Earth Live: Hudbou proti oteplování

Earth Live: Hudbou proti oteplování

09. 07. 2007  |  Autor: David Valmont  |  Komentáře (4)
V den, kdy se Česká republika panicky poddávala svatební horečce, se odehrávala po celém světě šňůra koncertů s ekologickou myšlenkou. Mega koncert, který se odehrál po celém světě, nastartoval v Sydney a Tokiu, pokračoval přes Šanghaj, Londýn, Hamburk a Johannesburg, aby ukončil 24hodinové poselství v USA a Riu De Janeiru, měly podle odhadů sledovat 2 miliardy lidí celého světa.
Během těchto 24 hodin se snažila více jak stovka interpretů (Madonna, Red Hot Chili Peppers, Foo Fighters, Genesis, The Police, Snoop Dogg, Metallica atd.) poukázat na jeden z nejzásadnějších ekologických problémů - klimatické změny vznikající v důsledku zvyšovaní produkce emisí CO2, CH4, N2O a dalších. Mohli jsme shlédnout (mimo jiné se do projektu vložila přímým přenosem i ČT2) krom vystoupení hvězd i klipy jak se chovat šetrněji a ekologičtěji, což je samozřejmě krásná a šlechetná myšlenka a ještě šlechetnější čin, za který je třeba poděkovat, přesto celá akce měla hořkou příchuť mnoha aspektů. Za prvé je to postava bývalého viceprezidenta Al Gora, který si staví svůj program právě na politizování ekologie a ekologické křižácké výpravy tohoto státníka mi v širším kontextu a ve spojení s USA jako největším producentem skleníkových plynů připadají o malinko úsměvnější než výroky Václava Klause, který tento ekologický „mumraj“ vnímá jako "ekologický ( zelený ) fundamentalismus“. A za druhé pak fakt, že hvězdy které během koncertu vystoupili, mají často k myšlence ekologie poněkud rozpačitý vztah. Když jeden z klipů uvádí, jak neekologické je létání a na druhé straně stojí soukromá letadla těch samých hvězd. Je rozdíl ekologicky agitovat a ekologicky se chovat (deník The Age - Austrálie). Příkladem může být zpěvačka Madonna, která během čtyř měsíců vyprodukovala 485 tun oxidu uhličitého (CO2) (The Guardian). Třetím přešlapem může být postesk mluvčího německé pobočky Greenpeace Thomase Breuera: "Koncert je dobrý nápad, ale je špatné si za partnera vybrat koncern Daimler Chrysler, protože jeho výrobky ničí životní prostředí“.

Přesto ať vnímám koncert rozporuplně, byl prvním ze silných výkřiků do světa, že se Zemí něco není v pořádku a je potřeba o tomto problému mluvit, aby se dostával stále více do povědomí a stal se jednou z priorit současného světa. Takže vlastně díky.
 
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
David Valmont
13. 07. 2007 | 21:50:47
+0 | -0
... mas pravdu neznam presne deni na americke politicke scene, ale nikde jsem nezaznamenal, ze by Al Gore stal v managementu teto akce, opravdu si myslim ze je radoby vizionarem "zelene politiky" snad i proto, ze toto nikdo ve svem politickem programu nema. Konecne se mu podarilo prorazit, ostatne uz jsem o jeho nacionalne zelene vedenem programu cetl kdysi v nejake politicke glose v HN, stejne jako o jeho neuspechu. Ted svoji vypravu pojal svetoveji a proto se stal "maskotem" celeho koncertu. Faktem ale zustava ze amerika, ktera snad krom Ciny skoro nejhlasiteji odmitala ratifikaci Kjotskeho protokolu, resp. je nejmarkantneji porusuje a jejich politik drive nez zacne zametat vnitropoliticky expanduje s myslenkou globalne. To mi prijde usmevne - ale to zase poukazuje na muj odmitavy postoj ke statum a jejich politice jako takove. S automobilovym prumyslem mas pravdu ( take jsem jen citoval mluvciho nemecke sekce GP). Sam bych byl neuprimny, kdybych nejak toho Breuera obhajoval kdyz jezdim denne do prace autem:)
frantisek
11. 07. 2007 | 07:31:18
+0 | -0
... ono to je na dlouhou diskuzi, ale koncert teto velikosti stoji balik penez a pokud je nejaky politik schopen to managersky zvladnout, tak klobouk dolu ... navic asi vime houby o tom co se deje v oblasti politiky v USA ... nemam ani problem s tim ze sponzor ekologicke akce je vyrobce automobilu, jelikoz vim jaky je tlak na snizovani emisi motoru a pouzivani recyklovatelnych materialu v tomto prumyslu. Navic s auty jezdi vetsina tech co na koncert sli :-) ... skodlive emise se dostavaji do vzduchu i z produkce ryze / a pominu to ze se na ryzove pole musi vykacet les :-) / ... Ja si myslim, ze koncert byl velice dobre dramaturgicky zvladnut ... a je dobre ze se na hudebnich servru o tom pise.
David Valmont
10. 07. 2007 | 19:04:37
+0 | -0
díky, přiznávám, že článek mohl být komplexnější, na druhou stranu chtěl jsem informovat o téhle události a přidat svůj postoj k politizovaní myšlenky. Obecně nemám rád jakékoli politizování hudby, pak už se jen přidaly extrakty z listů The Guardian a The Age. Téma je ekologické, ale spíše jen voleno ve spojení s tématickým zaměřením tohoto serveru.
frantisek
10. 07. 2007 | 09:28:56
+0 | -0

ekologie

... dobry clanek, ale zminujes jen to co jsem slysel v souvislosti s akci Live Earth z TV ... chybi mi tu treba zminka o tematu designu stagei , kdyz uz je tu takove ekologicke tema :-)
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika