chudák kolikrát ani pořádně nenajed. Dnes ale díky tomu spí skoro každý den na jiném konci zeměkoule a nad jeho technickými a sluchovými vlohy zůstává všem rozum stát. Brilantní mixy jsou navíc podpořeny citem, který ladně spojí přebasovanou „noisiárnu“ s létem provoněnou hitovkou pro holky i pořádným bubákem pro kluky nebo tajemnou inťoušárnou. Posluchač a tanečník se tak baví celý příjemně propracovaný set a hlavně se dostane opravdu na každého. No schválně, poslechněte si některý z jeho setů na www.shogunaudio.co.uk.

Frictiona zná hudební svět především jako nadprůměrného DJe, ani ve studiu se ale rozhodně nefláká. Hlavně poslední dobou z něj lezou velmi zajímavé kousky. I tady je ovšem historie bohatá: někdy v půlce devadesátých let se seznámil se Stakkou, Skynetem, Nu-Balancem a K-Teem a postupně pak se všemi vydával více či méně vydařené tracky. S první jmenovanou dvojicí nahrál jeden ze svých nejslavnějších kousků Altitude, který pak vyšel na kultovním albu Stakky a Skyneta Clockwork, díky spolupráci s Usual Suspects se dostal do rodiny Renegade Hardware, jejímž věrným členem je dodnes, a pak se na nějaký čas zabydlel ve vodách clownstepu. Po kolaboracích s True Playaz, Baronem nebo Total Science ses jej ujal dokonce šéf značky Valve Dillinja, pro kterého Friction namíchal dvě veleúspěšné kompilace Spectrum a Big Bad Bass - Volume 2: The Next Level.

V roce 2004 Friction usoudil, že s nabytými kontakty by už mohl sám kšeftovat a tak si založil vlastní značku Shogun Audio. Odstartoval ho sérií nevýrazných singlů, minulý rok jakoby ale konečně začal chodit na pivko s těmi správnými kamarády: skladby od Teebeeho, Kluta, Commix, D-Bridge i Frictionovy kolaborace s K-Teem roztáčí s oblibou na večírkách i ti nejnáročnější DJové. Zatím posledním releasem na Shogun Audio je mistrův mix Next Level 2, kam namačkal 48 „nejžhavějších tracků současnosti.“ Příští rok bude ještě nabitější a úplně klidně by mohl label vystřelit do první ligy. Můžeme se těšit na singl od stále oblíbenějších State of Mind, Spirita, Alexe Pereze a samozřejmě dvojice Friction + K-Tee. Žhavou novinkou pak bude sublabel Shogun Audio Ltd, věnovaný největším talentům na scéně. Odstartuje jej Spectrasoul, následovat bude Survival… a dál se nechme překvapit. No a když Bůh dá, mohli bychom se dočkat dlouhohrajícího alba přímo od Frictiona! „Chtěl bych na něm příští rok začít pracovat. Budu kvůli tomu muset omezit DJing, díky kterému jsem nikdy nemohl dát do produkce 100%. Ale myslím, že přišel pravý čas to změnit. Pokud se mi to opravdu povede, chci se věnovat i jiným hudebním stylům a dát samozřejmě prostor nějakým hustým kooperacím.“

Už jste přišli na to, že když neuvidíte hrát Frictiona, bude postrádat váš další život smysl? Tady máte ještě pár důležitých informací: Take Control - Shogun Audio Label Night proběhne 16.11. v pražském Abatonu, český support obstarají Philip TBC, Denius, Pixie a Suki, na druhém, breakbeatovém flooru zahrají Kaplick, Appu a Turtlesquad DJs. Začíná se ve 22:00 a lístky seženete v obvyklých předprodejích nebo v TSP Records za cenu 150,- (+ poplatky) a na místě za 200,-.

www.takecontrol.cz

2 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
jirka
14. 11. 2006 | 23:27:45
+0 | -0
ten je dobrej!

08. 11. 2006 | 09:33:05
+0 | -0
No bylo už na čase.....větřím parádní jízdu první třídou :-)
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika