Mario Ranieri: Rakušané mi příjdou nudní

Mario Ranieri: Rakušané mi příjdou nudní

07. 10. 2007  |  Autor: redakce  |  Komentáře (4)
Příští sobotu 19.10. se v Plzni uskuteční další pokračování pravidelné techno party Discovery, tentokrát s hlavním hostem z Rakouska, kterým je známý hard techno producent a DJ Mario Ranieri. S Mariem jsme si před Discovery i zajímavě popovídali, tak se mrkněte např. jak tráví volný čas, nebo co si myslí o českých partypeople.
Zdravím tě, Mario. Už je to nějaký ten pátek, co si naposledy hrál v Plzni, že? Pokud se nepletu, bylo to na Vánoce 2005, je to tak? Pamatuješ si na tu akci?
No jasně, byla to moc hezká party s Afrikou Islamem. Mě se to líbilo moc, ostatně jako vždycky v Česku. :o) Jsem přesvědčený, že teď v říjnu v Alfě na Discovery to bude také super!

Ty jsi tady v Česku velice populární. Hraješ na těch nejlepších parties po celé republice. Co myslíš, čím to je? V čem myslíš že vězí klíč k tomu, že tě zdejší party lidi tak berou?

Myslím si – tedy vlastně spíš doufám – že důvod mojí „popularity“ je v mojí muzice a mým stylu. Vždycky se snažím být unikátní, jiný než ostatní a myslím, že lidé si toho za tu dobu všimli. Další důvod, kterým to může být je možná ta moje otevřenost k lidem, k fanouškům. Nikdy jsem nebyl a nechci být tím „snopským-super-mega-VIP DJem“ jako někteří jiní. Vždycky vlítnu mezi lidi a bavím se s nimi. Myslím si, že je velmi důležité být „normální“ - lidský a nechat se ovlivňovat fanoušky. Kontakt s nimi je pro mě tím nejdůležitějším. Oni jsou ten důvod, proč já jsem „populární“, jak ty říkáš.

mario ranieri

Ty jsi ale v Česku oblíbený i kvůli tebou prezentovanému hard technu, které se tady těší stále velké oblibě. Pořád si v tomto směru nepolevil?

Nepolevil. Pořád se asi řadím mezi hard techno DJe, nicméně nemám moc rád být zaškatulkován v jednom určitém žánru. Lidi ví, že ve svých mixech využívám mnohem více stylů: hard techno, house, techno, hardcore atd. Myslím, že je velice důležité se odlišovat a být svůj. „Mario Ranieri“, tak se jmenuje styl, který hraju.

Pocházíš z Rakouska. Co myslíš, že je největší rozdíl mezi českými a rakouskými clubbery?
Tak tady bych řekl, že jde o obrovský rozdíl, Rakušané mi přijdou strašně nudní, nevím proč. Oni mají rádi hard techno akce, nějaké se v Rakousku pořádají, ale lidé tam jenom stojí, koukají, moc netancují, nekřičí…žádná atmosféra. Vždycky říkám přátelům „Hele v cizině je to úplně o něčem jiném, tam lidé tancují a paří jak o závod! Je to tak supeeer!“ Ale tady v Rakousku? Tady je to fakt nuda hrát pro lidi. Nevím proč to tak je, ale je to tak. Rakousko je prostě Rakousko. Lidi jsou tu zvyklí chodit do vináren, posedět a popíjet v klidu vínku…nevím… Rakušané prostě nejsou opravdový party národ.

Teď úplně odbočím k jinému česko-rekouskému tématu. Mario, máš strach z Temelína?
Já nemám rád jadernou energii vůbec. Myslím, že by bylo lepší a samozřejmě bezpečnější vypnout všechny reaktory používat pouze větrné a vodní elektrárny. Všichni víme co se stalo např. v Černobylu. Podle mě je jaderní energie pro lidstvo zkrátka příliš nebezpečná.

OK. Zpátky k muzice. S kým ty nejraději vystupuješ? Je někdo, s kým se absolutně nejradši střídáš za gramofony?
Myslím, že tohle ví snad úplně každý, je to Frank Kvitta. Je to jeden z mých nejlepších kámošů na scéně a já prostě miluju, když spolu hrajeme a paříme. Jsme - jak se říká - na stejné vlně, především co se názorů a hudebního vkusu týče a oba jsme úplně stejní magoři. Takže nejradši si dávám party s ním. Dlouhou dobu jsme spolu hráli na 4 gramofony, až jsme z toho udělali jakýsi náš společný projekt Mario Ranieri & Frank Kvitta. V tomto ohledu nás teď zastupuje KneDeep Agancy Berlin. Je to bombastická show na 4 gramofony se spoustou bláznivé a tvrdé muziky!!

Znáš nějaké české umělce – Dje? Musíš znát, vždyť tu hraješ často. Máš třeba nějakého českého oblíbence?

Jasně, že znám. V Česku je spousta kvalitních DJů… Míša, LaDiDa atd… je jich spousta. Ale nemám žádného nejoblíbenějšího. Myslím, že každý má ten svůj styl a v tom je dobrý, proto to jde jen těžko srovnávat. Navíc abych byl upřímný, až tolik se nezajímám o ostatní umělce, spíše se snažím koncentrovat na to, co dělám já.

Opět trochu odbočím. Co vlastně dělá Mario Ranieri ve svém volném čase? Znáš vůbec slova jako odpočinek, klidný večer apod.?
Určitě. Jsem vlastně vcelku klidná osobnost. Tedy krom víkendů. O víkendech chodím na party. Ale ne pouze techno akce, ale chodím třeba do heavy metalových klubů nebo na metalové festivaly, nebo jen tak zajdu do hospody na pivo. Ale prostě vždycky musím o víkendech vypadnout ven. Přes týden trávím 99% času před svým počítačem. Buď pracuji na produkci své hudby, nebo nad webovými. Ano, já jsem mimojiné i kreativní designer webových stránek, to je co? :)) Taky rád koukám na filmy. Už jsem jich viděl fakt hodně, to mi věř. No a posledních pár měsíců mám nového koníčka a tím je „makrofotografování“. Teď už je sice zima, ale v létě strašně rád chodím ven a fotím makro fotky třeba hmyzu nebo rostlin. To mě strašně baví. Vždycky mě bavily věci kolem grafiky. Jo a abych nezapomněl, tak se svojí přítelkyní už dva roky stavíme barák, takže mam spoustu práce i tam.

Když se podívám na evropskou techno scénu, tak v posledních několika málo letech byla hodně ovlivněna minimalismem. Jak se na to díváš ty? Ovlivnilo to rovněž i tebe? Ptám se proto, že hodně lidí tady v Česku nepobírá přeměny některých dříve kovaných technařů na minimalisty.
No někdy se to hrotí až hrůza. Spousta lidí teď poslouchá jeden ze dvou pro mě nudných stylů: Minimal nebo Schranz. Myslím, že obojí je ve většině případů nuda. Jak hodně lidí ví, já potřebuju vždycky více stylů. Poslouchám vše, heavy metal, techno…mám rád také kvalitní electro. Nedávno jsem začal nový projekt jenom jako „Ranieri“ … 3 ukázky si můžete poslechnout na mém Myspace. Taky bych mohl zmínit svojí spolupráci s jednou punkrockovou kapelou tady od nás… brzy vyjde naše první deska. A nemyslete si, já neměknu. Pořád je to stará – dobrá - tvrdá muzika co dělá Mario Ranieri, ale já si prostě myslím, že upíchnout se v jednom stylu je prostě nuda. Proto jsem se po nějakém čase začal ohlížet i po jiných stylech, takže to dopadlo tak, že teď občas hraju i elektro sety, a to pod pseudonymem „Ranieri“ (bez toho Maria :o) Takže pokud to někoho zajímá, jsem k dispozici k bookingům i pod tímto pseudonymem. Vždycky jsem potřeboval hledat nějaké změny, nové věci…. Ale v Plzni to bude především o technu, to buďte klidní :o)

A co tvoje produkce tedy? Můžeme se těšit na nějaké nové věci, které chystáš vydat? A bude to vůbec ještě hard techno jako dřív?

Jasně. Po jakési “lehčí“ době, kterou jsem nedávno měl především vydáním „Out of My Mind“ následovaly už opět tvrdší skladby “4x4x30” nebo teď nová “Wired008 – Le quattro stagioni”. No a právě teď pracuju na dalších spíše tvrdších věcech, které bych rád vydal na počátku příštího roku. No a pak spousta dalších věcí… neboj je toho prostě víc s čím ještě vyběhu.


19.října si pozván do Plzně na party Discovery. Když řeknu Plzeň. Co si představíš jako první? Určitě pivo, viď? :o)
No tak o tom žádná. Já miluju pivo. Ale když se řekne Plzeň, tak si vybavím určitě i hodně velkej dav fajn lidí, které v Plzni potkám. Jako posledně.

Poslední o co tě poprosím je vzkaz, který bys rád předal lidem, kteří se třeba ještě nerozhodli, jestli příští týden na Discovery vyrazí.
Tak těm bych asi vzkázal, že pokud nepřijdou, tak o dost přijdou!

Ptal se Anyrok
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

DISCOVERY

Pátek 19. 10. 2007
Vstup: Předprodej 150 Kč, na místě 200 Kč
Vystupují:
Mario Ranieri, Ladida, Lito, Jamal Djs, Martin Wind,
Další informace
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
EmiK
22. 10. 2007 | 09:32:21
+0 | -0

to cramp:

tak jako mazecek to byl neskutecnej - to nepopisu, prohloupil jsi ze si nejel ;)

jo nevite nekde o nejakejch fotkach z tyhle akce? :)
Cramp
12. 10. 2007 | 13:53:35
+0 | -0
jj to bude mazecek:)
?
08. 10. 2007 | 14:34:05
+0 | -0
jen dobře komunisti nemaj na technu co dělat !
komunista
08. 10. 2007 | 14:07:47
+0 | -0
Sakra jel bych hned! Jenže to mám dost z ruky (bydlim v Litomyšli) škoda!
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika