Palác Akropolis a Ska, Ska, Skatalites!

Palác Akropolis a Ska, Ska, Skatalites!

28. 11. 2007  |  Autor: Teczka  |  Komentáře (0)
Je tu zase pochmurný studený listopad a po 2 letech hostí noc Respekt plus opět jamajské ska veterány, legendární kapelu Skatalites. Dobří holubi se vracejí, aby pro české publikum předvedli skutečné muzikální umění.
Je půl osmé a před Akropolí postávají hloučky lidí. Ze všech stran slyším „Skatalites“ a je mi jasné, že lidé kolem mě jsou příjemně naladěni. Naladěni na to nejlepší, co nám ska z Jamajky může nabídnout.

Odstojíme si pár minut přede dveřmi, abychom vkročili do podzemního prostoru paláce. Akropole je naplněná po okraj. Žádná předkapela, žádné opletačky, s úderem osmé se jde rovnou na věc. Na pódiu nastupuje plná jamajská síla – osm nadaných hudebníků ovládajících osm libozvučných nástrojů. Tradiční začátek s Freedom sounds. Od začátku je všem jasné, že zde se nic neponechává náhodě (prozatím), zvuk je skvělý! Lidé se osmělují. Při Jamesu Bondovi už poskakují, pískají, radují se. Upřímně, z upřímné muziky. Occupation je tak chytlavá, že ztrácím pevnou zem.

skatalites

Stále v rytmu ska se hraje do Ball of fire. Pak vytahují Skatalites své eso. Ženský element - zpěvačku Moniku Johnson. A přecházejí k houpavějším reggae skladbám. Do tracklistu se vešla i překrásná When I fall in love a také důvěrně známá Nice Time. Návrat ke ska přichází s Right track. Nové album neztrácí na síle, naopak. Dokazuje, že i tihle zasloužilí umělci mají stále v krvi divokou krev a umu na rozdávání. Sálem zní Simmer Down/Turn Your Lamps Low.

Když se Skatalites opět vracejí ke kořenům reggae, je půl desáté, lidé jsou na skatalitní vlně, je to úžasné. NEJLEPŠÍ. Bohužel, v nejlepším se má přestat a osud tomu chtěl, že se to stalo skutečností. Zpočátku to vypadalo jako efekt, ale nakonec se ukázalo, že výpadek proudu nebude lehké překonat. Přesto sál zůstal plný. Skatalites nepřestali hrát. Potichlý saxofon, trumpety, broukání davu… Kouzelné. Mohlo by se zdát, že je to špatný konec skvělého vystoupení, pro mě byl ale zcela úchvatný. Upřímný. Tohle bylo opravdové roots, bez elektřiny, zesilovačů. Bylo to vlastně milé. A pokud jsou tací, kteří si kvůli třem neodehraným písním nechají koleno vrtat, budiž jim útěchou, že tahle kapela je nesmrtelná a jistě zase přijede. A třeba nám ty tři skladby ještě stokrát vrátí…
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

RESPECT PLUS:

Středa 21. 11. 2007
Vstup: 600 Kč
Vystupují:
the skatalites (jamajka)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika