Marky scratchi ani v nejmenším nešetřil

Marky scratchi ani v nejmenším nešetřil

23. 01. 2008  |  Autor: Obsession  |  Komentáře (8)
Pořadatelé klubovky Bush si pro letošní rok připravili několik zásadních jmen světového dnb. Silnou čtyřku Commix, High Contrast a Andy C tuto sobotu otevřel dj Marky, který si v Roxy odbyl svou českou klubovou premiéru. Jak už Jedi ve svém perexu předeslal, dobrou párty na jednom tahounovi nepostavíš.
Přála jsem si své zlámanců neznalé polovičce prezentovat dnb v jeho nejlepší formě, proto jsem s jeho první párty vyčkávala až doteď. Marky a Brooklyn v jeden večer – to byla sázka na jistotu. Line-up se tentokrát do poslední chvíle tutlal, takže jsme do Roxy pro sichr dorazili krátce po jedenácté hodině. Pověstné schody dolů v Dlouhé vzalo útokem zatím jen několik desítek nedočkavců. Na chvíli mě ten poloprázdný klub zamrzel, ale jsme přece v Praze a tady to v nejvyhlášenějších klubech začíná žít teprve o půlnoci. Na hlavní stagei už hrál Ghonzales. Ani skvěle, ani špatně, zkrátka nijak výrazně na to, aby přiměl k delšímu poslechu. Tanečních kreací zatím bylo pomálu. První drinky se nevyvedly, namísto ginu s tonikem jsme dostali gin s vodou. Postmix, i tak nezajímavé pití jako je nealko občas nenamíchá správně, na začátku akcí se mi to stává docela často. Obsluha nelenila, vystavila se potenciálnímu nebezpečí intoxikace a po ochutnávce nám drinky vyměnila za jejich správně říznou alternativu.

bush

Využili jsme volného místa k sezení v chilloutu, kde měla obveselení v pomalejším tempu obstarávat dvojka Kaplick a Saku. Za mixážním pultem se během večera mihlo vícero hlav, ani nevím, jak se ti pánové jmenovali, ale jak čas běžel, začali si i oni získávat na stále větší popularitě. Zatím se tu a tam se na jejich breaky někdo chytil, ale většina lidí šetřila síly na zbytek večera. A také bylo nač. Kolem dvanácté začaly širokým schodištěm proudit davy, šatny zvládaly nápor lidí bez zbytečných průtahů, ale po čase bohužel musely vyhlásit stop stav. Kam se zbylým návštěvníkům podařilo ukrýt své svršky? Zvuk mi přišel dost kolísavý, občas zbytečně potichu, občas nepříjemně nahlas, že se nalomené beaty odrážely od stěn a vracely s nelibým dozvukem zpět. Ale jen málo dojmů nepodléhá tak subjektivnímu hodnocení jako právě dojmy z ozvučení, takže to nebudu dál rozpitvávat.

Brooklyn aka Juanita Juarez měl pro svůj výkon vymezenu pouhou hodinu hraní, ovšem jako support hlavní hvězdy večera si mohl užít už pořádně natřískanou Roxy ve výborném čase. Dalo se čekat, že od jednoho z nejtalentovanějších českých tvůrců elektronické hudby neuslyšíme žádný diktát, ale zcela liquidní pomazlení to taky nebylo. Máte v těch jeho jménech také trochu zmatek? Je už tomu pár let co si Juanita začal říkat právě Brooklyn. Své první alter ego zasvětil downtempové tvorbě a experimentům, kdežto jméno lidnatého městského obvodu jej poutá k drum n bassu. Odbyla první hodina ranní a krky tanečníků už se začaly zvědavě natahovat k hlavnímu pódiu. Vyškrábali jsme se na balkon, abychom Markyho entrée viděli v plné parádě s pořádným lesem rukou na hlavou. Čtvrt hodiny čekání, ale na pódiu stále zůstával poměr Čechů k Brazilcům nezměněn. Zato Brooklyn se parádně rozjel! Nečekaně přitvrdil a myslím, že to, co předvedl během těch 45 minut (o které musel své vystoupení natáhnout), znamenalo zásadní zlom ve směřování celé bushí noci. Zkrátka, pořádně do toho hrábnul a prodlouženou si užil s úsměvem a vypečenou selekcí. Krom jeho produkce jsem rozpoznala minimum tracků, Lukáš má asi zdroje, o kterých se mi holt ani nesní.

bush

Proč to zdržení? Marky si pět minut před vystoupením vzpomněl, že by si dal sváču. V noci z pátku na sobotu měl svou vlastní akcičku v londýnském klubu The End s názvem Marky & Friends. Hrál tam osmihodinový set. Kdo z přátel mu v pátek přišel pomoci se můžete dočíst zde. Negativista by řekl, že to je u nás nereálné, optimista by opáčil, že to je hudba daleké budoucnosti, realista si zajde na Bush.

Harcovník Marky sedl po takovém výkonu do letadla a hurá do Čech! Jen škoda, že s sebou nevzal také svého dvorního MC Staminu. To by byl teprve tanec a emoce by se rozlily z břehů. Konečně ale přišla ta chvíle. Světla potemněla a chrliče začaly do totálně vydýchaného a zakouřeného prostoru vpouštět oblaky mlhy. Ostatně jako při nástupu každého z djs. Dost zběsilý tah, pro fotografy tísnící se na pódiu se zástupem partypeople v zádech to nemohla být zrovna lehká chvilka. Přišly dlouhá chvíle ticha, nastoupila lehká nervozita, protože si mistr začal narychlo přepojovat kabely.

marky

Rozjezd byl trochu delší, ale Markyho naturel dokáže strhnout vše co dýchá a má nohy. Zábavě nebránily ani nebezpečně kluzké schody, které jsem začala brát útokem, když to začalo trošinku znít i sambou. Chtěla jsem si aspoň chvilku jeho vystoupení vychutnat zpoza jeho zad a kochat se rozjetým davem přede mnou. V tu chvíli se vysmátý Brazilec zjeví ve dveřích a ještě s jedním kumpánem zdrhá z pódia pryč. Těžko říct, jestli si lidi nevšimli toho, že za gramcema zrovna nikdo nestojí, jelikož jim do očí jede strobo, nebo už byli tak vyndaní, že si krátké absence mix mastera nestačili všimnout. Každopádně návrat po třech minutách nesklidil žádné zvláštní ovace, ale stačilo, když zvednul paže a lidi mu zase zobali z rukou úplně cokoliv.



Marky scratchi ani v nejmenším nešetřil. Předvedl i pár těch svých - klasických. Víte, co tím myslím? Tradiční rytmika škrábnutí, působivé načasování a šťavnatý výběr desek. Zapomínám na čas a nehlasně se přidávám ke skandujícímu publiku: „Ah let me see you shake in your boots, come back to the old skool, back to your roots!“ Přišla exhibiční chvilka a jeden z gramofonů opouští pult, aby se spokojeně uvelebil na Markyho taťkovském bříšku. Za zběsilého scratchování putuje po těle výš a to soudě podle fotografií z předloňského Cosmicu to Marky umí i za zády. A vy mu to baštíte a přivíráte oči blahem.

Snad nikdo si v tu chvíli nepřál konec. Ale přišel. Bez nijakého varování se za pultem zjevil belgičan Swordz, který začal znovu vrtat do káblíků a bylo ticho. Trvalo dlouho a nemělo přijít. Marky se jal zachraňovat situaci a spustil ten nejlepší doják, který mohl v tu chvíli přijít. Open your eyes (Marky & Bungle remix). V tu chvíli mi bylo úplně jedno, že zvuk nestál díky střídačce djs za nic. Tahle chvíle se zkrátka nezapomíná.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BUSH

Sobota 19. 1. 2008
Vstup: 280/350 Kč
Vystupují:
Dj Marky (innerground rec., brasil), resident dj ghonzales (roxy booking), guest djs: brooklyn aka juanita juarez, swordz (ifc crew, belgium), lulu rulez (umerkura.cz), chill out djs: kaplick & saku (breakbeat.cz)
Další informace
8 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
YannD
25. 01. 2008 | 18:11:53
+0 | -0

Uff

Kdo sám nepíše a čte spíše, často hledá chyby, jako v lese hřiby:-) samotný děj uniká a pak je v komentářích panika:-) Ach jak je ta chyba trapná, snad má poznámka bude platná:-) by ke čtení to více bylo, by i mě se to líbilo:-) tímto zdravím grafomany:-) to jsem z toho příspěvek:-)
Obsession
25. 01. 2008 | 16:38:57
+0 | -0

pravopis

zvláštní je, že komentáře, které se snaží kritizovat pravopis na našich stránkách obvykle obsahují překlep nebo hrubku :) Girl, díky za podporu. Já bych to takhle gramaticky nezdůvodnila. Mám to štěstí, že tyhle věci prostě cítím.



Jinak bych řekla, že učitelé jsou v klidu :)
s
25. 01. 2008 | 07:36:24
+0 | -0
pekna reportaz, hezky napsany, diky:))
YannD
24. 01. 2008 | 22:04:03
+0 | -0

No jasně

S "těmi scratchi" - jednoduchá pomůcka. S "těmy scratchy" je zřejmě pro učitele:-) a mimochodem "prosím vás" se píše zvlášť, když už jsme u toho:-)
dance-girl
24. 01. 2008 | 20:00:46
+0 | -0

ucitel

scratchy...? no nevim.. já bych to viděla takhle - scratch je podstatný jméno mužský neživotný, skloňuje se podle vzoru stroj, 7. pád stroji -> tudíž scratchi
ucitel
24. 01. 2008 | 19:17:17
+0 | -0
prosimvas opravte si tu hrubku v nadpisu, je to trapny. dik
ano
24. 01. 2008 | 11:34:17
+0 | -0
Jako DJ MURPHY
ano
24. 01. 2008 | 11:33:09
+0 | -0
A k čemu to je dobrý takovej scratch vždyť je to jen patlání deskou a akorát to vypadne z tempa, lidi pak čuměji a nevědi co dělat. Jako dobrý když to někdo umí a ukáže nám to 1 - 2x za večer a ne šmudlat celej večer ja DJ Murphy!!!!
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika