Jeden Svět 2007

Jeden Svět 2007

22. 02. 2007  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
Devátý ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět pořádaný společností Člověk v tísni se bude konat v Praze od 28. února do 8. března 2007. Základní osou festivalu zůstávají hlavní soutěž, soutěžní kategorie krátkých forem a speciální soutěžní kategorie Máte právo vědět. Jeden svět představí i řadu tematických sekcí a retrospektiv.

 Festivalové centrum bude v kině Lucerna. Dalšími festivalovými kiny budou Světozor (dva sály), Evald, Ponrepo, Perštýn a Městská knihovna. Presscentrum bude v Langhans Galerii (Vodičkova 37, Praha 1) otevřeno 1.– 8. 3. od 10.00 do 19.00. Vstupenky je možné zakoupit ve všech pokladnách festivalových kin za 70 Kč. Předprodej vstupenek bude v Praze zahájen 19. února. K dispozici bude zdarma programový katalog festivalu.

Kromě Prahy se bude Jeden svět konat v dalších 15 městech po celé České republice: Brně (8.–15. 3.), Českých Budějovicích (13.–17. 3.), Hradci Králové (12.–16. 3.), Liberci (26.–31. 3.), Mělníku (15.–17. 3.), Olomouci (26.–30. 3.), Ostravě (5.–9. 3.), Pardubicích (19.–24. 3.), Plzni (22.–28. 3.), Rožnově pod Radhoštěm (27.–29. 3.), Táboře (22. – 24. 3.) a Ústí nad Labem (5.–10. 3.). Poprvé se letos Jeden svět uskuteční také v Karlových Varech (12.–17. 3.),ve Zlíně (19. – 22. 3.) a v Bílině (12.–14. 3.). Na festivalu bude uvedeno 123 dokumentů ze 34 zemí celého světa. (foto: Zátah)

Základní osou festivalu zůstávají hlavní soutěž, soutěžní kategorie krátkých forem a speciální soutěžní kategorie Máte právo vědět. Jeden svět představí i řadu tematických sekcí a retrospektiv.Stejně jako v předchozích letech tvoří nedílnou součást letošního festivalu Jeden svět projekce filmů pro střední a základní školy, které se budou konat ve všech festivalových městech.

POROTA

Filmy v hlavní soutěži soutěží o Cenu za nejlepší film a Cenu za nejlepší režii udělované hlavní porotou. Do hlavní poroty pro rok 2007 byli pozváni významní dokumentaristé z celého světa: renomovaná brazilská režisérka působící v současnosti v Nizozemsku Maria Ramos;filipínský tvůrce a nositel bezpočtu prestižních ocenění Nick Deocampo; rakouská dokumentaristka Angelika Schuster, autorka snímku Operace Jaro promítaného na loňském Jednom světě; jeden z našich nejvýznamnějších dokumentaristů Miroslav Janek, jehož snímek Vierka obdržel loni na Jednom světě Čestné uznání hlavní poroty, a německý režisér Jens Schanze, který za svůj film Zimní děti – mlčící generace získal na loňském Jednom světě Cenu za nejlepší režii.

KRÁTKÉ FORMY

 Soutěžní kategorie krátkých forem zahrnuje kromě dokumentů i experimentální a animované filmy s tematikou lidských práv v délce do 35 minut soutěžící o Cenu primátora hlavního města Prahy za nejlepší krátký film. Do této poroty byli, jako již tradičně, pozváni dramaturgové a dramaturgyně prestižních mezinárodních festivalů: Cara Mertes (Dokumentární fond Sundance, USA), Adriek van Nieuwenhuyzen (IDFA – Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Amsterodamu, Nizozemsko), Ana Isabel Santos Strindberg (Doc Lisboa, Portugalsko), Amir Labaki (It´s All True – Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Brazílii) a Karel Och (MFF Karlovy Vary).  (Foto: Budoucnost máš za sebou)

 HOMO HOMINI

Zvláštní cenu za film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv, uděluje speciální porota pod čestným předsednictvím Václava Havla.

 MÁTE PRÁVO VĚDĚT

Máte právo vědět je jedinečná soutěžní kategorie představující 16 celovečerních dokumentárních filmů, které upozorňují na neznámá nebo zamlčovaná témata týkající se porušování lidských práv, nebo které nahlížejí v jiném světle či komplexněji na události, o nichž se dozvídáme ze zpráv. Tyto filmy soutěží o Cenu Rudolfa Vrby. Porota udělující tuto cenu je záměrně složena nikoli z filmařů, ale z charismatických a statečných jednotlivců, kteří se angažují na poli obrany lidských práv. V letošním roce jsou členy poroty aktivistka šanské národnosti Nang Hseng Noung, která uprchla z Barmy do Thajska; Ramon Colas, bývalý disident a zakladatel Hnutí nezávislých knihoven na Kubě; dále Gul Rahman, koordinátor projektů společnosti Člověk v tísni v Afghánistánu; Ina Kulej, vedoucíVýboru na podporu nespravedlivě stíhaných a manželka vrcholného představitele běloruské opozice Alaksandra Milinkieviče a Namibijka Hope Christians, vedoucí dílny společnosti Člověk v tísni v Namibii, která poskytuje práci lidem, jež jsou přímo i nepřímo postiženi HIV&AIDS. (foto: Jak se dělá revoluce)

 Na festivalu bude dále udělena Cena Českého rozhlasu za kreativní použití hudby a zvuku v dokumentárním filmu a Cena Plzeňského prazdroje pro divácky nejúspěšnější film.

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ

Slavnostní zahájení festivalu proběhne ve středu 28. února v kině Lucerna předáním ceny Homo Homini za přínos v oblasti lidských práv za rok 2006. „Jeden svět není pouze svědectvím o lidském utrpení. Je také poselstvím o síle sounáležitosti a o vůli vzepřít se násilí a bezpráví, je posilou lidské důstojnosti, víry a naděje,“ říká Václav Havel.

Součástí slavnostního zahájení bude také světová premiéra nejnovějšího snímku Heleny Třeštíkové Marcela, která proběhne ve středu 28. únorav kině Světozor. Film Marcela produkovala společnost Negativ a do distribuce ho uvede 8. března společnost Aerofilms. (na fotografii Marcela)

 PROGRAM FESTIVALU

Kromě filmů vybraných do soutěžních kategorií budou představeny další snímky v následujících tematických sekcích.

 České filmy

Do programu Jednoho světa bude zařazena řada českých dokumentů, přičemž několik z nich uvedeme ve slavnostní premiéře. Projekce filmů budou doplněny i o osobní účast českých režisérů. Letos také připravujeme i posílení a výraznější propagaci českých filmů v regionech. S cílem přispět k posílení propagační strategie českého dokumentu v zahraničí se Jeden svět rozhodl letos uspořádat projekt „Český dokumentární film v mezinárodním kontextu“. Součástí projektu bude seminář „Český dokumentární film na zahraničních festivalech“ (neděle 4. března, 11 – 17 h, Ponrepo) kde se sejdou klíčoví čeští tvůrci a producenti se zástupci zahraničních festivalů a budou společně pátrat po příčinách současné situace. Následnou aktivitou je dvoudenní „Dialog filmařů“ (sobota 3. března, 14 – 17 h a pondělí 5. března 14 – 17 h, Langhans Galerie) prostor pro dialog českých a evropských filmařů o problematice vzniku, financování a distribuce filmu. Workshop „Jak na Sundance“ (pondělí 5. března, od 19:00 do 21:00 h v prostorách pražské FAMU) představí českým filmařům jeden z nejvýznamnějších mezinárodních fondů finančně podporující vznik sociálně a politicky angažovaného dokumentu, Dokumentární fond Sundance. (na fotografii: Industriální elegie)

Latinskoamerický sociální dokument

Jednou z oblastí, na něž se zaměří program letošního ročníku festivalu, bude Latinská Amerika. V posledním desetiletí prodělal latinskoamerický dokumentární film velký rozkvět. Snímky snoubící v sobě sociální a politickou kritiku s fascinující poetikou si získaly mezinárodní pozornost, české publikum však dosud nemělo mnoho příležitostí se s těmito dokumenty seznámit. Proto bude v rámci Jednoho světa uvedena tematická kategorie latinskoamerických sociálně angažovaných dokumentů, natočených zejména v Brazílii, Argentině, Chile a v Mexiku. Snímky odrážejí klíčové sociální a ekonomické problémy současné Latinské Ameriky, jako jsou chudoba, násilí, práva domorodých obyvatel apod. Projekce filmů budou doplněny debatami s režiséry a odborníky na vybraná témata. V úterý 6. března bude k této sekci v prostorách Goethe-Institut Prag uspořádán od 11 do 17 h speciální seminář. (foto: Vězňové za mřížemi (Autoportréty)

Britský dramadoc

Hraniční žánr na pomezí dokumentu a fikce, tzv. dramadoc, je divácky vděčný a filmařsky velice pestrý. Ve Velké Británii se mu dlouhodobě věnuje několik významných režisérů, např. Peter Watkins, Peter Kosminsky, Leslie Woodhead, Paul Greengrass a další. Výběr z jejich snímků přinese retrospektivní kategorie Britský dramadoc.Filmařský veterán Leslie Woodhead, který v uplynulých čtyřiceti letech obsáhl témata od Rolling Stones až po Hitlera,se festivalu osobně zúčastní, aby představil své filmy a vedl master class. (úterý 6. března, od 18.00 h v prostorách pražské FAMU)

Hudba, hra a lidská práva

 Po úspěchu kategorie Hudba, hra a lidská práva v rámci loňského ročníku Jednoho světa chceme filmy spojující problematiku lidských práv s uměním zařadit i v letošním roce. Na rozdíl od loňského roku, kdy témata filmů v této sekci pojednávala hlavně o hudbě či divadle, jsme se letos zaměřili také na sport a jeho možné propojení se sociálně-politickým angažmá. Tyto do značné míry odlehčené snímky dokazují, že lidskoprávní dokumenty nemusí být vždy depresivní a mohou být zdrojem příjemné zábavy. Tři vybrané snímky z této kategorie budou součásti Filmového maratónu, který se uskuteční v pátek 2. března od 21.30 v kině Lucerna. Za cenu jedné vstupenky budou moci diváci shlédnout tři snímky: Buddhovy ztracené, Hvězdy od trati a Tenký led. (foto: Hvězdy od trati)

Témata Jednoho světa 2007

 Tyto sekce zahrnují kvalitní snímky reflektující jak celospolečenské problémy současného světa, tak zajímavé osobní příběhy. Zaměřují se na život lidí v zemích, kde vládnou autoritativní a represivní režimy (Severní Korea, Barma, Kuba) či na rodiny žijící v exilu a snažící se neztratit kontakt s příbuznými, kteří zůstali doma. Další snímky se věnují problematice obchodu se ženami. Kromě toho zde najdete skupinu velmi osobních filmů, přibližujících problémy jako jsou anorexie, změna pohlaví či autismus. Témata Jednoho světa 2007 jsou: Democracy Report, Snášenliví – nesnášenliví, Hledání identity, Zaostřeno na... a Obchod se ženami. (foto: Piráti demokracie)

 Democracy Report

 Tematická kategorie Democracy Report přinese kolekci snímků, které je možné rozdělit do dvou skupin. V té první snímky reflektují situaci v nedemokratických zemích a ukazují možnosti, jak a zda vůbec lze nenásilnou cestou vybojovat svobodu (aktuální snímekLekce běloruštiny režiséra Mirosława Dembińského či dokument BBC o situaci v Ázerbájdžánu Jak se dělá revoluce). Druhá skupina snímků klade otázku, zda se v zemích s demokratickým zřízením nestává demokracie pouhým marketingovým zbožím či přímo technologií moci (polský film Jak se to dělá). Se situací v USA, kolébce demokracie, nás seznámí filmy Duchové Abú Ghraibu či Ježíšův tábor. Kolekce filmů v této sekci není vyčerpávající zprávou o podobě demokracie v různých částech světa, spíše nabízí pár podnětů k reflexi a debatám v rámci festivalových besed. (na fotografii: lekce Bělorštiny )

 Snášenliví – nesnášenliví

 Další tematická kategorie s názvem Snášenliví – nesnášenliví se bude věnovat rasismu a nacionalismu. Filmy z této kategorie také upozorňují na socio-patologické jevy násilného, mnohdy ideologicky a politicky motivovaného, chování. Právě ideologie je v řadě případů „spouštěčem“ skryté agrese, která je univerzálně přítomna u všech lidí.Kromě snímků na toto téma uspořádáme také panelovou diskusi za účasti českých, německých a dalších odborníků o tom, jak se s těmito problémy vyrovnávat – o činnosti neonacistických skupin a způsobu jejich sebepropagace či o pronikání nacionalistů do aktivní politiky a do pořádkových složek (policie a armády) apod. Diskuse se uskuteční v pátek 2. března od 11 do 17 hodin v Goethe-Institut Prag.  Partnerem celého projektu Snášenliví – nesnášenliví je Česko-německý fond budoucnosti. . (foto: V nesprávný čas na nesprávném místě)

 Kategorie bude také doplněna výstavou antirasistických plakátů s názvem Snášenliví – nesnášenliví, která bude probíhat od 1. února do 15. března v prostorách pražského Klementina. Půjde o práce studentů a studentek Fakulty užitého umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a studentských plakátů z kolekce Goethe-Institut Prag. V Goethe-Institut Prag bude od 20. února do 8. března probíhat výstava antirasistických plakátů s názvem Útoky proti pravicovému radikalismu. (foto: V nesprávný čas na nesprávném místě)

 Promítání pro školy

Festival již tradičně nabízí filmy v kategorii Jeden svět dětem obsahujícídokumentární filmy pro děti ve věku od 9 do 13 let. V letošním roce představujeme evropskou dokumentární tvorbu pro děti, vybrali jsme filmy z Holandska, Polska a Finska. Žáci českých škol budou mít možnost sledovat autentické životní příběhy svých vrstevníků z jednotlivých zemí Evropské unie.

Pro starší žáky základních škol a pro studenty středních škol a učilišť jsme letos opět připravili speciální dopolední projekce vybraných filmů, které budou spojeny s besedou s odborníky a zahraničními festivalovými hosty. Základem sestaveného programu je kolekce dokumentárních filmů Next GenerationEU zachycujících každodenní život, aktuální problémy a perspektivy mladých lidí v Evropě.

Německé kulturní jaro

U příležitosti německého předsednictví v Evropské unii pořádá Goethe-Institut Prag a Německé velvyslanectví projekt nazvaný Německé kulturní jaro, jehož cílem je lépe seznámit českou veřejnost s německou kulturou. Jeden svět se zapojil do tohoto projektu a přináší kolekci vybranou z nejlepších lidskoprávních a sociálně angažovaných dokumentů, které v poslední době v Německu vznikly.

Virus Free Generation

Společnost Člověk v tísni se účastní projektu čtyř evropských zemí Virus Free Generation. Mladí lidé z Nizozemska, Německa, Itálie a České republiky se mohou zapojit do kreativní soutěže na téma „pozitivní příklady života s HIV/AIDS nebo boje s touto nemocí“. Vítězné práce z jednotlivých zemí budou vystaveny od 26. února do 11. března v galerii Art Factory (Václavské náměstí 15). Odborná porota z nich v Praze vybere celkového vítěze. Součástí festivalového programu bude také několik filmů na téma HIV/AIDS.

NonComm

V rozsáhlé podsekci nazvané NonComm bude věnován velký prostor sociálním spotům. Krátké a vtipné spoty jsou nejen divácky vítaným osvěžením, ale zároveň velmi zajímavým a účinným komunikačním prostředkem, kterému je dobré systematicky věnovat pozornost.

Doprovodný program

Programy spojené s Jedním světem 2007 se budou konat v rezidenci primátora hlavního města Prahy (setkání hostů), v Křížové chodbě Národní knihovny Klementinum (výstava antirasistických plakátů), v Lucerna Music Baru (koncert), v Langhans Galerii (výstava), v Goethe-Institutu Prag (výstava antirasistických plakátů, semináře a debaty) a v prostorách FAMU (master class s významnými režiséry).

 V Langhans Galerii bude od 1. do 10. března probíhat výstava Ženy v ohrožení. Půjde o výběr fotografií od Jenny Matthews, Ivy Zímové a Raphaela Dallaporta.

V rámci doprovodného hudebního programu festivalu se v úterý 6. března od 20.00 uskuteční v Lucerna Music baru koncert známé české skupiny Hypnotix.

 JEDEN SVĚT ON-LINE

 V letošním ročníku chceme navázat na úspěch projektu Jeden svět on-line. V průběhu konání festivalu budou na webu České televize k dispozici krátké ukázky z několika desítek festivalových snímků. Kromě toho budou moci diváci vidět přes internet několik úspěšných dokumentů z uplynulých ročníků Jednoho světa, a to v celé jejich délce a s českými titulky.

 SEMINÁŘ PROTI BEZPRÁVÍ A CHUDOBĚ

V rámci nadcházejícího ročníku Jednoho světa uspořádáme také mezinárodní seminář Film proti bezpráví a chudobě (pondělí 5. března, 11 – 17 h, Goethe-Institut Prag).Cílem semináře je ukázat, jakým způsobem humanitární, rozvojové a lidskoprávní organizace využívají audiovizuální prostředky k osvětové činnosti a kampaním. Zástupci jednotlivých organizací představí jak své dosavadní nejúspěšnější projekty, tak plánované kampaně.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika