Kinoautomat zřejmě zamíří o do jiných koutů naší země

Kinoautomat zřejmě zamíří o do jiných koutů naší země

10. 06. 2007  |  Autor: Little_Lo  |  Komentáře (0)
Návrat interaktivní podívané do kina Světozor jsme Vám už přiblížili na počátku června. Nyní série kinoautomatu dosáhla své poloviny a organizátoři uvažují o vývozu Kinoautomatu ze Světozoru i do dalších míst České republiky. A o tom, jak zajímavá je to podívaná, se rozpovídali její moderátoři.
Série představení Kinoautomatu, který se navrátil po čtyřiceti letech do kina Světozor, se o  víkendu přehoupla přes magickou polovinu. Ukazuje se, že i po čtyřiceti letech má Kinoautomat divákům stále co říct. Po několika představeních začali organizátoři přemýšlet o vývozu Kinoautomatu ze Světozoru. „Ozývají se nám zájemci z různých míst republiky, vznikla tedy úvaha o podzimní sérii mimopražských představení. První příležitostí vidět Kinoautomat mimo Prahu by mohla být projekce na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, to je v současné době závislé na tom, zda se nám podaří najít volný termín jednoho z moderátorů,“ říká Ivo Andrle z Kina Světozor.
Interaktivní projekt Radúze Činčery, který mohlo české publikum poprvé a naposledy zhlédnout v roce 1971, se v kině Světozor promítá každý den od 20.00 hodin až do 20. června. Moderátoři Tomáš Matonoha, Eduard Hrubeš a Josef Polášek se v uvádění jednotlivých představení Kinoautomatu střídají, divák se tedy může rozhodnout, na jakého moderátora se chce přijít podívat.
Eduard Hrubeš je mezi moderátory jediný, kdo uváděl původní představení Kinoautomatu v roce 1971. Velký rozdíl mezi tehdejším a současným publikem ale nevidí. „Reakce diváků jsou velmi podobné. Už při původním uvedení Kinoautomatu jsme si stanovili s tvůrci důležité momenty, podle kterých jsme poznali, jestli se diváci budou bavit,“ popisuje Hrubeš. „Pokud se začali smát u úvodní scény s hasiči, kdy stará paní jede po hasičské skluzavce ‘již potřetí‘, tak to bylo dobré znamení, že sál bude burácet smíchy,“ dodává.
Josef Polášek nezakrývá, že si při představení Kinoautomatu specifický styl moderování užívá: „Myšlenka Kinoautomatu je naprosto nadčasová. To byl i jeden z důvodů, proč jsem ho chtěl moderovat, a hrozně mě to baví. Styl moderování Kinoautomatu je sice z dnešního pohledu trochu archaický, ale já jsem se rozhodl, že tento horníčkovský styl budu plně respektovat. Přijde mi, že jistá archaičnost k tomu prostě patří. Při moderování se tedy snažím podržet ten základ a občas si někde dosadím vlastní improvizaci.“ Na Kinoautomat by se šel prý rád podívat i coby divák. „Chtěl bych vidět všechny moderátory, protože by mě zajímaly rozdíly jak v moderování tak v hlasování publika,“ dodává Polášek.
Tomáše Matonohu jsme zastihli teprve na jeho třetím představení, velkou část má tedy ještě před sebou. Svůj přístup k moderování Kinoautomatu shrnuje takto: „Postupně na svou roli moderátora nabaluji další a další improvizace, možná že moje poslední představení bude naprosto nejdelší.“ A jaký má Tomáš Matonoha pocit z publika? „Publikum je velmi různorodé a to je i pro mě jako moderátora velmi zajímavé. Jednu část tvoří pamětníci, ti jsou samozřejmě velmi nároční,“ říká. „Lze totiž očekávat, že budou srovnávat a bude těžké se jim zavděčit. Nakonec jsou však spíš dojati, že vše funguje stejně. Druhou nejpočetnější skupinu tvoří lidé, kteří jsou zamilovaní do filmu, mají rádi interaktivitu - prostě filmoví fajnšmekři, kteří dokáží ocenit nejen vynikající český humor. Zbytek jsou zvědavci,“ uzavírá Matonoha.

Za zmínku také jistě stojí zatím seriózní přistup diváků k hlasovacím zařízením. “Vsadili jsme na uvědomělý přístup návštěvníků k celému projektu, takže můžu konstatovat, že do dnešního dně jsme nepřišli o jediné hlasovátko,“ dodává Ivo Andrle.

Vstupenky na Kinoautomat v ceně 150,- Kč je stále možné zakoupit v pokladně kina Světozor, nebo rezervovat přes internetové stránky.

Představení Kinoautomat:
7. 6. moderuje E. Hrubeš
8. 6. moderuje E. Hrubeš
9. 6. moderuje J. Polášek
10. 6. moderuje J. Polášek
11. 6. moderuje T. Matonoha
12. 6. moderuje T. Matonoha
13. 6. moderuje T. Matonoha
14. 6. moderuje T. Matonoha
15. 6. moderuje J. Polášek
16. 6. moderuje J. Polášek
17. 6. moderuje J. Polášek
18. 6. moderuje T. Matonoha
19. 6. moderuje T. Matonoha
20. 6. moderuje E. Hrubeš
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika