Legálně stažená hudba omezuje své spotřebitele

Legálně stažená hudba omezuje své spotřebitele

12. 12. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Lidé, kteří si z internetu legálně stahují hudbu, jsou podle Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) při používání takto získaných nahrávek nepřiměřeně omezováni a nemohou si je například poslechnout v některých typech mp3 přehrávačů.
Čeští posluchači mají možnost od poloviny listopadu využívat služeb prvních dvou internetových portálů, z nichž si lze legálně stahovat hudbu. Například zástupci serveru i-legalne.cz dnes obvinění z omezování práv spotřebitelů odmítli.

Jan Šulc z SOS dnes ČTK řekl, že hudební skladby stažené z internetu lze kvůli elektronické ochraně DRM přehrát pouze na omezeném množství počítačů. Také počet kopií pro vlastní potřebu je podle něj omezený, a tyto hudební soubory navíc nelze kvůli jejich ochraně přehrát na řadě zejména levnějších mp3 přehrávačů. Šulc upozornil, že uživatelé nemohou změnit datový formát hudebního souboru na jiný, který jejich přehrávače podporují.

hudba

SOS tvrdí, že taková ochrana nepřiměřeně omezuje spotřebitele při používání legálně pořízené hudby. "V případě, že spotřebitel zaplatí za stažení hudby částku, která jistě není zanedbatelná, měl by ji obdržet v takovém formátu, aby s ní mohl nakládat jako s jiným hudebním nosičem. Samozřejmě v rámci volného užití pro vlastní potřebu," uvedl Šulc.

Podobná omezení podle Šulce mohou spotřebitele odradit od legálního nákupu hudby, a složitá technická ochrana navíc zvyšuje cenu nahrávek. "V konečném důsledku to může nelegální trh s hudebními soubory naopak podpořit," upozornil Šulc.

Marketingový ředitel portálu i-legalne.cz Petr Peřina nesouhlasí s tvrzením SOS, že ochranná opatření DRM omezují spotřebitele. "Systém DRM umožňuje každému zákazníkovi vytvořit si ze zakoupených digitálních verzí skladeb klasické hudební CD, a to pět až deset kopií, což považujeme za dostatečné a vůči zákazníkovi velmi vstřícné pravidlo," řekl dnes ČTK Peřina. Dodal, že systém lidem také dovoluje si skladbu či celé album stáhnout z internetu několikrát například tehdy, když uživatel kvůli poškození počítače přijde o uložená data.

Systém DRM je podle Peřiny podmínkou mezinárodních hudebních vydavatelů a majitelů autorských práv. "Bez tohoto systému by neuvolnili k prodeji v digitální formě ani jednu jedinou písničku. Internetové servery s digitální hudbou, jako je i-legalne.cz, musí tento požadavek respektovat," upozornil Peřina, podle kterého tato ochrana digitální hudby funguje na celém světě. "Zákazníky upozorňujeme, že zakoupenou hudbu lze přehrát na přehrávačích označených symbolem Playsforsure.com," dodal Peřina.

Zájem o stahování hudby z internetu se postupně zvyšuje. Například portál www.i-legalne.cz za první den po spuštění navštívilo přes 150.000 lidí. Kolik písniček si však stáhli, jeho provozovatelé zatím neuvedli. Spokojeni jsou se svými výsledky provozovatelé konkurenčního portálu www.allmusic.cz. Po spuštění projektu zaznamenali 50 objednávek za den, jejich počet stále stoupá. "Pokud bude pokračovat stávající trend, tak překročíme psychologickou hranici pěti set objednávek denně ještě před koncem roku 2006," řekl v listopadu Vladimír Švehla, marketingový manažer firmy Vltava Stores, která portál provozuje.

Hudební fanoušci v Česku dosud neměli až na výjimky možnost z internetu stahovat hudbu legálně, tedy s ošetřenými autorskými právy. Legální stažení několika set písní nabízely od roku 2004 například stránky Českého Telecomu Starzone, které se ale orientovaly spíše na filmy. Nyní již nástupnická firma Telefónica O2 projekt nepodporuje. Celosvětově nejrozšířenější službu pro legální stahování hudby i-Tunes zatím její provozovatel, americká společnost Apple, do východní části Evropy nerozšiřuje.

Hudba stahovaná prostřednictvím počítače nebo mobilního telefonu se v současnosti na celkovém prodeji světových vydavatelství podílí zhruba deseti procenty. V roce 2010 by měl tento podíl vzrůst zhruba na čtvrtinu. Vydavatelské firmy očekávají, že CD budou ještě po řadu let znamenat hlavní zdroj jejich příjmů.

Autor: ČTK.

1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Dan
28. 12. 2006 | 19:16:48
+0 | -0
SOS má absolutní pravdu, celý koncept I-legálně mi přijde dost postavený na hlavu, od vtíravé všudypřítomné propagace až po nahánění strachu spotřebitelům vyhrožováním neexistující kontrolou legálnosti mp3 ve Vašem soukromém počítači. Proč bych si měl kupovat něco co mi pravděpodobně ani nepůjde přehrát? Proč si kupovat něco co lze získat zadarmo a s nulovou možností postihu? Koho tím okradu? OSA? Skupinu Kryšot? Proč bych nemohl s čistym svědomim stahovat hudbu ne-legalne když nenasytnejm zmrdum (a na tomto označení mafie, zvané Ochranný svaz autorský, trvám) všichni už platíme předem nemalé peníze za:

- nákup tiskárny, kopírky, foťáku, nebo scanneru

- nákup pevného disku, FLSAH karty, CD, DVD, VHS..

- vypalovací, rozmnožovací, nebo nahrávací zařízení, CD, mp3 playery a kopici dalších věcí



Komu ty peníze jdou? Autorům alternativní hudby kterou poslouchám?? Hovno těm nejde ani koruna.



Samozřejmně že krádst není správné, ale proč tu nejsou podmínky jako v civilizovaném Světě? Proč nákupem techniky pro svou osobní potřebu mám někomu platit a být rovnou předběžně odsouzen že to použiju k nelegálnímu porušování autorských práv? Proč platit autorům když si koupím fotoaparát abych fotil sám sebe, CD abych si nahrával svoje dokumenty a tiskárnu abych si je tisknul? Jistě nejsem jediný komu tato nová vyhláška podepsaná obrzlodějem Martinem Štěpánkem (současný ministr kultury) přijde jako absolutní podraz na všechny slušné občany s jediným cílem - dostat z nás zase o trochu víc peněz.



Stahování mp3 z netu bez placení není sice legální ale je aspoň za současných podmínek v ČR zcela LEGITIMNÍ! Takže i-legalne.cz OSA a spol: NASRAT! NASRAT! NASRAT! NASRAT! NASRAT! NASRAT! NASRAT! NASRAT! NASRAT! NASRAT! NASRAT! NASRAT! NASRAT!



MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika