Islandský průvan

Islandský průvan

30. 09. 2007  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (1)
Svěží vítr přicházejícího podzimu s sebou přivane do Prahy jedinečnou dávku severské kultury. Festival Islandský průvan přiveze pestrou paletu islandské povětrnostní atmosféry současných nezávislých filmů a alternativní hudební scény.

Filmová část festivalu Islandský průvan proběhne od 3. do 6. října v kině AERO. Diváci se mohou těšit na deset představení, v nichž bude k vidění sedm celovečerních a jeden krátkometrážní film.

Osu přehlídky tvoří tvorba islandské režisérské veličiny Fridrika Thóra Fridrikssona (Děti přírody, Ďáblův ostrov, Andělé všehomíra nebo Zimnice). S filmem Moře se v přehlídce režisérsky představí Baltasar Kormákur, který se svým posledním filmem Severská blata zvítězil v letošní karlovarské soutěži. Věříme, že také snímek Sůl s cenou z Berlinale či dokument o překotné islandské hudební scéně Úplně geniální!, jsou velmi kvalitní součástí přehlídky.

Islandský průvan – přehlídka islandské kinematografie

3. st     18:00    Děti přírody (Börn náttúrunnar, r. Fridrik Thór Fridriksson)

20:30    Ďáblův ostrov (Djöflaeyjan, r. Fridrik Thór Fridriksson)

4. čt     18:00    Moře (Hafid, r. Baltasar Kormákur)

            20:30    Andělé všehomíra (Englar alheimsins, r. Fridrik Thór Fridriksson)

5. pá    18:00    Úplně geniální! (Gargandi snild, r. Ari Alexander Ergis Magnússon)

            20:00    Moře (Hafid, r. Baltasar Kormákur)

22:30    Zimnice (Á köldum klaka, r. Fridrik Thor Fridriksson)

6. so    18:00    Sůl (r. Bradley Rust Grey)

            20:30    Děti přírody (Börn náttúrunnar, r. Fridrik Thór Fridriksson

            22:30   Andělé všehomíra (Englar alheimsins, r. Fridrik Thór Fridriksson)

Kromě filmové části bychom vás rádi informovali také o výstavě Icelanders@Flickr, která představí novou generaci islandských fotografů působících a presentujících se na serveru flickr.com. Na přípravě výstavy se podílelo Musum fotografie Reykjavík. Vernisáž výstavy proběhne ve foyer kina AERO ve středu 3. října od 17ti hodin.

Mimo prostory kina AERO se Islandský průvan zafouká v rámci těchto aktivit:

V pondělí 8. října bude uveden v prostoru Galerie Školská projekt Jazyk beze slov. Tento „Video Art Evening“ zahrnuje promítání krátkých filmů a animací, poskládaných z prací studentů vysoké školy umělecké v Reykjavíku.

Hudební část festivalu proběhne v sobotu 6. října v klubu Abaton a představí severskou moderní hudbu, která je u českých posluchačů neobyčejně oblíbená, jak ukázaly v posledních letech úspěšné koncerty téměř neznámých skupin z Norska i Švédska. Poprvé v České republice vystoupí přední umělci nové islandské alternativní hudební scény. Představí se umělci pocházející ze zapomenutých míst, kde vládne temně drsné severské podnebí a země pokrytá neprodyšným krunýřem ledu tepe v rytmu vulkanických erupcí.  

Začátek produkce bude patřit ambientnímu experimentátorovi Benu Frostovi. Po něm vystoupí zakladatel slavných GusGus Daníel Ágúst se svým sólovým projektem v doprovodu živých smyčcových nástrojů. Druhou polovinu večera zahájí dynamický elektroambientí projekt Worm is Green v čele se zpěvačkou Gudridur Ringsted. Smršť severských rytmů bude vrcholit nástupem elektropopového projektu Sometimes s dominatní jazzovou vokalistkou jménem Diva De La Rosa.

www.islandskypruvan.cz

1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

01. 10. 2007 | 20:40:18
+0 | -0
Pro ty, komu se líbí islandská hudba, maximální doporučing na film Úplně geniální v pátek od půl deváte v Aeru!
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika