Minimal versus Elektro, aneb reportáž z Elektry

Minimal versus Elektro, aneb reportáž z Elektry

09. 12. 2007  |  Autor: Sonja  |  Komentáře (6)
Prosincová Elektra v brněnské Flédě nalákala většinu návštěvníku určitě díky speciálnímu hostu, který dorazil z Francie. Oxia, rezident Orbith a další DJ´s byli předzvěstí zajímavé party noci. A jak to dopadlo?
Další díl Elektry se tentokrát nesl v tzv. „Water Edition“. Flyers byly zbarvené do modra, u mix pultů byly postavené dvě velká akvária. Line up sliboval slušnou dávku jak jinak něž elektra v kombinaci s minimalem. Možná na první pohled trochu odvážná kombinace, ale o to víc zajímavá.

Okolo půl desáté se v prostorách Flédy k mému překvapení ještě téměř nic nedělo. Pár lidí postávalo okolo poloprázdných stolů , u barů ani noha a k tomu ani jeden hrající DJ. Začalo se hrát něco málo minut před desátou a teprve od toho okamžiku se dala Elektra považovat za oficiálně zahájenou. Pár prvních zvědavců už postávalo na hlavní stage a poslouchalo první beaty Thomasova setu. Na úvod myslím velmi slušný rozjezd, který naladil do té správné párty atmosféry.

elektra

Po jedenácté už byly bary a stoly vcelku slušně zaplněné a první tančící partypeople rozhýbaly obě stage´s. Musím přiznat, že jsem téměř celou noc strávila na hlavní stage a tak nemůžu příliš posoudit jak probíhal sled událostí jinde. V pár momentech, co jsem zde pobyla jsem ale zaregistrovala maximálně zaplněný plac a narvaný bar, což je známka toho, že to i zde šlapalo tak, jako to na správné party má být. Ale zpátky k hlavní scéně. Po uvítacím setu DJe Thomase nastoupil Louis Elio

V brněnských klubech je tahle osoba dobře známá spíše z dvojice Louis ELIO & Tommy RIU, na páteční Elektře si ale Louis vystřihl zcela samostatný set, který se nesl v duchu tech houseu, electra a progressive. On sám označuje´svojí produkci za „from plastic monoid to ultraphat electro“, a přesně tím nažhavil fandy na nadcházející Orbithův set, který následoval bezprostředně po něm.

elekra

Poté už byl na řadě resident páteční noci, Orbith. Všichni byli myslím vesměs natěšení na jeho hbité elektro, show za DJ pultem a atmosféru, která jeho vystoupení nikdy nechybí. Tohle všechno bylo ale tentokrát nepochopitelně pryč a až na pár vychytaných momentů mi připadalo, že Aleš ustrnul na mrtvém bodě a ne a ne se z něj hnout. Chyběla tomu šťáva, zkrátka jeho set „nezvedal ze židle“ a navíc mi připadal příliš dlouhý. Sám Orbith působil poněkud unaveně, bez energie. Přesto bylo na spoustě lidí vidět, že jsou i tak spokojení. Po jeho odchodu už byli ale všichni připravení na zlatý hřeb večer, kterým byl Oxia z Francie.

oxia

Oxia začal ihned chytlavými minimalovými variacemi, kterými si ihned získal většinu lidí v klubu. I když je známo, že Česko minimal jako styl vůbec nepřijmulo, Oxiův set na Elektře dokázal pravý opak. Publikum dovedl svými smyčkami na hranici „maximálně minimalové“ spokojenosti. Oxia přesvědčill, že je oprávněně považovaný za jednu z elektro minimalových osobností a splnil tím zároveň předzvěsti, na které lákala promotion akce. Nakonec se postavila za mixpult dvojice DJ´s ze sousedního Slovenska.

ElectroSoundSystem, alias dva týpci v černých tričkách, s čepicí na hlavě a černými brýlemi rozjeli pořádnou elektromasáž na závěr páteční noci a ty nejvěrnější elektrolovery rozdrásali hbitými beaty a energickými tracky, které střídali vzájemně jeden za druhým. Dokonalá souhra, kdy jeden skandoval a rozhýbával už poměrně unavené publikum, zatímco druhý sázel jeden peprný elektro track za druhým. Vhodně tak navázali na předchozí Oxiovu minimalovou smršť a uzavřeli tak celou noc, kdy vysílení, ale myslím že spokojení návštěvníci opouštěli hlavní scénu, aby se pokochali ještě doznívajícím setem Martina Franka na vedlejší stage.

elektra

Celkově proto hodnotím prosincovou Elektru obsahově velmi kladně, splnila téměř skoro všechno, co se od ní očekávalo: kvalitně naplnila ušní bubínky na měsíce dopředu a navíc dočerpala na nějaký ten čas dopředu kvalitním minimalem. Mínus patří Orbithovi, který rozhodně nepředvedl své maximum a možná i nejasnému začátku akce. Ceny na barech byly přijatelné, fronty ucházející, a počet lidí byl úměrný prostorám klubu, takže vcelku příjemně prožitá noc za příjemných hudebních podmínek. A příště? Berlíňan Oliver Koletzki je myslím dostatečným lákadlem na další únorový díl!


Další názory na prosincovou Elektru

Kollba: Na Elektru jsem se vydala po dlouhé době, ale vůbec jsem nelitovala. Fléda byla plná příjemných lidí, pěkné výzdoby- akvária, mořské vlnky na stropě, atd. Když jsem přišla, tak na druhé stage- u baru hrál Andrey, který zahříval plnící se klub. Set, který vzbudil asi největší nadšení, byl ten Orbithův. Svými profláklými hity dostal snad každého, roztancoval celý sál, až se Fléda otřásala v základech. Oxia předvedl zprvu pomalejší set (což mě vyhovovalo, ale nevím co ostatním) druhou polovinu věnoval svým známým trackům. Zimní Elektru bych hodnotila kladně a už jsem zvědavá, kdo bude přizván na další díl.

Jára: O tom, že je Fléda velmi oblíbeným klubem zřejmě nikdo nepochybuje. Už jen proto, že se minulý rok umístila v anketě DMA, v kategorii Klub roku, na druhém místě. Já osobně jsem tam však byl pouze jednou na Electronic Beats, a tak jsem zatoužil poznat tuto brněnskou legendu při nějaké pravidelné klubové noci a Oxia byl pádným důvodem k návštěvě. Už když jsme přišli před Flédu, bylo jasné, že tato klubovka je nyní v Brně hodně v kurzu, což dokazovala fronta táhnoucí se až k prvním dveřím. Naštěstí vše šlo poměrně rychle, a tak jsme zanedlouho byli uvnitř. Měl jsem trochu strach z návštěvnosti, resp. jsem se bál, že v klubu nebude zanedlouho k hnutí. Tyto obavy se naštěstí nenaplnily a dalo se bez problému pohybovat po celém prostoru klubu. Hodně milým překvapením byly pro mě ceny na barech a také fakt, že obsluha nalévala vše do sklenic, což ovšem bohužel bylo někdy i na škodu, zvlášť když člověk pří průchodu přes parket kopal do prázdných půllitrů. K hudební stránce nemám absolutně žádné výhrady, Orbith sice opět nezklamal a předvedl své poněkud komerčnější pojetí elektra, ale proti gustu…Oxia si, k mé radosti, vystřihl výborný minimalový set s perfektním vývojem a gradací. Celkově akci hodnotím jako velmi povedenou a nejvyšší známku si zaslouží jak klub, tak hudba i atmosféra. Myslím, že na Flédu zanedlouho opět zavítame.

ozzby: Elektru na Flédě jsem si zandal teprve podruhé a i napodruhé si z ni odnaším nespočet pozitivních zážitků. Možná těžko uvěřit, že coby zmlsanej "party-pražák" jsem na Flédě našel něco nového, respektive to, co v současné době v Praze na akcích marně hledám. Obdivuhodná atmosféra skvěle naladěných lidí, tradičně výtečné ozvučení hlavního sálu, férové ceny na baru, velký důraz na dekorace a hlavně hudební cit produkčního týmu. Nepočítám-li koncerty, už dlouho jsem neprotančil s takovým nasazením celé dvě hodiny - Oxia. Jedninou slabou chvilkou pro mě byl set rezidenta Orbitha a jeho nepřiměřený poměr provařených vypalovaček, které mě už tak nějak nebaví poslouchat. Co dodat, snad jen berte tyhle řádky jako tip na trip - další příležitost bude v pátek 8.2.2008, kdy headlinerem bude Oliver Koletzki.

Particular: Protože jsem byl naposledy na Elektře, že už to ani nepamatuju, byl jsem tedy trochu zvědav, co se změnilo nebo nezměnilo. Po příchodu kolem desáté mě trochu zaskočil nižší počet lidí, který se postupem času zvýšil na docela solidní návštěvnost "tak akorát". Čeho si rozhodně nešlo nevšimnout, byl skvěle řešený strop v hlavním sále alá water waves, dvě přídavná projekční plátna pod kterými byla typická vyvýšená flédovská konstrukce s křesílky a sofa. Celá hlavní stage tak působila opravdu domácky, což ještě podrhovaly dvě bublající akvárka před djem. Zmínit se musím o již proslulé barové stage kde se hraje vždycky tak nějak lepšejc :o). Po hudební stránce se žádná pozorovatelná (poslouchatelná) extra změna nekonala. Díky lehce odlišně stylizovaným setům jednotlivých djs, kteří ale svým projevem zapadali do hudebního konceptu Elektry, si na své přišli určitě všichni posluchači. Orbith je prostě Orbith - vše již bylo řečeno. Oxia mě osobně trochu zklamal, čekal jsem snad něco víc minimalistického, promyšleného, lépe vystavěného... zkrátka něco víc. A protože další interpret hrál na můj vkus už hodně pozdě - čili po mém odchodu - neměl jsem možnost ho slyšet, ale ze zasvěcených zdrojů se mi doneslo že Electro Sound System bylo to pravé ořechové. Nuže snad někdy příště. Sečteno a podtrženo: skvělá výzdoba, skvělá barová stage a téměř skvělá ale rozhodně dobrá hlavní stage - která určitě potěšila drtivou většinu příchozivších "partyppl".
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ELEKTRA

Pátek 7. 12. 2007
Vstup: 200/250 Kč
Vystupují:
Oxia (FR), Orbith, Electro Sound System, Louis Elio, Thomas, Andrey, Martin Frank, La Rimme
Další informace
6 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

10. 12. 2007 | 16:49:27
+0 | -0

2 Frantisek

Jo sorry, mas pravdu;)
Spimic
10. 12. 2007 | 15:54:49
+0 | -0
viva Sona reporterka :-)
Frantisek
10. 12. 2007 | 08:54:41
+0 | -0

2 jara

Fleda vyhrala s Elektrou kluvovou noc roku, jako klub byla druha za Roxy
to Kollba
10. 12. 2007 | 07:52:29
+0 | -0
no ty si byla zase slušně vyfrčená děvenko
soulbass
10. 12. 2007 | 02:04:43
+0 | -0
super,jako bych tam byl :)
martin
10. 12. 2007 | 00:54:28
+0 | -0
doznivajici set Martina Franka k ranu ne-byl prehozen lineup takze posledni 1 a pul hodina patrila versusu cele bar stage
SOUTĚŽTE
Velká soutěž s Elektrou
1. cena: Hodinky Certus za 3800,- + 2 x 1 vstup + 2 x placka Elektra, 2 cena: 1 x 1 vstup + 1 x placka Elektra, 3cena: 1 x placka Elektra
Velká soutěž s Elektrou
1. Cena: 1 x parfem Davidoff cool Water Man nebo Woman + 2 x 1 vstup + Triko Elektra + 2 x placka Elektra, Cena: 2 x 1 vstup + Triko Elektra + 2 x placka Elektra, Cena: 2 x 1 vstup
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika