Sto podôb pohody na festivale Bažant Pohoda 2005

Sto podôb pohody na festivale Bažant Pohoda 2005

16. 06. 2005  |  Autor: ozzby  |  Komentáře (0)
Deviaty ročník festivalu Bažant Pohoda sa uskutoční 15. a 16. júla 2005. Po minuloročnom priestorovom „nádychu“ sa festival bude opäť konať na trenčianskom letisku. Na ôsmych scénach vystúpi viac ako 100 interpretov z 20 krajín sveta, na tohtoročných návštevníkov sa chystajú The Prodigy, Garbage, Omara Portuondo, Roots Manuva, Jaromír Nohavica, Miroslav Žbirka, Roni Size a mnoho ďalších.
[IMG]http://redakce.poslouchej.net/obr/loga/pohoda.jpg[/IMG]

- Deviaty ročník festivalu Bažant Pohoda sa uskutoční 15. a 16. júla 2005. Po minuloročnom priestorovom „nádychu“ sa festival bude opäť konať na trenčianskom letisku. Na ôsmych scénach vystúpi viac ako 100 interpretov z 20 krajín sveta, na tohtoročných návštevníkov sa chystajú The Prodigy, Garbage, Omara Portuondo, Roots Manuva, Jaromír Nohavica, Miroslav Žbirka, Roni Size a mnoho ďalších. V minulosti festival priniesol mená ako Stereo MC’s, Cardigans, Moloko, Cesaria Evora, či Fun Lovin‘ Criminals.

Festivalová dramaturgia chce aj v tomto roku umožniť návštevníkom „vidieť nevídané a počuť neslýchané“. Predstaví sa to najlepšie z domácej i svetovej alternatívnej a tanečnej scény a world music. Hlavnými hviezdami festivalu sú britskí progresívni elektronickí vizionári The Prodigy a americká skupina Garbage. Okrem nich sa na multižánrovej Bažant stage predstavia napríklad energickí Asian Dub Foundation, bristolská rock-retro-electro skupina Chikinki, orchester Bratislava Hot Serenaders s Milanom Lasicom, alternatívne prešovské hviezdy Chiki liki tu-a v bizarnom projekte s Tanečným orchestrom Prešov, Hudba ozbrojených síl, Le Payaco, či Para. Výletom do popových vôd bude koncert „slovenského Paula McCartneyho“ Miroslava Žbirku. O magickú bodku za festivalom sa postará legendárny Marián Varga so „živým soundtrackom“ k východu slnka (5:32 ráno), ku ktorému dokonca sľúbil skomponovať úplne novú skladbu.

Reprezentatívne bude zastúpený žáner world music – od predstavenia domácich skvostov ako Podpolianske fujary (koncert k východu slnka z piatka na sobotu), Kokavakere lavutára a Mužská spevácka skupina Telgárt, po hudobné výlety do celého sveta. Na čisto „svetovej“ Kofola stage budú najjagavejšími hviezdami diva projektu Buena Vista Social club Omara Portuondo z Kuby, rumunská „zbojnícka banda“ Taraf de Haidouks, americká špička svetového klezmeru The Klezmatics, či hrdelní speváci zo sibírskej republiky Tuva Huun Huur Tu. Spojenie goralskej hudby s reggae a rockovou rytmikou predvedú poľské Trebunie Tutki, alternatívne spracovanie ruskej pôvodnej hudby skupina Farlanders, svetové dychové úderky zaraprezentuje indický Jaipur Kawa brass band. Zaujímavým výletom do pre nás novej podoby brazílskej hudby bude vystúpenie Renaty Rosa so skupinou Zunido da Mata.

Jedným z predpokladaných vrcholov tejto scény je viac rokov dohadované vystúpenie českej folkovej hviezdy Jaromíra Nohavicu.
Na tretej festivalovej open air scéne – v tomto roku prvýkrát pod názvom Orange stage – dostane priestor hip hop, progresívne skupiny, alternatíva, ska a dancehall. Headlinerom je trojica britských umelcov - hviezda súčasného hiphopu Roots Manuva, ska legenda The Beat a kultový predstaviteľ štýlu dancehall Macka B. Ďalej sa predstavia napríklad britskí funkoví futuristi Pest, venezuelská ska „bomba“ Desorden Publico, český objav Moimir Papalescu & The Nihilist a poľská punková legenda Dezerter. Domácu scénu budú reprezentovať aj skupiny Čisté tvary a Ska2tonics, príde dokonca k výnimočnému jednorazovému obnoveniu legendy slovenského hip hopu – skupiny Trosky (Vec + Midi). Nevšedným bude aj spojenie českej alternatívno punkovej skupiny Už jsme doma s vokálnou skupinou C&K Vocal.
Pre priaznivcov tanečnej scény sú pripravené dve veľkokapacitné haly, v roku 2005 dostane viac priestoru tanečná hudba hraná naživo.

Delikatesy rôznych tanečných žánrov od house, cez experiment až po nu jazz sa predstavia na Nokia stage. Američan Little Louie Vega zo slávneho houseového producentského dua Masters At Work predstaví svoj nový projekt Elements Of Life v plnej deväťčlennej zostave. Na pravú nujazzovú šálku kávy pozýva Xaver Fisher Trio z Nemecka, alebo rakúsky projekt Cafe Drechsler. Svetovú scénu ďalej zastúpi Mad Mats zo Švédska, viedenský Aromabar, perlou tejto scény je skvelá libanonsko-francúzska formácia Soapkills, ktorá predvedie spojenie elektroniky s magickým arabským ženským vokálom. Zaostávať nebudú ani predstavitelia domácej a českej scény – Abuse, Nikki Tresor, Nana Zorin, Boris Carloff, Kinet či Dee M s Umelcom.

Dots stage v piatok ovládne techno a house. Piatkovým headlinerom je americký techno producent Green Velvet, ktorý predvedie svoju vtipnú techno nádielku naživo so svojou „uletenou“ skupinou. Okrem iných ho podporia stálice slovenskej tanečnej scény Tibor Holoda, Toky a unikátny improvizovaný live act britskej dvojice Surgeon a Regis - British Murder Boys. V sobotu Dots stage ponúka lahôdky z d’n‘b a hiphopovej scény. Diktovať budú Čistychov, A.M.O., Indy & Wich, Unison z Rakúska, Az Ido Urai z Maďarska a tri sympatické raperky zo Senegalu Alif. V rámci drum’n’bassu sa môžeme tešiť na famózneho priekopníka drum’n’bassu Roniho Sizea s Dynamite MC, na nórsky projekt Future Prophecies, slovensko-české spojenie DJ-ky IM Cyber s basgitaristom Marekom Minárikom alebo na „známu firmu“ Galagha & Gabanna. Po minuloročnom úspechu sa v sobotu popoludní uskutoční medzinárodný Breakdance battle.

Rozšírený priestor bude poskytnutý menšinovým žánrom a iným umeleckým odvetviam. Po veľkom záujme v roku 2004 pribudne v tomto roku ďalšia aréna.

Dramaturgia Arény TB je postavená na diskusiách, divadelných a hudobných predstaveniach. Debaty Pod Lampou budú pod moderátorskou taktovkou Štefana Hríba a Juraja Kušnierika, okrem iných hostí sa predstavia Ján Langoš, Michal Handzuš a Milan Lasica. Súčasťou programu Arény TB sú opäť diskusie Ligy za duševné zdravie, v rámci hudobnej sekcie Arény TB vystúpi projekt autentických rómskych hudobníkov Phurikane Giľa, poetické Dlhé diely, jazzový projekt Stana Palúcha Pacora, mladý objav slovenskej scény - duo Tucan, či Dorota Nvotová. Svoju premiéru na Bažant Pohode bude mať slovenská popová diva Jana Kirschner. Dôležitou súčasťou festivalu sa stáva predstavovanie súčasnej a vážnej hudby, v Aréne TB sa predstaví napríklad Jozef Lupták s Bachovými suitami, súbor Alea, zaujímavým bude predvedenie magického diela Terry Riley in C, v ktorom si spolu zahrajú všetci zúčastneí „vážni“ muzikanti. Spestrením bude predstavenie divadla Martina Zbrožeka a Marthy Issovej Fiktivní Sam z Česka – „neskutečné drama ve skutečné komedii, nebo-li dramatická sugestivní klaunerie. Improvizace v prostoru imaginativních herců, kde slovo tříští tmu a opar myšlenek se pohupuje v tanci tónů”.

Novinkou je SME Aréna, ktorej program je založený na literatúre, divadle, hudbe a diskusiách. Známy Literárny cirkus LCA, za ktorým stojí neúnavný propagátor slovenskej literatúry Kali Kertész Bagala, predstaví literárno-hudobné performance Pavla Rankova a Petra Krištúfeka a šou literárnej skupiny Živý dôkaz so Silvesterom Lavríkom, Karolom D. Horávthom a inými. V ďalšej literárnej sekcii Artforum Time sa bude dať stretnúť s Viliamom Klimáčkom, Dušanom Dušekom, Uršuľou Kovalyk a s ďalšími. Divadelné umenie predvedú Slovenské Mimo divadlo a GuNaGu, dvakrát sa predstaví Teatro Tatro s divadlom hromových úžasov a vzácnych nemožností Bianka Braselli, dáma s dvoma hlavami. V rámci hudobnej sekcie SME Arény budú hrať Požoň Sentimental, Sui Vesan a Opera aperta ensemble. Program novej festivalovej arény ukončí nočný koncert novej hudby Veni ensemble, ktorý okrem iného predvedie aj dielo Johna Cagea Branches (súčasná hudba hraná na rastlinách a iných prírodných objektoch).

Osmičku festivalových scén uzatvára Oáza FM, ktorá poskytne okrem domovských Djov (Biba, Daniel Baláž, Amen2,...) aj predstavenie britského programu BBC Selector v projekte Selector night. Zahrajú „spriatelené skupiny Rádia FM“ Veneer, Puding pani Elvisovej a ďalšie.

Tradičným sprievodným podujatím bude Bažant kinematograf. Aj v tomto roku sa podarilo pripraviť lukratívny program – výnimočnými sú tri filmové predpremiéry, z toho dve s prívlastkom exkluzívna. Prvýkrát budeme mať možnosť vidieť americký film Miloša Formana z roku 1971 Taking Off, najnovší film Quentina Tarantina, Franka Millera a Roberta Rodrigueza Sin City (Mesto hriechu,USA, 2005) a český film režiséra Tomáša Vorela Skřítek. Ďalšími celovečernými filmami bude skvelý nórsko-švédsky film Poviedky z kuchyne (r. Bent Hamer, 2003), kultový film Jana Svěráka Jízda a fiktívny hudobny dokument Mňága – Happy End režiséra Petra Zelenku. Filmovú drmaturgiu dopĺňajú krátke filmy Viktora Kubala a krátka rozprávka pre dospelých Nazdravíčko! režisérov Ivany Zajacovej a Jozefa Mitaľa.

Novinkou bude Allianz Park - s množstvom atrakcií a aktivít pre deti, o ktoré sa bude starať profesionálna služba. Deti do 10 rokov (deti narodené v roku 1995 a neskôr) majú na festival vstup zdarma. Súčasťou festivalu bude opäť aj športový park – v tomto roku pod názvom Dots park.

Po skúsenstiach z minulého roka budú tentokrát na festivale zriadené dve stanové mestečká - jedno smerom od Trenčína pre peších návštevníkov, druhé smerom od obce Opatovce. Stanové mestečká budú zriadené na upravenej ploche pred pristávacou dráhou, resp. vedľa nej. Mestečká sú disponované tak, aby uspokojili všetkých záujemcov. Stanovanie v stanovom mestečku je vyhradené iba pre návštevníkov festivalu a poskytuje sa bezplatne. Stanový tábor sa otvára vo štvrtok 14. júla o 18. hodine a je prístupný do nedele 17. júla do 16. hodiny. Festivalový areál sa otvára v piatok 15. júla o 8. hodine.

Zmena nastala aj v predaji vstupeniek a permanentiek. Tento rok sú v predaji dvojdňové vstupenky a vstupenky na sobotu. Prvých 2005 ks dvojdňových vstupeniek (piatok, sobota) stojí 799 korún, do 19. 6. stojí permanentka 899 korún, od 20. 6. do 4. 7. 950 korún, od 5. 7. 999 korún a na mieste 1200 korún. Vstupenka na sobotu stojí do 19. 6. 699 korún, od 20. 6. do 4. 7. 799 korún, od 5. 7. 899 korún a na mieste 999 korún. Sobotňajšie lístky vstupujú do platnosti 16. 7. o 08.00 h.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika