FILMASIA

FILMASIA

27. 11. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Druhý ročník asijského filmového festivalu FILMASIA 30. 11. – 3. 12. 2006 nabídne v pražských kinech Aero a Světozor průřez tím nejlepším z dalekého východu a přinese s sebou řadu akcí spojených s asijským filmem. Letošní rok je v hledáčku dramaturgů hlavně Tchaj-wan.
Filmasia 2006 nabídne během čtyř dní 44 projekcí asijských filmů ve třech sálech oblíbených pražských kin Světozor a Aero. Ve čtvrtek 30.11. festival zahájí česká premiéra tchajwanského filmu Three Times. Tchaj-wan je profilovou zemí Filmasie 2006. Festival doprovodí přednáškový týden na pražské FAMU (prof. Peggy Chiao) a na českém internetu začíná působit partnerský server specializovaný na asijský film www.rejze.cz

V rámci „režisérského pátku ve Světozoru“ Filmasia 2006 nabídne kolekci výjimečné osobnosti, Hou Hsiao-hsiena, autora Three Times a Města smutku, filmu, který mapuje pohnuté osudy a intimitu v zemi na hranici mocenských sfér.

„Hou je filmový básník, vypráví často velmi silné příběhy, které mají neuvěřitelnou výtvarnou a lidskou hodnotu,“ říka dramaturgyně festivalu Karla Stojáková. „Jeho Millenium Mambo už je dnes v učebnicích filmu a novější Café Lumiére je zase příkladem toho, čemu se říká čistá krása ve filmu.“

„Program v Aeru i ve Světozoru je dokladem toho, jak bohaté jsou filmařské zdroje ve východní Asii,“ dodává druhý z dramaturgů, Přemysl Martinek. Filmasia 2006 nabízí například unikátní možnost vidět starší film Dragon Inn nebo magickorealistickou Loutku, která se odehrává za japonské okupace. Povídkový snímek Svačinář trojice autorů stál na začátku tchajwanské nové vlny. Rebelové neonového boha zase po světě upozornili na jméno Tsai Ming-liang.

Kromě The Heirloom, hororu, který uspěl v Cannes, nabídne Filmasia 2006 milovníkům filmového děsu taky celou sobotní korejskou hororovou noc v Aeru, na programu jsou snímky Duch a Popelka.

Tchajwanská kinematografie je proslavená především tím, jakým způsobem zobrazuje situaci jedince v moderní společnosti, v moderním městě. Tedy určitý stav společnosti, ve kterém se nacházíme právě teď my. Filmy, které na Filmasii uvidíte, tak stále neztrácejí nic ze své aktuálnosti, obrazové jinakosti a překvapivých morálních apelů.

FILMASIA
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika