Rozhovor s Ozzbym, prošem bardzo!

Rozhovor s Ozzbym, prošem bardzo!

12. 04. 2007  |  Autor: Pav  |  Komentáře (1)
Ozzby, hlava našeho serveru Poslouchej.net, se ku příležitosti oslav našich narozenin rozpovídal nejen o sobě, o serveru, ale i o přípravách narozeninového večírku a zcela nové verzi Poslouchej.net.
Dřív než se pustíme do Poslouchej.net, sluší se představit jeho duchovního otce. Řekni nám tedy něco o sobě, a také jak ses dostal k téhle hudbě?
Čus, pocházím z východních Čech, z města Hronov, ležícího u česko-polských hranic, kam se elekronická hudba dostala po skromnu až v roce 2001, kdy do nedaleké diskotéky přijel Dj Tráva :o) V tu dobu jsem jen čas od času poslouchal magnetofonové nahrávky z Rádia 1, které vozil kamarád z kolejí, a objevoval jsem nové věci jako například jungle. Nedlouho na to (2001) jsem se pak vydal na své první "opravdové" party do pardubického L-klubu, na CJ Bollanda a Scan-X. Následovaly víkendové výlety do Prahy - zkouřit se v bejvalé NASE a zase rychle domů, připravit se na pondělí do školy. Vlastně poslední dva roky studia jsem měl jasno, že musím vypadnout a užívat si možností metropole. Stalo se a vrhl jsem se v Praze do práce. Nejprve jsem pracoval v PR agentuře Axicom a dva roky na to jsem se na další dva roky usadil jako Account v mediálním zastupitelství ARBOmedia. Od začátku roku pracuji z domova jako šéfredaktor Poslouchej.net a jako Account spřáteleného serveru Techno.cz. Zajímavá kombinace, že? :-)
 
Umíš polsky?
Přiznám se, že ani trochu. Zapamatoval jsem si snad jen prošem bardzo nebo pěnť počongov :-) To ani nemá smysl překládat..
 
Jsou to vlastně 3 roky, co jsi zaregistroval doménu Poslouchej.net. Co tě k tomu vedlo?
ozzbyJeště dlouho před tím jsem měl adresu na free hostingu. Byla to tenkrát adresa www.radia.unas.cz (teď už ji má někdo jinej). Jen co jsem kdysi objevil internet, hned mě bavilo věnovat se něčemu, kam ti budou lozit lidi. Tenkrát jich bylo asi 200 denně a já z toho měl velkou radost. Šlo vlastně jen o to, že jsi přišel na web a pustil sis jedno z online rádií, které jsem tam měl. Bylo to takový celé hodně vychytralý. Nemusíš nic aktualizovat a lidé tam stále chodili. Samozřejmě jsem to chtěl nějak dál rozvíjet a tak jsem s kolegy v ARBOmedia přemýšlel, jakou doménu pro tuhle srandu zaregistrovat. Společnými silami jsme se v dubnu 2004 rozhodli pro Poslouchej.net.
 
No, každopádně chytrý nápad s těmi rádii! Jak jsi vybíral ta "správná" rádia. Byl v tom nějaký řád? Kdo kromě tebe tedy vlastně stál u zrodu Poslouchej.net? 
Bylo to jen cca 10-15 rádií a byla to spíš taková klasika jako Evropa 2, Frekvence 1, Rádio 1 atd. Zkrátka česká rádia, která nabízela i poslech přes internet. U zrodu stál ještě Jirka Kotlín aka Kotlík. Já jako webmaster totiž nejde ani trochu dohromady. Fakt, ze mě bys jediného html příkazu
nedostal. Jirka v tu dobu dělal na svém podobném projektu a protože jsem o něm věděl, že je dobrý webmaster, nabídl jsem mu pustit se do projektu Poslouchej.net společně. Vlastně ani nevím, proč do toho se mnou tenkrat šel. Začínalo se vařit doslova z holé vody. Dodnes jsem se ho na to nezeptal :-)
 
Jak Poslouchej.net rostlo? Kdo vlastně vyhledává ta rádia?
Ze začátku jsme je vyhledávali oba, teď to dělá spíše Jirka, nebo nám je lidé sami posílají. Když jsme spustili pilotní verzi Poslouchej.net, bylo jich 80 a byly řazeny dle základních hudebních žánrů. V současné době jich nabízíme téměř 700 a řeknu ti, že je kolikrát pěkná dřina udržet tak velkou databázi neustále aktuální. Kdybychom si teď mohli trochu honit vlastní trika, klidně bych řekl, že jsem pyšnej na to, že máme na CZ netu největší databázi platných online rádií, která je velmi přísně a neustále kontrolována. To je zásluha Jirky, který se kromě programování a správy webu o tuto databázi stará jak o vlastní děcko. Mimochodem některá rádia rozhodně doporučuju vyzkoušet.
 
Doporučuj, Ozzby. Jaká rádia, resp. jakou hudbu máš rád?
ozzbyJá rád poslouchám třeba domácí Bonbon Remix Rádio, Beat Blender, D.I. Chill Out a když mám chuť, tak třeba pařížské ABF radio. Je jich ale samozřejmě mnohem více. Už brzy proto začneme připravovat každý týden tipy na zajímavá inet rádia. Jinak z hudby mám rád tak nějak vše, ale zůstaňme u elektroniky. Snažím se hodně vyhledávat novou hudbu, kterou jsem ještě neslyšel a to jak v setech na netu, na myspace.com, tak na akcích. Konkrétně bych ze známějších oblíbených jmen mohl vyjmenovat třeba Laurent Garnier, Richie Hawtin, Apparat, Sven Vath, Tiga, James Zabiela, Timo Maas, Coldcut. Vybral jsem fakt jen zlomek z toho všeho co mě právě napadlo, alespoň pro tvou hrubou představu. Hodně také sleduju Music Infinity Josky Sedloně. Ten je pro mě zřejmě největší osobností na domácí scéně a už nespočetněkrát nám nabídl ojedinělé hudební okamžiky - vzpomenu třeba na The Beys.
 
Co Česko-Slovenská scéna? Tady tě nikdo nezaujal?
Čeče podruhý se přiznám, že ikdyž ji moc fandim, tak ani tolik ne. Vlastně jsem s tím už nějakou dobu nespokojený. Jasně, jsou tady fakt dobrý projekty jako třeba Midi lidi, Sonority, Machine Funck, Nipp, ty (samozřejmě :-) a další. Je toho ale strašně málo na celkových počet djs, které tu máme. Do klubů se chodí stále na to samé. Rezidentní Djs vyhlášených tanečních nocí tahaj lidi pořád dokola na "zaručené fláky" a dle mého názoru většina z nich postrádá zájem (nebo spíš talent?) ukazovat svému publiku nové zvuky a směry - pak nemáme být konzervy... Osobně mám nejraději Music Infinity a v poslední době jsem si velmi oblíbil Smash v Crossu. Na velké halovky chodím spíš pracovně.
 
Vraťme se ale k Poslouchej.net. Jak v současnosti vlastně vypadá Poslouchej.net?
Tak k designu a sekcím se snad ani vyjadřovat nemusím. Vše je vidět zde na webu a obrázek ať si udělá každý sám. V crew nás je něco okolo 35 aktivních lidí. Máme to rozdělené na několik na několik divizí, ale to už se dostávám do interních záležitostí :o) Nejdůležitější je, že s lidmi, se kterými
na Poslouchej.net makáme, jsou nadšenci, kterým o něco jde, a scéna jim není lhostejná. Chceme ji svými názory ovlivňovat a správně směrovat. Je to sice dennodenní dřina, ale dává to smysl! Však ty sám to víš nejlíp...
 
Vím. Přicházejí změny a ne zrovna malé. Představ Poslouchej.net pro rok 2007.
Tak musím říct, že jsme se do toho v loňském roce fakt opřeli. Nemyslím teď z obsahové stránky, ale z vývojové. De facto je tomu teď právě rok, kdy jsme vypsali první výběrové řízení na nový grafický návrh Poslouchej. To ve druhém kole vyhrála agentura Goodshape, která nás svým návrhem úplně dostala. Samozřejmě není to ale jen o designu. Vrhli jsme do vývoje dalších služeb, které nám současně hodně chybí. Jsou to namátkou, partylist, diskuzní forá, opravdu skvěle řešený mp3 download, funkce oblíbená rádia a také online předprodeje formou e-tickets. Spouštíme to s 2. narozeninami a řeknu ti, že už se vážně nemůžu dočkat. Byl to rok dřiny a můj velký obdiv patří Jirkovi, který na tom nechal několik set hodin v programování, bez přeháněk...
 
Nakousl jsi narozeniny. Oslava bude. Jaká ale?
To se semlelo úplně na poslední chvíli, jelikož jsme z kraje roku v tomto směru trošku zaspali. Nicméně podařilo se nám zajistit klub Vertigo pro samostatnou akci dne 20.4. a postavit myslím že parádní Line-up: Aleš Bleha, Weki Djs, Monotype, Andrey, loCCo a Tzésar. Bude to hudebně rozmanitý večírek a já pevně doufám, že nabídne neotřelé hudební zážitky. Ale naše narozeniny pořádáme především proto, abychom se všichni sešli, pozvali naše přátelé a večer si společně řádně užili. Pro naše VIP hosty jsme pak připravili vskutku luxusní raut se vším všudy, který proběhne ve vyhrazené části klubu se samostatným barem.
 
Tak to máme tebe, minulost, současnost, blízkou budoucnost... Uzavřeme to například s takovým tvým soukromým horoskopem pro českou klubovou nebo spíš elektronickou scénu roku 2007. Co se podle tebe stane, nestane? Co dopadne dobře a co myslíš, že lidi odradí?
Letošní rok hodně pozoruju konkurenční šarvátky, ze kterých mi je často špatně, a bohužel se dějí v kruzích těch nejvyšších promotérských skupin. Je jich tu na naši republiku zkrátka moc a není možné, aby to ve zdraví všichni ustáli. To se ale bohužel také podepisuje na celkové prezentaci České republiky v zahraničí. Hodně fandím minimalistickým tanečním záležitostem, rozvoji kvalitní klubové hudby a držím palce letošní festivalové sezóně, aby se povedla o poznání lépe než vloni. Přeju si také, aby Češi začali ve větším měřítku objevovat hudební zážitky i mimo naši republiku, aby si udělali vlastní obrázek o rozdílech, které mezi námi a zahraničními sousedy panují. Jedině to může zlepšit situaci na domácí scéně. Pokud budeme neustále tak nějak spokojeni s tím co máme, bude tu chybět globální vývoj a my budeme jen dále zakonzervovaný v neprodyšným obalu našich hranic.
 
O narozeninovému mejdanu Poslouchej.net

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

POSLOUCHEJ.NET B-DAY PARTY

Pátek 20. 4. 2007
Vstup: zdarma
Vystupují:
Aleš Bleha, Weki Djs, Monotype, Andrey, loCCo, Tzésar
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

13. 04. 2007 | 06:38:04
+0 | -0
zverejnete graficke navrhy, ktere byly v konkurzech, rad bych se na ne podival :)
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika