Soutěž o vstupenky na koncert Gentlemana

Soutěž o vstupenky na koncert Gentlemana

24. 10. 2007  |  Autor: ozzby  |  Komentáře (0)
V rámci konceptu Real Beat se do Prahy vrací Reggae ambassador z Kolína, Gentleman. Ten vystoupí 21. listopadu ve Velkém sálu Lucerny a my jsme pro vás ve spolupráci s pořadatelem připravili soutěž o tři vstupenky. Otázka není nijak složitá a jako nápovědu přidáváme Gentlemanovu biografii.
V soutěžní otázce nás zajímá, kolika alb se dopočítáte v Gentlemanova diskografii. Soutěžní formulář jako vždy v sekci soutěže.

Gentleman
je doma v Německu skutečnou Star #1 a jeho poslední album Confidence se dostalo během prvního týdne od vydání do čela německé oficiální hitparády Billboard! Jako jediný evropský zpěvák koncertovat i na velké jamajské festivaly a zásadně ovlivnil dění na německé hudební scéně. Gentleman se narodil před 30 lety v Kolíně nad Rýnem jako Otto Telmann v rodině luteránského kněze. Když bylo Ottovi 17 let, jel s rodiči na prázdniny na ostrov Sv. Lucie. Z tohoto malého ostrůvku je jen pár hodin letu na Jamajku, kde mladý Otto zažil zásadní setkání s životem chudých vesničanů. Z hudebního hlediska je navíc důležité, že tam poprvé uslyšel zvuk pouličních dancehallů. Doma v Kolíně nad Rýnem se Otto aka Gentleman dal v roce 1992 dohromady s DJs jménem Ingo a Backra, kteří si začali říkat Pow Pow a rozhodli se propagovat karibskou kulturu v tehdy totálně rockovém Německu.

gentleman

Ještě ten rok odjeli společně na Jamajku. V Montego Bay byla partička představena King-a-tone, jednomu z veteránů jamajských soundsystémů, které chtěli partě bělochů ukázat, jak to v dancehallu chodí. Za velkého aplausu jim dali lekci toho nejstaršího raritního roots a zasvětili je tak do jamajských hudebních kořenů. O několik dní později se Gentleman ve stejném městě zúčastnil show mladých talentů a společně se svým německým kolegou Chicken Georgem tam vzbudili nefalšované veselí. To všechno přineslo první kontakty s domorodci, a když letěli Pow Pow domů, vezli si s sebou partu svých prvních dubplates (tj. vinylů s originálními verzemi věnovanými jejich soundsystému) a samozřejmě nadšení, že to v Německu pořádně roztočí.

Pow Pow vyhráli o něco později velký Clash o nejlepší soundsystém v Evropě a Gentleman se brzy stal v Německu nejpopulárnějším zpěvákem, který prokázal, že je vedle své melodičnosti i neuvěřitelně flexibilní vokalista. Vedle Pow Pow movement spolupracoval s Digital Diamond Crew, Silly Walks soundsystem, Lipsia a hlavně s hiphopery jménem Freundeskreis, pro které nazpíval refrén k písničce "Tabula Rasa". Ta se neočekávaně stala v Německu velkým hitem, takže první velké turné a úspěchy zažil Getleman právě s touto partou doprovázenou kapela Killin Riddim Section. Ti poté hráli i přímo pro Gentlemana, ale po krátké době se raději dohodli, že půjde každý svou cestou. Gentleman se dal vzápětí poté dohromady s Far East band, s kterými zpívá dodnes.

V roce 1999 vyšlo první album Trodin On plné beatů na pomezí hiphopu a dancehallu, čímž si Gentleman zajistil přízeň obou komunit. Mezi hosty se na desce objevili domácí Mighty Tolga, Meli, Max, Afrob, Ju & Sekou i pár Jamajčanů (Richie Stephens, Jack Radics a Terry Linen). Ottova jedinečná lyrika, nasazení a už zmíněná melodičnost jsou skutečně originálním klíčem, který zpřístupnil reggae mnoha dalším posluchačům po celém světě. Gentlemanovy texty se navíc točí kolem témat té nejlepší tradice roots reggae, tedy poselství šířícího porozumění a hledání Stvořitele v každodenním životě, zásadně nezpívá o zbraních, ani o sexuálních polohách a pozlátku, které mu přinesl ten pravý showbizz.

Na jaře 2002 vydává své druhé album Journey To Jah, na kterém vedle skvělých Far East band hostují Morgan Heritage, Luciano & Mikey General, Bounty Killa, Capleton, Junior Kelly nebo Jah Mali a Daddy Rings. Toto album způsobilo v celém Německu hotové pozdvižení a i za hranicemi země je dodnes opěvováno jako most spojující Evropu s Jamajkou.

Třetí album jménem Confidence vyšlo letos v srpnu a během prvního týdne se stalo nejprodávanějším albem v Německu. Gentleman ještě posílil svou spolupráci s jamajskými producenty a zpěváky. Vystupoval letos na Stingu (asi nepřísnější ragga festival na světě), za účasti 30 000 lidí byl zvláštním hostem na festivalu Kwanzah v hlavním městě Kingstonu a v neposlední řadě zpíval na akci Dancehall Rock, kterou pořádá Barrington Levy.

www.myspace.com/gentlemanjourneytojah
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: GENTLEMAN

Středa 21. 11. 2007
Vstup: Předprodej 350 Kč
Vystupují:
Gentleman a další
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
Koncert Gentlemana - 21.11.
3 x 1 volný vstup
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika