Dj Scorn v rozhovoru

Dj Scorn v rozhovoru

09. 04. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Dj Scorn se představí na hlavním pódiu červnové Apokalypsy jako  talent tuzemské scény. Zde s ním máme rozhovor.
Ahoj Radku, tak a je to tady J . Abych pravdu řekl, jsem rád, že máme takový „nový“ talent na hlavním podiu. Je to asi rok, co jsem tě začal více vnímat a všímat si tvé „vyhranosti“ za pultem. Jak to s tebou vlastně bylo na začátku, tedy před osmi lety? Slyšel jsem něco o agentuře Exist, o Boskovicích?
Ahoj. Jednou jsem se náhodně připletl na jednu párty (díky Tomáši), a tak okusil krásu taneční hudby.V té době ještě těch akcí nebývalo tolik, nezbývalo tedy nic jiného než společně s partou kamarádů začít pořádat víkend co víkend vlastní večírky. Neuplynulo dlouho a z pouštění kazet a CD se vyklubaly super večírky za doprovodu opravdových djs. Seznámení s Djem Diorem asi znamenalo ten hlavní zlom. Byl to pravě on, kdo nás svým technem tady na okrese všechny vychoval a mě poprvé pustil tam, kam může jen Dj, a to za mix. Na každé další párty jsem chtěl jen hrát a hrát a už nezbývalo nic jiného než prohlásit - "Chlapi, musím jet do Vídně pro desky!" Pořádání veřejných parties se ujal Dan Junec aka Exist a asi jemu patří největší dík, neboť jsem si jednou za 14 dní mohl sáhnout přímo na akci na gramofony. A to byl taky i můj jediný trénink. I když jsem neuměl ani srovnat desku, věděl jsem, že tohle je jediná šance, jak se to naučit, sebral jsem odvahu a hrál a hrál a hrál. Jistě jsem byl spoustě lidem pro smích, ale vždycky se našli moji kamarádi, kteří mě dokázali neskutečně podržet. Objevil se Ian Fuzzy, ukázal mi co mám vlastně dělat a pak už to šlo samo. Boskovice - Mekka techna na Blanensku - tam to kdysi začalo a že je na co vzpomínat! Mohl bych vykládat do nekonečna....rozhodně by to na pořádný román bylo :-)
 
Kromě Djingu se také věnuješ pořádání akcí – akce Raver Unites, Knock Out, Ilumination apod., tvojí zásluhou mohli brněnští fanoušci slyšet v klubu Carlose Riose live na akci Disharmonic... Představ nám vlastně projekt Disharmonic. Proč vlastně pořádáš akce? Také cítíš to kouzlo, když se party vyvede ? Pamatuju si, jak jsem tě potkal právě na C. Riosovi, kde jsi mi sdělil, že akce prodělala, ale při tom jsi neztratil úsměv na tváři a chuť pařit J  
Na spoustě akcí jsem byl spolupořadatelem, akce Knock Out je jediné moje dítě. Pořádání akcí je úplně něco hrozného :-), spousta stresu, nocí beze spánku až si člověk někdy říká, jestli to má vůbec zapotřebí. S blížícím dnem konání akce však stoupá adrenalin. A večer, kdy se všechno děje, cítí člověk obrovskou úlevu a radost, asi proto, že už to bude mít za sebou, která může být jedině znásobena, když je plno. Když člověk vidí jak se lidé baví a užívají si párty tak cítí, že udělal něco dobře, že dal lidem něco co chtějí. Myslím, že je to hodně spojené s Djingem proto skoro každý dj je i promotér. A když už se akce nepovede, tak to jistě "nasere", ale co už, život jde dál. Řeknu si akce byla super, hudba super - lidi nepřišli - jejich mínus. Já si to užil. Co se týče Riose, byl jsem šťastný, že se mi ho podařilo jako prvnímu k nám přivést a ať už by se stalo cokoliv, usměv na tváři by mně asi zůstal. Dan, Ixer, Scorn tedy DISharmonic je hlavička, pod kterou se presentují jedni z nejlepších djs u nás na okrese a určitě i v ČR. Název pod, kterým pořádáme akce a také módní značka oblečeni www.disharmonic.cz. Předně však jde o sdružení kamarádů, kteří si rozumí a mají stejné názory a společné aktivity. Jsme prostě disHarmonici :-)

dj scorn
 
Vím, že jsi vyrůstal na „birmingham škole“, jací jsou vlastně tvojí oblíbení současní představitelé techna? Carlos Rios bezesporu a dál? Vím, že ty sám hudbu produkuješ pod pseudonymem Baba Yaga nebo Ampelna, jsi také součástí live projektu IMEI. Představ nám tato tvá „alter ega“ a řekni, jaké uspokojení v tobě zanechává produkce?
V současné době je pro mě docela složité na tuto otázku odpovědět. Ti co byli dřív už nejsou a současná produkce toho techna, které se mi libí není moc dobrá. Už se moc nevyplácí vyhledávat známá producentská jména, ale spíše hledat a poslouchat vše. Vždy se najde nějaká deska, která mi absolutně nic neříká, ale stojí za to si ji koupit. Pokaždé si rád poslechnu nějakou novinku od bratrů ze Slovenska, výborný producent Takaaki Itoh nebo Carl Max a srdcová záležitost Dean Rodell. Produkci beru zatím jen jako zpestření. Stále se v tom nenacházím a cítím se být hlavně djem, ale je to zábava. Baba Yaga je svým zaměřením hlavně techno a Ampelna vše ostatní, co náhodou vznikne J I když mám už za sebou premiérové live vystoupení, nehodlám v tom zatím pokračovat. Nenaplňuje mě to tolik jako djing snad i proto, že má hudba zatím není stoprocentní a ještě dlouho nebude. IMEI je skvělý společný projekt plný energie, tvrdého techna a rychlých mixů, melodií a zručných prstů Alfa Elektriho.
 
Po zveřejnění lineupu Apokalypsy se ozývají nadšení lidé, kteří o tobě říkají, že stará techno škola nevymřela a že ukážeš, co znamená pravé techno. Souhlasíš s těmito větami? Co vlastně ty a další hudební směry? V poslední době se hodně objevuje minimal a hardtechno.. Dřív jsem měl pocit, že ten střed mezi těmito styly nějak vymizel, avšak vím, že opak je pravdou, stačí otevřít oči… Doufám, že mi dáš za pravdu. 
He he, tak to jsem rád a doufám, že to potvrdím na Apokalypse. Vyrůstal jsem na klasickém technu, začal jsem ho hrát a hraji ho doteď. Pořád v tom vidím tu krásu a ne nudu a nikdy jsem neměl potřebu ani chuť nic měnit. Dá se říct, že mám blízko k oboum stylům. Od začátku jsem hrál hutné a drsné techno, takže nástup hardtechna mě nijak extra neovlivnil a samotný minimal mě nic moc neříká, to „klapání“ mě moc nebere, ale samozřejmě musím říct,že mám spoustu techno skladeb, které jsou v podstatě minimal, znáte to, rychlá hustá basová linka, pár zvuků a jedeeeem. Musí to prostě „šlapat“. A dám ti za pravdu, bohužel je to něco, co už tu bylo a pro lidi to není nic nového, někdo může říct obyčejný techno, žádný extrém prostě klasika, proto se to už tolik nenabízí a musí se hledat.
 
Jak to vlastně funguje u vás v Boskovicích, či v celém Blansku? Je to stále to „underground“ území, plno systém crew a zábavy? J Co mají vlastně lidi u vás rádi za hudbu? Pustili mezi sebe například dnes módni „trance“ ? A co vlastně na trance vlnu říkáš ty? Nezdá se ti, že tato vlna udělala z původní trance music paskvil a „diskotéku, kde nejdůležitější je mít na sobě drahé oblečení“?
Nedávno vyšel Xmag ,kde je článek o Blanensku a Boskovicku. Nicméně tu máme jeden klubík www.ddclub.cz , kde je celkem bohatý program takže nuda není. Společně s uzavřením klubu Sklepy zmizela z okresu poctatná část undergroundu, ale i tak nadále přetrvává. Pořád děláme večírky bez plakátů, hrajeme po hospodách a paříme. Nikdo z nás si na nic nehraje a prostě si to užívá. I k nám na okres dorazil trance a progressive a myslím, že si získal velkou oblibu. Odstrčil techno do ústraní a stal se módním trendem. Ač se to může zdát divné, jsem za to rád. Sice to ubralo clubberů, ale zase opět lidé chodí na naše akce hlavně kvůli hudbě. Mě osobně trance nevadí, pokud není až příliš přeslazený. Doma si ho nepustím, ale na párty si ho dokážu užít. Já se dokážu bavit dobře snad všude. Člověk ale musí chtít.
 
Ještě se vrátím k tvé produkci. Určitě velkou změnu si zaznamenal, když si odcestoval do Irska. Jak dlouho si tam vlastně byl? A co místní kluby? Slyšel jsem něco o spolupráci s producentem Naotaku. Pověz nám, jak se paří v Irsku? A co jsi tam vlastně „pohledával“ ty?
Doma jsem dřív něco zkoušel, spíš jen tak ze zvědavosti. Ale až v Irsku jsem se do toho ponořil trochu více. Snad taky proto, že jsem měl mnohem více volného času, ale hlavně jak už jsi uvedl, byl to právě Naotaku, který mi otevřel pomyslné dveře. Hodně mi pomohl, spoustu věcí vysvětlil. Do Irska jsem odcestoval pracovně, na zábavu si však člověk vždycky chviličku najde. Něco málo klubů jsem navštívil, užil si 2x koncert The Prodigy a taky jeden dvoudenní festiválek Hi-Fi Festival, kde se představili opravdové Djské špičky. Párkrát jsem měl také možnost předvést jak se to hobluje u nás v Česku J. Kluby se otevírají okolo 10 večer někdy až v 11 a zavírá se už ve 2,takže moc času nezbývá. Asi proto všude vládla perfektní atmosféra a na lidech bylo vidět, jak si to užívají. Přijdeš na párty, koupíš si drink a valíš na parket. Od začátku až do konce plno. Ruce nad hlavou a všichni zpívají „Everybody, move your body“ J Ale musím uvést, že doma je doma, 13 měsíců mně bohatě stačilo.
 
Jakou akci si poslední dobou navštívil jako běžný návštěvník? Kdo z českých Djs tě dokáže pobavit? A co zahraniční inspirace? Viděl jsem tě na Apokalypse s Cari Lekebuschem, Marcem Baileym…
Jak už jsi uvedl, navštívil jsem poslední 2 Apokalypsy. Bohužel na víc mi nezbyl čas, pokud nepočítám spousty klubovek, kde jsem hrál nebo se byl jen podívat. Taky se nedělo nic extra, kde bych musel být. Vím však jistě, že tohle léto bude hodně náročné. Snad vyjde vše, kam se chci podívat. Zahraničí inspirace pořád přichází v podobě různých setů. Stále si mi hodně líbí technika Bena Simse, což je mimochodem můj nejoblíbenější Dj, Marco Nastic je výborný, Christian Wunsch na Apokalypse - to byl nářez, Carlos Rios a na závěr nemusím snad dodávat, že Toky je bůh! Máme spoustu kvalitních djs i u nás. Určitě si rád zatancuji na Agenta, obdivuji Pavla Krejdla a nesmím zapomenout na duo Jamal Djs.
 
Jak se vlastně díváš na obsazení Apokalypsy Water Gater? Je někdo, kdo ti sedne na 100% a kdo vůbec? Jak se těšíš na své vystoupení ? Máš za sebou hodně akcí, ale přece jenom, na Apokalypse to bývá zážitek i pro světové dj hvězdy - setkáváš se vlastně s trémou po těch letech?
V tomhle line-upu si každý jistě najde to svoje. Jsem hodně zvědavý na Christiana Fischera s Murphym, když o nich lidé tolik básní. Samozřejmě věřím, že i Monika bude mít velký úspěch. Bude to opět pěkný nářez a jsem moc rád, že mohu být i já sám hudebně jeho součástí. Mnohokrát jsem si všiml, jak světoví djs byli na Apokalypse nervózní a není se čemu divit, takovou atmosféru nemá každá párty.To samé jistě čeká mě, ale myslím, že jeden dva mixy a tréma bude pryč. Na vystoupení se moc těším a jsem zvědavý jak mě lidé přijmou.
 
Představ si, že je 22.6.2007 a ty omylem málem zaspíš APOKALYPSU. Máš přesně minutu na to, aby sis nachystal desky a rychle ujížděl směr Boby centrum… Které desky by to na 100% byly? Prosím dodrž 1 minutu rozhodováí : ))
3,2,1, minuta je pryč. Zavírám kufr s nápisem Scorn. Co mám přesně uvnitř sám nevím, uvidíme na místě. Za tu minutu ani nevím, co jsem tam všechno dal. Asi nějakej nášup, hlavně, že je plnej, a že jedu na Apokalypsu J
 
A teď nám řekni, co by sis určitě nachystal v klidu pro svůj set na Apokalypsu? Jaké je vlastně tvé aktuální top 10? Chystáš si na Apokalypsu také své tracky? Co můžeme od tebe vlastně očekávat?
Zrovna dokončuji 2 další věci a pokud se mi to bude hodit do skladby setu, tak je s chutí zahraji. Určitě  budu mít s sebou 100 desek plných luxusního techna. Spoustu novinek, ale i starších věcí, které si našly snad na vždy místo v mém kufru. Sám nevím, co budu hrát, čím začnu a čím skončím. Jedno vím ale jistě, bude to Scorn, jak ho spousta lidí už zná a doufám, že si ho všichni užijete!
 
Chtěl bys něco vzkázat fanouškům, či se jinak vyjádřit, ať už k čemukoliv? Máš prostor a děkuji za rozhovor!
Bude to jízda, držte si klobouky.
Disharmonic!!!


MP3
Scorn @ Badyolo (Februar mix 2006)
Scorn @ PigFest 2004
 
 
Scorn
Radek Fuxa patří po osmi letech mixování mezi legendární postavy moravské technoscény. Jako jeden z mála se nenechal ovlivnit módními trendy a ze svého kufru neustále vytahuje techno desky s hutným, místy až undergroundovým, přesto však stoprocentně tanečním rytmem. DJ Scorn v roce 2007 - to není jen přesné mixování ve zběsilém tempu, pestrý výběr desek, ale také více než stovka absolvovaných hraní po celé republice, skládání hudby a pořádání vlastních parties. Nadto aktivní clubber s věčně rozesmátou tváří, pro kterého není techno jen hudební škatulka nebo módní vlna, ale životní styl.
 
Byl to právě Scorn, který v letech 1999-2002 spolu s kamarády okolo agentury Exist, seznamoval s elektronickou hudbu většinu clubberů na okrese Blansko. Na legendárních akcích v dnes už neexistujících boskovických klubech Skleník a Sklepy, velkých klubovkách v Černé Hoře a blanenském Play Clubu bral "hodiny mixování" od Daha s Gingerem, Diora, Orbitha, Dala nebo Tokyho. Právě v temném slovenském zvuku a birminghamské škole Regise, Surgeona nebo Femala čerpá Scorn největší inspiraci pro svoje sety.
 
V letech 2003 a 2004 uspořádal s boskovickou Freefall Crew tři díly populárních parties Raver's Unite, kde se na několika pódiích vystřídaly špičky českého techna, progressivu a drum'n'bassu. Začíná také jeho spolupráce s šikovným mistrem zvuku a talentovaným hudebníkem Alf Elektrim ve společném projektu IMEI. Spojení djského setu ze tří gramofonů doplněné o dva syntetyzátory zaujalo také pořadatele plzeňských Pig Festů nebo Sonicu na brněnské La Grottě. Následující rok vystupuje Scorn sám i v projektu IMEI prakticky každý týden na některé z parties po celé republice a stává se také rezidentem rozjíždějícího se boskovického Velenu. Rok končí jako nezpochybnitelný král djů na okrese Blansko.
 
Ke zdolání další mety založil v roce 2005 spolu s djem Ixerem a Danem Juncem agenturu Disharmonic. Pořádání Disharmonic Night a vlastních klubových akcí Knock Out však brzy na rok přerušuje a odlétá do Irska. Zde navazuje blízkou spolupráci s producentem Naotaku a začíná skládat vlastní tracky pod pseudonymy Baba Yaga a Ampelna, které začíná využívat také ve svých setech. Absolvuje také několik vystoupení v populárním klubu Scotts v Corku, které mají obrovský ohlas. Nabídky na další hraní však odmítá a vrací se do Čech. S ambiciózním cílem: vrátit klubové techno do moravské metropole.

Na party Illumination na Flédu pozval Disharmonic ostříleného britského producenta Iniga Kannedyho, Niku 77, Jamal DJs nebo Josefa Sedloně. Zakončení celé party se ujal osobně a svým brutálním setem nepustil podstatnou část brněnských clubberů z parketu dříve než v půl sedmé ráno. Příští akce disharmoniků představuje českému publiku poprvé Carlose Riose, který svým setem o několik měsíců později potvrdil roli černého koně na populární Apokalypsy.

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA WATER GATE

Pátek 22. 6. 2007
Vstup: 349/449 kČ
Vystupují:
Monika Kruse (de), Weichentechnikk, Christian Fisher vs DJ Murphy, Ian Void, Mario Ranieri, Cmeen, Scorn, Jerry, Misa Salacova, Orbith, Dan Cooley, Loutka, Roman Rai, Axiom, Airto
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika