Stimul festival v Divadle Archa

Stimul festival v Divadle Archa

20. 08. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Festival Stimul, který jako jeden z mála do Česka pravidelně přiváží aktuální alternativní a experimentální hudbu ze zahraničí, se na podzim rozšíří. „Po předchozích ročnících, na nichž festival českému publiku na jednotlivých koncertech představil veličiny současné progresivní hudby, se letos celá koncepce změnila.
Koncertů je méně, avšak jejich dramaturgie a více interpretů v jednom večeru slibuje podstatně intenzivnější hudební zážitek,“ říká ředitel festivalu Jan Vávra. Nově se festival stal také součástí aktivit A2 kulturního týdeníku, který zaštítí pestrou dramaturgii ročníku 2007.

Stimul rovněž získal nový prostor k pořádání akce. Jako spolupořadatel vstupuje do hry pražské Divadlo Archa, kde se ve třech říjnových víkendech (od 6. do 21. října) uskuteční čtyři večery věnované rozmanitým podobám současné hudby. Většina interpretů se na českých pódiích představí vůbec poprvé.

Festival se letos soustředí především na progresivní elektroniku, noise a různé podoby improvizované hudby. „Chybět však nebude ani hip hop, samozřejmě alternativní“ dodává ředitel festivalu a poukazuje na jednoho z tahounů festivalu, americkou skupinu Dälek, která kombinuje hip hop s těžkým psychedelickým zvukem. Dälek navíc v Praze vystoupí v mimořádné rozšířené sestavě. Dalšími hvězdami programu bude německé elektronicko post-rockové trio Kreidler a dva kytaristé s kultovním statutem: temný mág kytarového hluku Keiji Haino a kytarová legenda Fred Frith, který stál u zrodu hnutí Rock in opposition nebo legendární skupiny Naked City Johna Zorna. Koncert Freda Frithe bude probíhat ve spolupráci s filmovým festivalem Moffom (Music on Film – Film on Music).

Nové formy improvizace bude zastupovat superskupina Regenorchester xii, v níž se pražskému publiku znovu připomene laptopový král Christian Fennesz, který však tentokrát přijede s kapelou, tvořenou předními světovými hudebníky, například Lucem Exem z The Ex nebo Tonym Buckem ze skupiny Kletka Red. Jako každý rok budou na festivalu kromě osvědčených jmen uvedeny i mladé naděje experimentální hudby: norské duo MoHa! ze stáje Rune Grammofon nebo zástupce švédského undergroundu Hans Appelqvist – severský nadžánrový solitér, který své imaginární soundtracky spojuje s postupy současné elektroniky, jazzu či avantgardního folku.

Stimul se tento rok neomezuje pouze na hudbu, což naznačuje i spolupráce s filmovým festivalem Moffom (Music On Film – Film On Music). První večer Stimulu je zároveň doprovodným programem festivalu Der film.

 
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

STIMUL FESTIVAL

Sobota 6. 10. 2007
Vystupují:
Kreidler (DE), Bassisters Orchestra (PL), Hans Appelqvist (SE), Okapi (IT)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika