Glenn Gould

Glenn Gould

02. 04. 2007  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (1)
Dokumentární klub ČT 2 připravil dvoudílný dokumentární portrét klavírního génia Glenna Glouda, který od dvaatřiceti let hrál výhradně jen ve studiu.

3.4 a 10.4. - ÚTERÝ - 23:30 - ČT2

Úvodní část dvoudílného dokumentárního portrétu úžasného torontského klavíristy Glenna Goulda (1932-1982), který ve dvaatřiceti letech ukončil zářivou koncertní kariéru a jako jeden z prvních docenil mocný vliv médií. Jeho matka chtěla z něho mít pianistu již od narození, a tak vyrůstal v prostředí plném hudby a již v útlém dětství si zamiloval rozhlas, médium, kvůli němuž později opustil svou koncertní kariéru. Proslul především interpretacemi skladeb Johanna Sebastiana Bacha, ale k jeho oblíbeným skladatelům patřili také L. van Beethoven, Sibelius, Richard Strauss, Prokofjev, Hindemith i Skrjabin, zároveň psal i vlastní hudbu. Proti jeho názoru, že umělec měl by pracovat v ústraní a zůstat anonymním ("ideální poměr umělce k publiku je jeden k nule"), je postaven názor slavného houslisty Yehudi Menuhina, jemuž atmosféra živých koncertů bohatě vynahrazuje technické nedostatky. Střet umělce s každodenním světem líčí epizoda, v níž pianista poslouchá ve studiu vlastní nahrávku, zatímco mistři zvuku debatují o škodlivosti černé kávy se smetanou z automatu. To, že se Gould uměl konzumnímu světu postavit, dokládá naopak historka o jeho úspěšném podnikání na burze. Byl svérázný puntičkář, osamělý fanatik hudby, těžký introvert a jeho nahrávky dodnes fascinují posluchače na celém světě.Glenn Gould v mistrovské pozdní próze Thomase Bernharda "Ztroskotanec" představuje "inkarnaci" oněch vlastností, o něž usiluje většina Bernhardových hrdinů: dokonalost, sebedisciplína a úzkostlivá touha po řádu všech věcí. Během klavírního kurzu se v salcburském Mozarteu setkávají Glenn Gould, Wertheimer a vypravěč. Poté, co vyslechnou neuvěřitelný Gouldův interpretační výkon, se Wertheimer i vypravěč rozhodnou navždy opustit hudební dráhu. Toto rozhodnutí je přivede k psaní: zatímco vypravěč se neúspěšně pokouší sepsat studii o Gouldovi, Wertheimer (kterého Gould vždy nazýval ztroskotancem) se ponoří do duchovědy, která jen prohloubí jeho skepsi mířící až k nejzazšímu zoufalství: sebevraždě.

1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

01. 02. 2009 | 12:13:40
+0 | -0

Vzor mládeži

Je 1.2.2009 a je pravděpodobné, že má nepatrná poznámka k výše uvedenému tématu zapadne v propadlišti dějin (článek je z r.2007). Ale : myslím, že je třeba stále více hovořit především před mládeží o takových "fanaticích" jako je Gould a dávat jim citlivě příklad cesty jako alternativu ke dnešnímu vývoji mládeže ve stínu agresivních počítačových her. Proto děkuji tvůrcům pořadu - byť dodatečně a s křížkem po fúnuse. Na YouTube je inspirace pro klasickou hudbu a navíc často s průvodním slovem v AJ - další krok ke vzdělání naší mladé generace. S pozdravem J. K., 60 let, Opava
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika