Je bezpečnost v klubech opravdu dostatečná?

Je bezpečnost v klubech opravdu dostatečná?

12. 02. 2007  |  Autor: gusman  |  Komentáře (124)
V nedávné minulosti se hned několikrát ukázalo, že pronést zbraň do klubu nemusí být až takový problém, jak by se mohlo zdát. Přesvědčilo nás o tom například cca rok staré pobodání jednoho z návštěvníků v klubu Roxy, které naštěstí nedopadlo natolik tragicky, jako sobotní událost před klubem Mecca.

Tragický incident, který se odehrál před holešovickým klubem Mecca, mě donutil zamyslet se nad tím, jak se u makedonského návštěvníka v klubu vzala reportáží zmiňovaná zbraň a vlastně i nad celkovou bezpečností v našich klubech obecně.  

Ochranka v Mecce dle mého názoru pracuje jako jedna z nejlépších v pražských klubech. Pro příklad uvedu sám sebe  - Všichni z ochranky mě dobře znají, i přesto mi ale pokaždé důkladně prohledávají batoh, kapsy atd.  Je mi ale záhadou, zda se zbaň opravdu dostala do klubu, nebo se k ni pachatel dostal až venku. Údajně prý měl venku komplice disponující autem.

Jedna z verzí také je, že ochranka kontroluje ve většině klubů návštěvníky pouze při prvním vstupu. Návštěvník dostane razítko nebo pásku a pak se o něho již nikdo z ochranky nestará. Čili není problém vyjít v průběhu párty ven a odněkud si "vyzvednout" zbraň.

Makedonský pachatel 18ti letý zavražděný Martin
makedonec Martin

Pokud si kluby reálnou hrozbu neuvědomily už dříve, měla by po této tragédii okamžitě následovat velmi radikální změna při kontrole návštěvníků a to nejen při prvním vstupu do klubu. Otázkou také je, zda stačí klasické ruční prohledání, když se nabízejí mnohem účinnější metody pro odhalování zbraní, jako jsou například elektronické brány, nebo ruční detektory, které využívají například Karlovy Lázně. Možností, jak zabránit vnášení zbraně do veřejných míst je v dnešní době již mnoho. Znovu tedy opakuji, že kluby by měly okamžitě zaujmout radikální změnu v bezpečnosti, aby tento tragický incident byl poslední, a to nejen na taneční scéně. Tímto chceme jménem celé naši redakce vyzvat všechny kluby, aby se řádně starali o naši bezpečnost a kontroly (v extrémních připadech) nespočívaly pouze ve vtipně položené otázce, zda u sebe máme nějaké zbraně.

Vždyť v dnešní době bohužel ani není nemyslitelné, že by někdo mohl vnést do klubu i granát a postarat se tak o solidní masakr. Naopak tyto sebevražedné atentáty jsou aktualně obrovskou hrozbou celé civilizace.

Vyjádření klubu Mecca k tragické události, ke které došlo v ranních hodinách 11.2.2007
Kolem druhé hodiny ranní došlo mezi třemi hosty klubu Mecca k hádce a potyčce. Host, který situaci vyprovokoval, byl ochrankou klubu vykázán. Přestože se dožadoval opětovného vstupu do klubu, ochranka mu jasně sdělila, že dovnitř už vpuštěn nebude a opakovaně jej vyzvala, aby nadobro odešel. V této době došlo v výpadku elektrického proudu v části Holešovic a klub začali opouštět hosté včetně dalších dvou aktérů konfliktu. V blízkosti klubu došlo znovu ke střetu. I když už nebylo v kompetenci ochranky klubu zasahovat, podařilo se jí konflikt znovu urovnat. Ovšem až do chvíle, kdy si jeden z aktérů z auta vzal zbraň a konflikt ukončil střelbou.

Hosté klubu Mecca dobře vědí, že všichni příchozí se podrobují při vstupu důkladné osobní kontrole a proto opakujeme, že není možné, aby kdokoli pronesl do klubu jakoukoli zbraň. Sdělujeme, že i přes vysoké bezpečnostní standarty a postupy, budou přijata další opatření. Ochranka klubu Mecca je jednou z nejprofesionálnějších v České republice, prochází speciálním školením a výcvikem. Management klubu Mecca vyjadřuje velkou lítost nad naprosto zbytečnou smrtí mladého člověka a vyjadřuje krajní znepokojení ze vzrůstající agresivity cizích státních příslušníků žijících v České republice.

Průběh sobotního večera očima fotografa gusmana
Normálně se pařilo v klubu a najednou v celé ulici vypadnul proud. Já jsem byl zrovna nahoře v patře, sešel jsem dolů, šel k DJ pultu a viděl jsem, jak se do sebe pouští dost drsně dva kluci, rychle jsem se uklidil pryč a vzápětí je ochranka vyhodila ven. Za nedlouho jsem se šel ven nadýchat čerstvého vzduchu (klimatizace také nešla), venku byla spousta lidí. Posléze jsem šel zpět dovnitr, kde byla pořád tma a za chvíli opět ven. Rozhližím se kolem sebe a najednou nějaka holka začala křičet "Oh my god, oh my god,". Říkal jsem si co se děje, že přeci jen vypadnul proud. Šel jsem dovnitř a po chvilce byl uzavřen vchod do Meccy, nemohlo se jít ani ven ani dovnitř. Dozvídám se, že prý se venku střílelo. Pak vidím záchranku a policii venku před klubem. Proud stále nikde. Konečně se dostáváme ven, kolem raňeného je zóna klidu, ochranka spolu s policií dav lidí před Meccou drží v odstupu od zóny klidu. Lékaři se ho snaží oživit. Přijiždí stále více vozů policie a vchází i do klubu. Ptám se kde je pachatel a je mi řeceno, že utekl. Čekáme ještě asi 20 minut, lékaři stále pracují, bohužel však marně. Přijiždí televize. Konečně naskakuje proud, ale na nějaké paření již nikdo nemá ani pomyšlení. Beru si s kamarádem taxi a odjiždíme domů.

124 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Kurtyna
22. 04. 2007 | 11:35:00
+0 | -0
For Dixie : Az to bude ve zpravach tak tomu uverim ...
Dixie
19. 04. 2007 | 09:35:45
+0 | -0
Tak už ho mají, včera v Rakousku....
segra
13. 04. 2007 | 09:26:32
+0 | -0
Nechte ho uz na pokoji spinkat...nemate vubec zadnou uctu!!!!!!!!!!!!
trhrh
11. 04. 2007 | 20:02:23
+0 | -0
samostrejme ze ne. a nikdy nechyti. o to se postaram osobne
petulka...
04. 04. 2007 | 15:40:12
+0 | -0
uz vubec chytli toho makedonce?nikde o tom uz nedavali zadnou reportaz,tak nevim....
Kurtyna
25. 03. 2007 | 14:57:46
+0 | -0
Proboha dejte uz pokoj ... martin je mrtvej a vase keci tomu nepouzoz ... poste je po vsem nikdo ho uz nevrati ... dejte uz pokoj uz je to trapny!
...
21. 03. 2007 | 21:17:31
+0 | -0
dejte uz vsichni pokoj.to,ze se tu budete hadat nam Martina nevrati :-(
zuzka
10. 03. 2007 | 18:19:50
+0 | -0
tak at si nehraje tady na obhajkyni diky

10. 03. 2007 | 17:28:28
+0 | -0
NOVÉ SPROSTÉ PŘÍSPĚVKY SMAZÁNY



A DOST - PŘESTAŇTE SI TADY LÉČIT SVOJE KOMPLEXY NA CIZIM NEŠTĚSTÍ, JEŠTĚ JEDEN PODOBNÝ PŘÍSPĚVEK A ZAKÁŽEME VÁM DVĚMA PŘÍSTUP NA SERVER!!!!

(Vám dvěma co sem neustále píšete pod různejma nickama a navzájem si nadáváte....)





H.
10. 03. 2007 | 16:55:00
+0 | -0
Vis co si myslim? Ze ty jses, jen obycejnej clovek ,ktery se tady vydama za toho, kdo doopravy neni. Ja si osobne myslim, ze nams co delat celej den, ponevadc tvoje rodice v nejhorsim pripade si nemohly dovli,aby jsi neco delala a jeste te k tomu spatne vychovali. Takze opakuji, ja se s tebou bavit ne bdu v kazdym pripade, uz jsi rekla dost. A jestli se nekdy nekde dozvim, ze te mam pred ocima, tak pocitej ze bez kulky v hlave se z tho nedostanes. Prestavam obohacovat tento absurdni rozhovor s clovekem(clovekem?) jak jsi ty. takze papa krasavice, a modli se bohu kazdy den. Ciao, mej se fajn.
boze boze
10. 03. 2007 | 16:46:27
+0 | -0
ohhhhhhh takovy komenatre vidim
ZUZKA
08. 03. 2007 | 15:28:13
+0 | -0
UPRIMNOU SOUSTRAST RODICUM MARTINE PREDEM JINAK CO SE TYCE TOHO VSECHO NENI HEZKE POSUZOVAT SITUACI POKUD VUBEC NEVITE JAK VZNIKLA A PROBIHALA.VSECHNO KOUKATE Z JEDNY STRANY,ALE NEVIDITE DRUHOU.NIKDO NEZABIJE CLOVEK ABY NEMEL DUVOD.V CZ JSOU LIDI OMEZENY,MISLI SI ZE JIM VSE PROJDE BOHUZEL JAK VIDITE NE.POKUD BY ZIL NAPR. V AMERICE DAVNO BY MEL KULKU.NIC MENE PRATELE JEHOA HLAVNE RODICE CHAPUUUUU
jaja
02. 03. 2007 | 10:56:52
+0 | -0
já nemám slov.jak muže někdo takhle psát.MATIN byl zlatíčko.a ten vrahoun si zasloží jen to nejhorší at je to makedonec nebo albánec je to sprostej vrach.proklínám ho každej den.

01. 03. 2007 | 17:26:58
+0 | -0
Chápu že je to pro vás emotivní záležitost, ale PIŠTE SLUŠNĚ A BEZ URÁŽEK, JAKÉKOLIV DALŠÍ NESLUŠNÉ PŘÍSPĚVKY SMAŽEME.



Although this is very emotional incident for both sides, WRITE ONLY POLITE POSTS, ALL NEW VULGAR POSTS WILL BE PROMPTLY DELETED !!!!!
Jo a jeste....
01. 03. 2007 | 15:43:13
+0 | -0
Možná Martin byl poloviční cigan ale nikdo ho nevidel jako nejakyho spatnyho cigana ale jako cistyho,krasnyho a slusnyho biliho kluka!!!!!Protoze jeho maminka je bila a ostatni nejblizsi vcetne pritelkyne a pratel taky vis!!!!!
Taizo ty RUSKÁ ŠLAPKO
01. 03. 2007 | 15:40:43
+0 | -0
Kdyz ste si vsichni tak moc jisti ze to vas Valom nebyl tak proc nejdete ukazat na opravdu vraha?Oni vyvedli ven Martina a Valoma a najednoou 4vysteri a po Valomovi neni ani slechu...to je tak zvlastni ze zrovna on utikal pryc a nikdo jinej!Vis to tvoje premysleni nepatri sem ty kravo zasrana.....kadej normalni clovek si uvedomi ze na zbrani bylo dost otisku ktere prokazi kdo to byl.....a tak proc ten VRAH ZASRANEJ Valom neprijde na snimani otisku?A tak nedokaze ze je nevvinen????Jsi uboha p..a jako Tvuj oskivej vrah Valomek!

01. 03. 2007 | 13:25:49
+0 | -0
Je cas na FaceControll, jinak zvany "selekce". Situace kdy vyhazovaci nepousteji do klubu lidi s neadekvatnim xichtem (kdyz nekdo vypada jak terorista, rvac, kriminalnik a treba i podle narodnosti- Romy, Ceceny, Kazachy atd. podle vlastni zkusenosti jsou to nejproblematictejsi lide). Sou lidi ktere prijdou do klubu parit a jsou lide co prijdou do klubu vyhledat si nekoho s kim by se porvali, zni to absurdne ale takova je realita.

01. 03. 2007 | 13:21:37
+0 | -0
Hey, seems that you guys don't have anything doing but looking for someone to your problems on... Am from America and shit like happen everyday,2pac,biggie and many more lost their lifes by the gan. you are just talking about the finest person who makes the best parties ever in f**** czec rep... hey B***H, i might be not write in cz but i did understand what you wrote and we the funs will make sure if any Sh** happens to BJ you are F****! You f***** czechs should thank god u have him here, someone went out to have fun and end up in a fight and got shoot, he went to mecca because is the best place to be that moment, good music and best wanted djs. R.I.P Martin,.... we will always remember you whenever we party.....NOTE: I know the guy they said he shoot the martin, i went to school with him and i don't like him or his brother. ISP BITCH.....



TO ALL OF YOU STUPID PEOPLE OUT THERE! RESPECT THE DEAD AND LET POLICE DO THEIR JOB AND STOP BRINGING OTHER PEOPLE IN IT! PEACE OUT I.S.P

01. 03. 2007 | 13:21:32
+0 | -0
Hey, seems that you guys don't have anything doing but looking for someone to your problems on... Am from America and shit like happen everyday,2pac,biggie and many more lost their lifes by the gan. you are just talking about the finest person who makes the best parties ever in f**** czec rep... hey B***H, i might be not write in cz but i did understand what you wrote and we the funs will make sure if any Sh** happens to BJ you are F****! You f***** czechs should thank god u have him here, someone went out to have fun and end up in a fight and got shoot, he went to mecca because is the best place to be that moment, good music and best wanted djs. R.I.P Martin,.... we will always remember you whenever we party.....NOTE: I know the guy they said he shoot the martin, i went to school with him and i don't like him or his brother. ISP BITCH.....



TO ALL OF YOU STUPID PEOPLE OUT THERE! RESPECT THE DEAD AND LET POLICE DO THEIR JOB AND STOP BRINGING OTHER PEOPLE IN IT! PEACE OUT I.S.P
Pavel
01. 03. 2007 | 12:59:18
+0 | -0
Byl jsem zrovna u něj, když vypnuli světla, nebyl ani nikde pobliž toho, kde se to stalo. Byly zamknuté dveře a až potom jsme se dozvěděli, že někdo byl zastřelený.To tam už běhali všude policajti.

01. 03. 2007 | 12:45:31
+0 | -0
A co konkrétně udělal blackjesus, že za všechno může?! Byl jsem tam a viděl jsem ho hrát, to je všechno.
Chce to znalost historie!
28. 02. 2007 | 20:16:21
+0 | -0
Nám se dost blbě dýchalo 40 let a vy svou politiku nemůžete rozdýchat do teď,proto sem jezdíte za prací.Kdyby jste se sem necpali ve 45-tém vy,od Plzně by přišla pomoc Amíků,když už ses pustila do dějin.Nicméně velmi obohacující příspěvěk.A propo,nikdo tě zde nedrží,pokud jsme takoví,vrať se,odkud pocházíš a vem sebou i přítele.Nevím,zda to byl opravdu on,ale jestli se skrývá,má zřejmě důvod.Martin byl cikán,ale jeden z těch,na které tato komunita může být hrdá a tvá úcta k mrtvému je stejně zavrženihodná,jako slova,která pouštíš z pusy.Je mi tě velmi líto
jazyky do prdele
28. 02. 2007 | 19:21:11
+0 | -0
pane boze, lidi vy jste ale debilove. Makedonec, jak mu vsichni rikate je clovek ktereho miluji. Nikoho nezabil a vy mladi, co sem piset "ze my rusove tady nemame co delat" jste pekne blby. Neznate historii a bez nas by se ani vase rodice nikdy nenadchly. Vrazdlibi by vas jako svaby jako v Lidicich a vy by se vsem stkali jakyz do prdele a usmivali by ste se. Welcome to our grat country! lidi, cesi, teda ne lidi ale nenavistivi svaby co , opakuji Co odsuzuji kazdeho kdo neni tak blbej a omezenej jako vy. Pane boze. Jo a prikladam se k nazoru, ze ja sama se postaram o tom aby Black Jesus doplatil na svoje slova. A vy drze huby, dokud sme vas vsechny nepozabijely. Si myslite ze ste husty, jako ten vas cikan Martin co svoje uz odehral, takze jestli nechcete aby se opakovali Lidice, tak si strcte jazyky do prdele nebo nemcum nebo komu koliv. Ty vole, by jeste na svoje slova doplatite..hahahahahahahahahahha

Valone jsem pri tobe, my vsichni jsme pri tobe, kde koli ted jses. Miluju te, i tvoji kamaradi ana ty cechy ser. My vime svoje!!!
petulka....
26. 02. 2007 | 15:11:08
+0 | -0
pro Taizu:

ahoj Taizo.vysvetlim ti proc cesi maji v sobe tolik nenavisti.je to proto,ze rusaci,ukrajinci atd. jsou ta nejvetsi verbes,co sem do CR kdy prijela.tady nemaji co delat!!!!a jeste takove spiny delnicky co sem jezdi,tak se nediv,ze vas nemuzeme ani vystat.tahnete zase zpet do Ruska.nikdo tu o vas nestoji.jedine co opravdu dokazete je zabijet nase lidi.nerikam,ze vim jak to ten vecer bylo,ale Martin to takhle urcite resit nechtel.urcite by si to nejak chtel vyrikat,ale kdyz na nej ten magor vytahl pistoli,tak se nediv,ze kazdy zastava takovy nazor,ze VY rusaci jste akorat spina na teto zemi....pa,pa a skus se nad tim zamyslet.

23. 02. 2007 | 17:59:13
+0 | -0
ten curak makedonec do opravdi neni makedonec je to albanec

23. 02. 2007 | 17:16:29
+0 | -0
ty jsi cupka libi se ti ze kvuli tobe zemrel mladej kluk ti stetko bez si za svim makedoncem hlavne neutec do ruska cupko,devko,kravo atd.

23. 02. 2007 | 17:10:54
+0 | -0
vy ste buzici proc se do toho pletete kdyz to neni vase vec vy curaci rozmrdani hovnivalove za vse muze

ten blbec black jesus
Pro Dana:
23. 02. 2007 | 13:40:10
+0 | -0
Ano vystupoval.A od té doby co se to stalo po něm není ani památky...divné co!?

22. 02. 2007 | 17:05:13
+0 | -0
sorry ze se ptam na asi jasnou vec ale nemam cas cist celou debatu..tek makedonec tam ten vecer vystupoval?
re
22. 02. 2007 | 14:29:22
+0 | -0
lasce ty neumíš slušné psát ty jsi cizinka a nebo máš v hlavě seno asi oboje.a nebo si jeho děvka?????každý má právo napsat svůj názor.Já jsem znala Martina byl to slušný a hodný kluk.Tvýho makedonce jsem neznala,ale řeknimi proč to udělal a proč utekl s místa činu?????to jsi byla ty na té diskotéce kvůli které to takle dopadlo????spinká se ti dobře,svědomí dobrý?????hlavně že jsi sama se sebou spokojená že díky tobě umřel mladej člověk!!!!!!!!!!!!!!
Zobrazit další komentáře   >>
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika