FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Dj Monotype: Sláva je vždy pomíjivá

Dj Monotype: Sláva je vždy pomíjivá
27. 05. 2007   |   Autor: redakce   |   Komentáře (1)
Dalším z hostů letošního ročníku open air festivalu Sundance (29.6. – Ostrov Příchovice) je i pražský techno DJ Monotype. Nabízíme rozhovor, který jsme s ním k této party udělali.
Po delší době se vracíš na západ. Vzpomínám si, že jednu dobu jsi docela často hrával v Plzni, můžeš nám říci, kdy to bylo naposled?
Do Plzně se vracím vždy rád. Jednu dobu ano. To bylo myslím 3x v roce 2005 a 4x minulý rok. A naposled? V říjnu na Funtastic v Runway.

Vzhledem k tomu, že na Ostrově, kde se koná Sundance 2007, byl dříve jiný techno festival s mnohaletou tradicí, zajímá mne, zda jsi již na tomto místě někdy hrál?
Letos to bude prvně, co zavítám na tohle místo. Místo má tradici a to je dobře. :o)

Byl jsi známý jako techno dj se specifickým stylem, troufám si tvrdit, že hodně orientovaným na anglickou tvorbu. Jak bys popsal svůj styl dnes?
Já doufám, že to stále platí.Co se týče techna, tam jsem se nijak zvlášť nezměnil. Stále hraji temné, melodické a přesto taneční techno od producentů jako James Ruskin nebo Surgeon. V současné době, toho starého dobrého techna vychází pomálu. Poslední 2 roky jsem ale víc bookován jako minimalista, tedy trochu jiný soudek. Letos jsem toho odehrál drtivě víc s kufrem plným klikaček než energického techna. Doba se mění holt.

Těšíš se na západočeské publikum?
Těším a moc. Doufám, že bude plno a lidi budou připraveni poslouchat.

Jaké jiné letní festy letos navštívíš, ať už jako dj, nebo jako nadšenec?
Jako DJ jsem zatím bookován na čupr festival Roots of Sound II a moravský multižánrový fesťák Hrachovka. Jako nadšenec letos žádné velké plány, kromě německého festivalu Melt. Co přijde, přijde.

dj monotype

Všimla jsem si,že za svým jménem máš Poslouchej.net. Znamená to, že jsi změnil booking? Jak to vlastně vypadá s tvou kariérou z tohoto pohledu?
Jo? Kde? Popravdě s bookingem je to vždy prapodivné. Fungoval jsem dost dlouho v Techno.cz. Paralelně poslední rok vedle Techno.cz jsem fungoval ještě v Encore Booking, ale ten momentálně prožívá stav hibernace či tak něco. Pro Poslouchej.net pracuji jako redaktor. No a v současné době mám v závorce „(_._)“. Zkušení SMSkáři ví své. :o) Znamená to, že mi jde hlavně o jméno a ne o závorku…

Máš před sebou nějaké zajímavé projekty, které stojí za zmínku?
Nic konkrétního bohužel. Snad jen nějaké další pokusy se prokousat vlastní produkcí, která mě samozřejmě hodně zajímá.

Těšíš se na Afriku Islama? Tento headliner je u nás docela často, jak na tebe působí jeho styl hraní? Myslím, že ty jsi zrovna znám svou precizností mixu.
Dlouho jsem ho neslyšel, takže dá se říct, že ano, ale nevím co čekat. Jestli bude ale každou půl minutu olizovat prsty a průměrná délka mixu bude 5 vteřin, tak asi uteču. :)) To je jasný. Nemyslím, že bych byl úplně nejpreciznější, ale hraju dlouhé mixy, takže to srovnané nějak musí být.

Přemýšlel jsi někdy nad tím, jestli je snadné se u nás prosadit jako dj? Co pro tebe vlastně znamená prosadit se...je to například vítězství v DMA, nebo stačí hrát pravidelně na akcích, mít jméno, které každý alespoň někdy slyšel...stačí to?
Přemýšlel a kolikrát. No ono je to u nás velice specifické. Dodnes si trochu vyčítám, že jsem v 97. nezačal rovnou na gramce místo na CDs. Byl bych dnes rozhodně úplně jinde a nebo vlastně taky ne. Čert ví. K tomu, aby se u nás DJ prosadil potřebuje 60% dobrých kontaktů, dobrého PR, 35% nějakých těch dovedností a 5% toho charisma, aby se aspoň na nějakém fóru dala zakládat fóra s fotkama. Je to smutný, ale je to tak. Kdokoli nastartoval po roce 2001 to má už hodně těžký. Vítězství v DMA je svým způsobem velice dobré ohodnocení, ale to by DMA musela být relevantní. Snad příští rok uvidíme, zda-li to skutečně někomu pomůže. Pro mě osobně prosadit se znamená mít respekt a otevřené publikum. Jsem šťastný víc za 1 hraní na dobrém místě, v dobrém line upu s dobrým technickým zázemím a nadšenými lidmi než za 3 hraní pro poloprázdný parket s častým dotazem, abych hrál něco jiného. Třeba Tiesta, kterého mimochodem po mně chtěli nějaké holčiny v plzeňském DVD, když jsem hrál ze 3 gramců a nešel jsem pod 138 BPM. :o))

Kdyby sis mohl vybrat stát se na rok největší hvězdou, užít si všech výhod s tím spojených jako např obří honoráře, speciální zacházení, respektování nejšílenějších požadavků, fanynky, nadšené kritiky, s tím, že za rok po tobě neštěkne ani pes. Takové upsání se krví. Šel bys do toho? A myslíš, že je taková dj sláva svým způsobem pomíjivá, nebo jakmile jednou něčeho dosáhneš, už ti to nikdo nevezme. Zafilozofuj.
No ty jo. Hmm. Já bych radši, kdyby to zůstalo tak jak to je teď. Neva? Samozřejmě, že bych chtěl být „slavný“, ale tak, aby lidi věděli, že jim můžu dát opravdu nějaký silný zážitek a že přijdou i kdybych hrál v tom nejšpinavějším a nejtemnějším klubíku. To ale není prostě možné. Sláva je vždy pomíjivá. Je jen iluze, že něco máš a už ti to nikdo nevezme. Zvlášť v téhle branži. Stačí se jen rozhlédnout a zjistíš jaký DJ vynakládá jak velké úsilí, aby se udržel a který už to vzdal a věnuje se normálním všedním starostem a DJing je už jen hobby. Snad jedinou výjimkou je Martin Ágoš, který byl nejlepší, je nejlepší a bude nejlepší, protože ví co chce a přesto zůstává svůj. Ty jo, nedělám reklamu na konkurenční akci? Snad ne.
SUNDANCE

SUNDANCE

Pátek 29. 6. 2007
Vystupují:
Afrika Islam, Toky, Orbith, Home, Molczik, Majkl, Martin Wind. Michael C, Monotype, Lito, Deny, Damoon, Muerte, Martin Meise, Dáva, Mind
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
Pears | 28. 12. 2007 | 11:38:48
Těžké se u nás prosadit

Je smutné že u nás je mnoho mladých talentů a nikdo jim nedá šanci se prosadit to můžu říci z vlastních zkušeností.Já sice nejsem jeden stěch co lezou za promotérama a necpu jim moje CDpromo, možná právě to je chyba.Třeba čekám na to že tam kde hraju zabloudí někdo a řekne: ty jse mi líbíš chci tě na svoji akci nebo ještě líp do svého bookingu asi takle bych to chtěl já ale to asi zůstanu hrát tam kam jezdim do ted.Nevim jestli to třeba neni chyba.
Zajmal by mě váš názor na to a taky jak by jse měl člověk prosadit.Díky

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |