901 Electronic festival: Rovný pátek očima Jervina

901 Electronic festival: Rovný pátek očima Jervina

07. 01. 2007  |  Autor: Jervin  |  Komentáře (0)
V poslední pátek roku 2006 se konal v prostoru tovární haly harfy Rovný pátek. Na programu v tento den bylo techno v klasickém podání, ale i jeho tvrdší odnož, přesněji hardtechno. Nechyběl ani house, který se hrál na vedlejší stagi. Hlavním headlinerem večera byl Rakušan Mario Ranieri, který dorazil později, ale na jeho vystoupení stálo za to si počkat.

Poslední pátek loňského roku jsem se rozhodl pojmout nějak netradičně a zároveň se už pomalu začít loučit s odcházejícím rokem 2006. Moje kroky mě proto zavedly do prostor tovární haly Harfa. Dorazit na tuto párty byla doslova povinnost. Poslední do techna laděnou party v kompletních prostorách, jsem si nemohl nechat ujít. Nepočítám tu úplně poslední, která proběhla na Harfě v den, kdy má svátek Silvestr. Start pátečního mejdánku byl v osm hodin a já se ze tmy do světla lamp před vchodem vynořuji až před půl jedenáctou. Rychle vyřizuji záležitost vstupného a hrnu se ke vstupním vratům, u kterých tou dobou nebylo moc lidí a tak hladce proplouvám dovnitř. První co mě vítá je housová stage, na které hraje dj Face. Příjemnou hudbou tak vítá příchozí lidičky. Při pozdějším a podrobnějším ohledání jsem zjistil ještě účast živého kytaristy. Kombinaci s djem dává celému vystoupení šťávu a tudíž toto vystoupení stálo určitě za pozornost. Dále mě vítá příjemně vyhřátý vstupní prostor, což mě nutí odložit svršky a hned se vrhnout do víru industriálních zvuků směr hlavní stage.

subgate

Do těchto prostor vplouvám před jedenáctou a za gramofony se pravidelně střídají dva „špílmachři“ naší techno scény. Byl jsem více než překvapen jak to těmto dvěma pánum ve vzájemné spolupráci šlo. Celé to probíhalo asi takto, Spyro přihrává Subgatovi, ten přihrávku vrací a Spyro nefalšovaně načechraný centr smečuje do pomalu rozrůstajícího se davu na main stagi. Musím konstatovat, že spolupráce těchto dvou djů za mixakem byla přímo luxusní. Nejen já ale i hardtechno nedočkavci se již dobře bavili, když halou zněly tolik známé věci jako je například hitovka od New Order „Confusion“ ovšem pro většinu z nás známější spíše pod názvem „Blade“. Nechyběla ani pecka od Henrika B ocejchovaná názvem „Roewknooler“, kterou když slyším, vybavím si mixy od Space djz, kteří tuto skladbu dost často v minulosti hráli. Nechyběly ani šumivky od mistra ze země vycházejícího slunce Takaaki Itoha, kdy dokonce jedna jeho deska v tomto setu zazněla dvakráte. Následně kdyby nezazněla placka, kterou má na svědomí mistr Oliver Ho a na které se nachází i stopa pojmenovaná „Metaphysical“, mimochodem tento track vyšel i na legendární techno kompilaci Techno energy s pořadovým číslem 8, asi bych se divil, kde se stala chyba, že tento track dnes večer nezazněl.

mario ranieri

Při pohledu na hodinky jsem si o půlnoci říkal, že jsem se konečně dočkal toho, na co jsem se těšil ze všeho nejvíce. Od půlnoci se má za gramofony objevit Rakušan Mario Ranieri. Ve čtvrt na jednu už mi bylo divné, že pořád nevidím tohoto kvalitního hardtechno dje a producenta. Ptám se v tu dobu sám sebe, jestli se tu vůbec ukáže. V půl jedné jsem zahlédl třetí osobu, která se pohybovala okolo podia s aparaturou a když se pomalu Spyro se svým parťákem Subgatem začali loučit s publikem, bylo jasné, že Mario vystoupí. Poslední jejich deska se zpomalovala až se zastavila. Těsně před tři čtvrtě na jednu už stojí za mixem Ranieri a začíná pěkně zostra. Jeho vystoupení nelze moc škatulkovat a jeho výkon nejde zařadit k nějakému přísně omezenému hudebního stylu, protože chvílemi roztáčel hvězdná kola v duchu schranzu, který gradoval místy až do oblasti připomínající zvuk mlýnských kamenů, drtících vše co se mezi ně dostane. Jindy se na talíři gramofonu vykrucovala deska jejíž vyvrcholení skončilo v oblasti „pohádek“ a úsměvných melodii. Dokonce byly k zaslechnuti i znovu se do módy vracející rave prvky, což mě osobně těší, že tento žánr se pomalu vrací zpět na výsluní.

reset

Než jsem se dostal od baru, kde jsem se snažil získat křídla, byl už konec a za mixem se objevila dvojička maďarských hardtechno bratrů, kteří do těch co měli ještě po předchozím vystoupení sílu k tanci, šroubovali, zatloukali, vlisovávali a v neposlední řádně rozdrcovali sklo na plechovém tácu a metli s radostí do rezonující haly. Toto mělo za následek, že schranzově laděné zvukovody měly žně. Zanechám-li slova o výrobních a destruktivních pojmech, shrnul bych jejich set do věty. Slušně našlapané a hodně rychlé hardtechno, které bylo doplněné o značnou porci efektů a gradací. Jejich show jsem si nevychutnal až do konce, když v závěru jejich setu jsem se usídlil na lavičkách a věnoval se přátelům. Pak už únava a spánek mě donutili halu opustit a zamířit domů, i proto vám nemohu říci jak zahrál poslední dj na hlavní stagi, kterým byl Plűschen.

901

Když se poohlédnu za touto párty, tak nevidím snad žádné mínusy. Dá se říci, že až na počet návštěvníků to byla nejluxusnější párty, kterou jsem v těchto prostorách zažil, počínaje šatnou, vytápěným vstupním prostorem, dostatečným množstvím laviček k sezení, které by zvládly i větší počet návštěvníků než byl přítomen, normální nepřemrštěné ceny, dobrá hudba a nesmím zapomenout ani na povedené animace. Navíc celkové rozložení v hale se mi líbilo, proto bych pořadatelům udělil školní jedničku a celkový verdikt nad party jako takovou bych stanovil na devět z deseti bodů. Mínusem bych snad jen viděl to, že to byla poslední party v tomto prostoru.

901 očima pořadete Petra Suchánka
Fotoreport z pátku od Acida
Fotoreport z pátku od Darkiny
Fotoreport z pátku od Trebbla
Fotoreport z pátku od TaZe

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika