Hudební lahůdka na Žižkovské věži

Hudební lahůdka na Žižkovské věži

22. 04. 2007  |  Autor: Jervin  |  Komentáře (0)
Specilání večírek v režii electronic beats, který se odehrál v pátek v Žižkovském televizním vysílači byl na opravdu vysoké úrovni a to doslova ve všech směrech. O hudební zážitky se postarali MIDI lidi, česká top djane Ladida a tříhodinovou party ve sto metrech nad zemí uzavřel Stephunk T.
O výjimečnosti party konané na nezvyklém místě, kterým je pražský žižkovský televizní vysílač, snad ani není pochyb. Pojďme tedy k samotnému večírku, který se tam v páteční večer udál. Samou nedočkavostí jsem na místo dorazil přesně v době, na kterou bylo ohlášeno otevření bran. Poté, co se za mnou zaklaply dveře a byl jsem konečně uvnitř, následně dostal od pohledných extravagantně upravených slečen kartičku s line-upem a pasku na ruku, jsem se mohl vypravit k výtahu. Díky jejich rychlosti se v mžiku ocitám ve výšce 93 metrů. První kroky vedoucí z výtahu mě zavedly na procházku po třech vyhlídkových kabinách. Ve dvou z nich se nacházelo bohaté občerstvení v podobě pití a jídla, jak ostatně fotky dokazují. V poslední třetí kabině byla připravená hudební stage, kde s půl hodinovým zpožděním jako první vystoupili MIDI lidi.

midi lidi

Mají Kraftwerk radost z jejich českého děcka?
Stejně jako dojem z první návštěvy ve vyhlídce věže, na mě zapůsobila sestava dvou umělců a jedné umělkyně, sjednocených do formace MIDI lidi. Jejich syrový elektro-experimentál s vtipnými vokály na mě zanechal stopy stejně tak, jako když jsem poprvé na živo viděl a slyšel zmiňované Kraftwerk. Ještě před párty, když jsem si tak pročítal v článcích kritiku o jejich albu „Čekání na robota“, bylo všude zmiňováno, že jejich výhodou jsou české texty, kterými si získali mnoho fanoušků. Třeba mě osobně oslovila především jejich hudba, která není zrovna často ke slyšení. Některé texty mi skoro až překážely, některé jsou ale opravdu vtipné a do skladeb se více než hodí. To bych ale odbočoval zase jinam, zpět ke koncertu. Nejen hudební show, ale i visuální zaslouží poklonu, když přes tři postavy v bílých mikinách stojící za mašinkami, notebooky a mikrofony byly promítané neméně originální „minimalisticky geometrické“ projekce.

Při skladbě „Agent“ se nám dokonce dostalo taneční umění v podobě gradovaného synchronního „ukazování“ rukama při zpěvu u mikrofonů. To nebylo vše, v průběhu celého koncertu postupně všichni odložili bílé mikiny a zaroveň jako by se s odložením těchto svršku osvobodili od neúplného prožívání hudby. Největší taneční perfomace pak předváděl Petr Marek, kterého jsem dokonce i v jednu chvíli zahlédl ležet na podlaze, kde si dobrovolně na chvíli ustlal. Co se týká hudby a jak přesně po sobě zahráli všechny tracky bych ani nerozepisoval, pouze bych vypíchl některé, které mě samotného opravdu chytly a doteď si ladím v hlavě jejich melodii, spojenou s atmosférou koncertu. Nejvíce mě pohltila skladba s krásným názvem„Bujon“, po ní jakoby pomalu hraná „Existence“ a v neposlední řadě úvodní skladba „Láska“, která mi skoro vyrazila dech. Ostatní výčet skladeb byl, dá se říci výčet jejich alba, které najdete na jejich stránkách nebo na myspace.com a které má vyjít již prvního května. Celkově sečteno podtrženo, od prvního do posledního tónu to byla paráda, troufám si říci minimálně evropské úrovně. Potlesk pro MIDI „maxi“ lidi. Po tomto pátku jsem rozhodně na jejich koncertě nebyl naposledy.

ladida

Djs pozadu taktéž nezůstali
Na řadu přišla v posunutém časovém sledu i djane Ladida, na kterou jsem byl taktéž opravdu zvědavý a pln očekáváni. Po vyslechnutí jejího setu na loňském Electronic Beats jsem byl doslova nadšen jejím výkonem a ani zde nezůstala pozadu. Vystoupení bylo hodně taneční, pestré a nabité energii povětšinou známějších melodií. Rozhodně se ukázala v dobrém světle a její pojetí minimalu rozhodně pobavilo. Po hodince se objevuje i poslední bavič z věže, Stephunk T. Zprvu mě zaskočil, zvláštní „rnb“ deskou, ale o chvíli později to rozjel na plné obrátky a už se opět zvesela tančilo. Zaznamenávám i desku od Sebastiana Legera „ aqualight“ , ale ani při poslechu téhle příjemné hudby, kterou doplňovaly opět parádní animace a pohled na noční Prahu z té výšky, se potvora čas ani o minutu nezpomalil, proto krátce po půl dvanácté pomalu odcházím k výtahu. Opět bleskurychle dolů, při čemž člověk cítil tlak v uších jako při potápění v bazénu. Po otevření dveří výtahu v přízemí, na nás ještě s rozlučkou čekaly obživlé sochy, které byly poslední třešničkou na celé párty. Závěrem bych stanovil bodové hodnocení tohoto výjimečného a neopakovatelného večírku na jednoznačných deset z deseti.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ELECTRONIC BEATS TOWER SPECIAL

Pátek 20. 4. 2007
Vstup: 350 Kč
Vystupují:
Midi lidi, Ladida, Stephunk T
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika