Výstava filmových plakátů

Výstava filmových plakátů

04. 09. 2007  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
V rámci svého výstavního programu Zlatá éra českého filmového plakátu připravilo kino Světozor ve spolupráci s filmovou galanterií Terryho ponožky výstavu filmových plakátů k českým filmům u příležitosti výročí 100 let českých kin. Výstava trvá od 1. do 30 září 2007 v prostorách Světozoru a Aera.

V jejím rámci budou mít návštěvníci kina možnost seznámit se s předními pracemi českých výtvarníků z 60. a 70. let, které doprovodily uvedení českých filmů na plátna kin. K vidění budou filmové plakáty vytvořené pro dnes již kultovní snímky české kinematografie (např. Lásky jedné plavovlásky, Obchod na korze, Černý Petr, Kdo chce zabít Jessii, Démanty noci, Markéta Lazarová, Hoří má panenko, Ostře sledované vlaky, Ovoce stromů rajských jíme, Spalovač mrtvol, Limonádový Joe, Údolí včel, Smrt krásných srnců, Tři veteráni a další).

Vystavené plakáty vytvořili přední čeští grafici a výtvarníci, kteří se plakátové tvorbě věnovali od počátku 60. let až do roku 1989 (Karel Vaca, Zdeněk Ziegler, Karel Teissig, Eva Švankmajerová, Zdeněk Palcr, Josef Vyleťal, Jaroslav Fišer, Karel Saudek, Zdeněk Kaplan, Vladimír Bidlo, Milan Grygar a další). Výstava tak názorně ukazuje, jaké kvality vykazoval český filmový plakát v minulosti. Zároveň tento konvolut vrcholných prací českých grafiků a výtvarníků nastavuje nemilosrdné zrcadlo šedi a podprůměrnosti, s jakou jsou dnes vybavovány české filmy uváděné do tuzemské distribuce.

Filmová galanterie Terryho ponožky připravuje další pokračování retrospektivních autorských výstav Zlatá éra českého plakátu i do budoucna. V přípravě jsou obsáhlé výstavy Milana Grygara a Antonína Sládka.   

www.kinosvetozor.cz  www.terryhoponozky.cz 

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika