2. ročník O2 World Music Festu

2. ročník O2 World Music Festu

24. 09. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
„Zpátky do klubů!“ vyzývá Pavel Kloupar, pořadatel Sázavafestu, a zároveň zve na akci, kterou byste neměli přehlédnout. „Dobrou příležitostí proč se vrátit na klubovou scénu je právě připravovaný druhý ročník World Music Festu.
Stylová a národnostní rozmanitost okoření obě podia klubu Abaton: baskický folk v podání Tapia eta Leturia střídá bulharský ska-punk kapely Wickeda, česká klezmer hudba (Trombenik) bude následována tou německou (Di Grine Kuzine)… Hudba Bláznivé sestřenice, což v překladu znamená název kapely Di Grine Kuzine, na první poslech může znít trochu bláznivě, ale jakmile se zaposloucháte trochu víc, určitě vás strhne svou živelností.

Rytmy a tance z Asie připraví Ahmed má hlad, Afrika bude mít zastoupení hned čtyřmi krásnými vokalistkami se žlutě medovými hlasy (Yellow Sisters), které při té příležitosti pokřtí své nové DVD. České ska naservírují Fast Food Orchestra a své pojetí reggae představí Afrodisiak - v současné době nejprogresivnější mladá reggae partička u nás. O příjemné zakončení na horní stagi se postará nu-jazzová banda z Prahy Soil a na dolním podiu vás budou kombinací DJ setu s živými nástroji doprovázet a nejspíš i vyprovázet až do 6. hodiny ranní Maradona Jazz.

V pauzách mezi jednotlivými vystoupeními se nudit nemusíte, pokud shlédnete promítání dokumentu z letošního vydařeného O2 Sázavafestu 2007. A třeba se tam i uvidíte. Lístky v předprodeji za 180Kč + poplatky, na místě pak 220Kč.


Tapia eta Leturia (Baskicko) - folk
Tapia Eta Leturia je skupina excelentních muzikantů, kteří hrají tradiční baskickou hudbu v moderním pojetí. Mistr akordeonu Joseba Tapia a virtuózní hráč na tamburínu Xabier Leturia, kteří spolu hrají již od roku 1984, účinkovali na všech možných scénách od oslav a poutí po koncertní haly a rockové i folkové festivaly a to v mnoha zemích. Díky novátorskému hudebnímu cítění Joseby Tapii byli první, kdo rozšířili klasickou hudební dvojici zvanou trikitilari, tradičně sestávající z diatonické harmoniky a tamburíny, uvedením nových nástrojů a zvuků.

V posledních letech jako kvartet zní neuvěřitelně bohatě a harmonicky také díky muzikanství houslisty a mandolinisty Arkaitze Minera a výbornému hráči na piano Txusi Aranburu. Z jejich vystoupení vyzařuje potěšení, hrají srdcem, s ohromným citem pro muziku. Koncertují po celé Evropě, jsou každoročně zváni na festivaly do USA a Kanady, s velkým úspěchem opakovaně vystupují v České republice, kde nadchli diváky zajímající se o nejrůznější hudební žánry.

Wickeda (Bulharsko) - ska / punk / reggae
Styl hudby bulharské Wickedy není vůbec jednoduché popsat – hudební spektrum kapely totiž začíná u ska, přechází v punk, dotýká se reggae a končí u funku. Jak sami hudebníci tvrdí: „…from ska to punk and from reggae to funk…“ Je to prostě mix různých žánrů, které členy Wickedy - Erola Ibrahimova (vokál, baskytara), Rossena Grygorova (kytara), Deiana Dragieva (bicí), Alexandera Borisova (trombón) a Sanda Sandova (trubka) – ovlivňuje. V Bulharsku, jehož kulturní vliv je v hudbě Wickedy patrný, patří Wickeda k nejznámějším kapelám již 8 let. První album vydali v roce 1999 a bylo širokou veřejností i hudebními publicisty velmi dobře přijato – prodalo se ho víc než 30 000 kusů a následovala další 3 alba. Kapela má za sebou úspěšné koncerty na velkých festivalech, jako je maďarský Sziget Festival, makedonský Taksirat Festival, řecký Aginio Festival, německý StadtFestival či holandský Melkweg. Můžou se pochlubit i „titulem“ předskokan před Manu Chao. Do Čech teď zavítají již po několikáté.

Di Grine Kuzine (Německo) – klezmer music
S hudbou plnou energie z Německa k nám přijíždí zřejmě nejlepší tamní klezmer-balkánská kapela Di Grine Kuzine. Název znamená v překladu něco jako bláznivá sestřenice. Kapela se sice řadí do klezmeru (slovo klezmer se dnes používá pro určité odvětví židovského folklóru, který má kořeny ve východní Evropě a v chasidismu, což je charismatická větev židovství), i když v jejich hudbě jsou znatelné prvky latinsko-americké hudby a balkánu. Hrají ve složení akordeon, trubka, klarinet, tuba a bicí. Jejich hudba má nepopsatelnou chuť - potkává se v ní smutek s veselím i živelnost s ukázněností. Podmanivost zvláštní melodiky (cikánské stupnice) a rytmiky na posluchače silně zapůsobí.

Skupina vznikla roku 1993 v době boomu berlínské klezmer scény, v současnosti v jejím repertoáru převládají skladby z jihu Balkánského poloostrova, což je dáno už jen bulharským původem akordeonistky a zpěvačky Alexandry Dimitroff. Dalšími členy jsou netypicky ve stoje hrající bubeník Snorre Schwarz, tubista Mr. Steve R. Lukanky, trumpetista a hráč na křídlovku Karel Komnatoff a Johannes Kevenhörster, střídající klarinet a maličký saxofon.

Afrodisiak
Hudební skupina mísící převážně reggae a raggamuffin s prvky hip-hopu, jungle, a dalších stylů. Praggamuffinové trio ovlivněné současnou hudbou Jamaiky působí od roku 2006 v Praze. Afrodisiak vedle MC Turnera /USA/, který je hlavním skladatelem textů a většiny hudby, vystupuje s řadou hostů, jako jsou MC Dr. Kary (zpěv), MC Moses (zpěv) nebo Miller (kytara).

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

WORLD MUSIC FEST

Sobota 13. 10. 2007
Vstup: Předprodej 180 Kč, na místě 220 Kč
Vystupují:
Wickeda, Di Grine Kuzine, Fast Food Orchestra, Tapia eta Laturia, Yellow Sisters, Ahmed má hlad, Soil, Trombenik, Maradona Jazz, Afrodisiak
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika