Airbase: Fakt nemám rád radioshow

Airbase: Fakt nemám rád radioshow

25. 04. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Poprvé v České republice a současně i na první party E-Motion v klubu Fléda, švédský tahák Jezper Söderlund, známý všem jako Airbase. Člověk který vydává pro holandský label Intuition patřící Menno de Jongovi. Kdo je Jezper Söderlund, pod jakými aliasy vydává a s kým budeme mít tu čest? Ze Švédska dorazí pořádný severní vítr.
Ahoj Jezpere.. Proč zrovna nick Airbase?
Ahoj! Jestli znáš stránku www.mp3.com, tak bys pravděpodobně mohl vědět o švédském tranceovém projektu Trance Control. Jsou to moji přátelé a jednoho dne, když jsem se byl podívat v jejich studiu, zahlídnul jsem tam jednu hardwarovou mašinku s názvem Jomox Airbass. Přišlo mi, že to zní dobře a utkvělo mi to v paměti, takže když jsem později přemýšlel nad vhodným trvalým nickem, vzpomněl jsem si na Jomox, trošku ho poupravil a Airbase byl na světě.
 
Na traceové scéně působíš již řadu let a jsi rozhodně uznávaný producent. Většina lidí Tě zná jako Airbase, ale ty tvoříš také pod spousty dalších pseudonymů, který z nich je Ti nejbližší?
No, abych řekl pravdu, tak nejbližší je mi Airbase. Znamená pro mě hrozně moc a je uprostřed všeho, co tvořím. Jasně, za ty roky mám hodně pseudonymů, ale kdybych měl vybrat ještě nějaký další, tak by to zřejmě byl Scarab nebo One Man Army. Stále jsem velmi hrdý na desky vydané pod jménem One Man Army a myslím si, že také jako Scarab jsem vydal dobré věci.

airbase
 
Tvé skladby jsou plné nevšedních a krásných melodií, kde pro ně bereš inspiraci?
To je od Tebe milé, díky. Přál bych si Ti na to nějak velmi zajímavě odpovědět, ale není jak. Prostě když mám pocit, že mám tvořící náladu, tak si sednu, projedu pár zvuků a možností a když najdu něco zajímavého, tak si to pouštím pořád dokola. Někdy to může trvat pár minut a někdy zas pár hodin hrát si pořád dokola s akordy a tóninami. Mnohokrát skončím bez jakéhokoliv výsledku, takže to prostě nechám na příště. Asi z deseti takových sezení vytvořím tak jednu nebo dvě melodie, které se mi opravdu líbí. Nicméně někdy je to úplně naopak. Sednu si bez nějakého nápadu na melodii, jen si tak dokola pouštím beat a basy, najednou to potřebuje melodii a v tu chvíli mě čistou náhodou nějaká melodie trkne. Tak to bylo třeba i s Airbase – Escape, jednoduše se vynořila odnikud.
 
Vydáváš na prestižním labelu Intuition Recordings. Jak si se k tomuto labelu dostal?
Už dlouho jsem znal Paula Moelandse, pár roků také Menno de Jonga a byli jsme pořád v kontaktu, co je nového a tak. Když ti dva přišli s tím, že založili label Intuition, slíbil jsem jim můj nový materiál pro případ, že ho pak chtěli vydat. No a díky Escape se tak i stalo.
 
V poslední době se doslova roztrhnul pytel s různými radioshow mnoha producentů a DJs na internetových rádiích. Ty jako člen Intuition jsi byl také jeden z rezidentů středeční Intuition radioshow. Proč si myslíš, že se tak děje a jaké jsou výhody těchto radioshow?
Víš, já fakt nemám rád radioshow. Rezidentem Intuition radioshow nejsem asi od prosince loňského roku. Jen jsem souhlasil s namícháním 3 – 4 setů jako guestmix pro tento rok. Věc se má tak, že to zabere hodně času najít opravdu dobré tracky, které by si tak tím chtěl podpořit v radioshow, rozhodně to není tak zábavné nedá se to srovnat s živým vystoupením před lidmi. Navíc můžeš v rádiu zahrát jakkoli dobrý track, který se ti fakt líbí, ale nevíš, co to dělá s lidmi na parketě. A k té otázce proč se tak děje, nejsem si jistý, ale domnívám se, že již uznávaní producenti a DJové mají méně prostředků prodat sám sebe, takže radioshow by mohla být jedna z mála věcí, kterou můžou udělat.

airbase
 
Žiješ ve Švédsku, což je pro mnohé lidi spíše země techna nebo také nově electro houseu. Říkají Ti něco jména jako Cari Lekebusch, Adam Beyer nebo Eric Prydz a Axwell, nebo se zaměřuješ čistě jen na trance a ostatní styly nesleduješ?
Ano, znám je všechny, ale ne osobně. Trance je ve Švédsku stále menšinový styl, ale snažíme se jak můžeme, abychom s tím něco udělali. Ještě k těm stylům, mám rád cokoli, co mě dokáže roztancovat. Jsem velký fanoušek techna, break beatu, minimalu a electra, ale mám dva důvody, proč nejsem producent ani jednoho z těchto stylů. Zaprvé, trance mi zabírá hrozně moc času a musím si vážit a hýčkat jméno Airbase, které mě přivedlo tam, kde teď jsem. Zadruhé, nejsem přesvědčený, že bych byl tak dobrý producent, který by v těchto ostatních stylech udělal hned nějakou díru do světa :)
 
Pro další lidi je zase Švédsko země zimních sportů a hlavně hokeje. Jsi také sportovní fanoušek a věnuješ se nějakému sportu?
Zkoušel jsem řadu sportů. Když jsem vyrůstal, hrál jsem hokej 7 let, ale také fotbal, basket, tenis, badminton a floorbal. Nicméně to je jen část mého dětství a asi od patnácti let jsem nic nědělal. Nyní jsem se začal zase trošku o sport zajímat, ale tím způsobem, že si chodím vsadit, dát si nějaký drink s přáteli a užívat si u fotbalu nebo hokeje. Ale opravdu bych měl začít sportovat, potřebuju cvičit :)
 
V Tvém dlouhém výčtu vystupování po světě jsi hrál nejblíže České republice třeba v Polsku na mega party ENTRANCE. Jak na toto hraní vzpomínáš?
Bylo to jedno z nejlepších, ne-li to vůbec nejlepší. Bylo to obrovské a byl jsem úplně ohromený, co předvedli další DJs (Bobina, Cliff Coenraad, Galen Behr and Paul Moelands). Tato party byla velkolepá, špičkový zvuk, výborná světelná show a v neposlední řadě neuvěřitelný dav lidí.
 
Když už mluvíme o té mega akci v Polsku, teď budeš na E-MOTION hrát v klubu. Otázka je jasná, hraje se ti lépe v klubech nebo právě na akcích typu ENTRANCE?
Obojí mám rád stejně. Ta atmosféra mega party je nepopsatelná a jak je to všecko šíleně velké, tak člověk nestačí pojmout všechno. S menším prostorem se akce stává více intimní a všechno co děláš, spoluvytváří atmosféru. To jsou dvě rozdílné věci a mám je rád oboje stejně.
 
Na party E-MOTION vystoupíš jako druhý zástupce již zmiňovaného labelu Intuition. Před Tebou tu hrál samotný šéf Intuition, Menno de Jong a sklidil tu obrovský úspěch, takže měl si možnost se od něj něco o této akci dozvědět?
Ano, říkal mi, že to byla skvělá párty a že tu jsou velmi milí lidé, což zní velmi slibně.
 
V České republice budeš hrát poprvé. Připravíš si pro nás něco speciálního nebo nějaké horké novinky z Tvé producentské dílny?
Nechte se překvapit :)
 
Na Flédě budeš hrát po boku SolarStone z Anglie a slovenského Kamila Polnera. Víš něco o těchto jménech a mohl bys k ním něco říct?
Ano, jsou talentovaní lidé. Solarstone není potřeba představovat a Kamil momentálně dělá velmi dobré věci, neměli byste si ho nechat ujít.
 
A na závěr, měl bys nějaký vzkaz pro své fanoušky?
Jestli jste tací, jaký jsem slyšel, tak uděláme pořádnou party, tak zatím!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EMOTION

Pátek 4. 5. 2007
Vystupují:
Solarstone
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
E-motion - 4.5. ve Flédě
1 x 2 volné vstupy
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika