Sperm: Festival evropského formátu

Sperm: Festival evropského formátu

11. 03. 2008  |  Autor: Jervin  |  Komentáře (33)
V sobotu 8. března se sešly dva festivaly, které znamenaly svátek pro milovníky experimentální hudby. Dark:live:fest a Sperm festival nabídli vskutku výjimečnou sobotu. Bohužel nenávaznost obou festů znamenala, oželet začátek Sperm festivalu a s ním i vystoupení Joakima, na úkor vystoupení Xabeca v Rock Cafe.
Milí posluchači, tedy spíš milí čtenáři. Pohodlně se teď na pět minut usaďte, protože Vám povím pohádku o dablovaném sobotním fesťáku. I šel Jeníček po obědě spát, aby celou noc mohl na nohou stát, alkohol z kelímku, spolu se „šroubovanou“ hudbou do ucha vstřebávat. Když padla jeho hodinka, vykoukl z okna do tmy a posléze vykopal ze dveří svůj zlenivělý zadek. Nezapomněl si však sbalit důležitá platidla pro vlky taxikáře a vyrazil do světa temného a minimalisticky ambientního. Jen těsně, před tou hodinou, kdy sovy otevírají oči, dorazil do kávové chaloupky. Jen co vešel, neodolal a ochutnal výtečnou chuť té nejlákavější, zlatavé kávy s názvem plzeňská dvanáctka, která už se na něho při příchodu zvesela usmívala. Hle, zjevil se tu druhý Jeníček a pravil: „Mistr Xabec bude hrát za chvíli“, a tak šli dva Jeníčkové vesele po schodech do sklepa téhle kávové chaloupky, kde už čekalo spousta černých oveček. Poté co sovy v okolním lese skenovaly očima své rajony. My Jendové v chaloupce začali stražit uši.

xabec

Dva pultíky, jak dvě lucerny a celý regál, na němž se rozléhalo náčiní mocného IDM černokněžníka Xabeca. Jen co se zjevil, uklonil se pokorným přihlížejícím a po úvodní intro melodii, úderem o gong z ryzího zlata, začal teprve tu pravou magii. Nebyl by to správný černokněžník, kdyby neuměl cestovat v čase a vysávat z lidí jejich dojmy, nalady a pocity. U třetího tracku se postavil před své dvě lucerny. V ruce se sevřeným satelitem mířil do útrob sklepa této chaloupky a současně i návštěvníků, aby transformoval energii v prostoru do své hudby. Každičký ruch se tak díky mocnému kouzlu mikrofonu stal součástí jeho proklínadla. Při dalším zaklínací formuli se uchýlil před svou kouzelnou hůlku. V jedné ruce palička gongu a v druhé smyčec, kterým střílel zvukové blesky a hromy, jakožto údery o gong kolem své nezničitelné aury. Jeníčkové stáli v transu a bezmocně přihlíželi experimentálnímu umění. Když tu nejednou, kde se vzala do sklepa vrazila protivná baba jaga a svou neohrabaností a bezohledností zničila vše, co černokněžník budoval. Přerušila kouzlo a vyhnala ho zpět za hranice ČR, stejně tak jako všechny zvukomalbou omámené učastníky před vrátka své kávové chaloupky.

Černokněžník Xabec


Z Jeníčků se tak stali Sirotci. „Kam teď půjdeme?“, „Co budeme dělat?“ V tom přišla Mařenka a pravila: „Pojedeme do Abatonie, tam mají taky pěknou chaloupku plnou čarodějů a podobných „magorů“ závislých na zastaralých game konzolích“. Dlouho netrvalo a vydali se na cestu podivným podzemním strojem, jež je dovezl téměř až k hranicím moderního technického světa, zvaného Abatonie. „Tady musíme vystoupit na povrch a musíme pěšky, teleport se nám na takový kousek nevyplatí “, pravila Mařenka. Vystoupili tedy a šli, až dorazili před brány zmíněného království, kde už je Sperm stráž, prohlédla skenery a zvukovými ruchy zrentgenovala, aby se ujistila, zda neporušují pravidla říše digitálních zvuků a následně vpustila dovnitř. Přesýpací hodiny v kapse Jeníčka se změnily v holoproječní hodiny, které ukazovaly za hodinu půlku noci. Vstoupili tedy na vlnu digitálního zvukového kanálu spodního prostoru, na jehož pravé stěně byl promítaný celý program elektronického klání, stejně tak jako název stage. Stísněni myšlenkami dalších účastníků jsou vyhnáni z Blip sekce. Vlna neuronových dat je vymrštila od Wasted stage do sekce chill-out . Kde se povalovaly dočasně unavené myšlenky, dimenzionálně neaktivních uživatelů. Zde je také dlouho záporný náboj dlouho neudržel a proudem cestujících dat vystupují do prostor s názvem Show. Bohužel je pozdě. Pop industriální vlna informací francouzského kreatora a jeho spolupachatelů, už tou dobou opustila tok hudebních informací, ale byl přesně ten správný čas, připojit své konektory na vystoupení nadcházejícího umělce.

Ventolin: Medikament, nebo track Aphexe Twina?


Loading … O koho se jedná? Čech. Lesklá modrá mikina. Nahrávám projekci a zvuk. Dva podsvícené kužely uprostřed pult a za ním chlápek s brýlemi v lesklé modré bundě. Hraje na MPC2000XL a sampler, k ruce má i mikrofon. Začíná rozjíždět první beaty a spolu s nimi začíná i slušně pařit, respektive skákat a předvádět bláznivé kreace, za pultem. Do svého vystoupení chvíli na to přidává i svůj hlas. Přetáčím na track „bongo tune“, který je veselý ... neškatulkovat styly! Prostě mě baví. Dál si vystřihl „Guitar song“, který poměnil v „Love lásku“, přilepil na to cover jedné skupiny, již jsem nepostřehl název. Nejspíš z bláznivě vtipné a strhující show dostal před očima mžitky a tak se stylově rozloučil trackem „Mám mžitky“. Otevřít hodnocení. Hudební projev za dvě-slabší, předvedená show, bezkonkurenčně za jedna.

Promotéři vybrali mód, dali selekt a vylezl headliner


Pleas wait …Ladím na temnou stranu slunce. Dobře tedy, tak takhle „The darkside of the sun“ se ukázala jako ta správná věc pro začátek. Kdo to zpívá, kdo to hraje, kdo to pouští ty psycho projekce. Rukou hrabu do informačního toku o hudebním projektu a vytahuji jména Gernot Bronsert a Sebastian Szary, jakožto tvořitelé soundu a ten visuální šílenec se světlými kalhotami proklatě nízko? Týpek z Pfadfinderei crew. Co dál? Co takhle Modeselektor  "Dancing Box“, tak jak jí znám od Sleeparchive. Nahrát playlist vystoupení tohoto projektu. Použity tracky z Alb Happy Birthday, Hello Mom!, další skladby blíže nespecifikovány. Vypadl obraz. Pfadfinderei bezmocně chodí po podiu a snaží se nelézt příčinu - bezúspěšně. Houf techniku zběsile běhá po Show stagi. Projekce byla zhruba 15 minut mrtvá. Pfadfinderei otáčí obrazovku notebooku směrem k lidem a v projekci i tím to stylem pokračuje. Následovala volnější, zlámaně experimentálnější pasáž vystoupení, v němž uvízl track „Holdon feat Raz Ohara v remixum Mdslktr, či o něco později „Silikon" (Mdslktr feat Sasha Perera) a rázem bych přetočil na nejsvižnější část vystoupení. Konkrétně k bombici „Sucker spin“ za níž po chvíli následovala i velmi zvukově podobná „Black block“ a tempo drželo až do doby, přerušení audio toku kapkami šampaňského, které přistálo nejen na lidi v přední linii, ale díky velikosti prostoru Show stage, to nejspíš odnesla většina posluchačů. Poté co se u zalévání šampaňským kluci vystřídali zahalilo podium velké množství mlhy, zazněl poslední track. Vypínám přenos a nastavuji mód Bar. V tom se dočkávám přídavku a tak znovu narychlo ladím kanál a s úsměvem si užívám hit „Hyper Hyper“. Definitivní konec.

Deadbeatův klamný nick


Nahrávám živé beaty, čekejte … rozsah zvukových kreací digital dub, techno experimental. Země působiště Montreal. Deadbeat druhým headlinerem večera v prostoru Show. Digitální proud jeho hudby začal nenápadně, avšak hodně silně zarytě vycházejíc ze zdánlivě jednoduchých zvuků doprovázených virtuálním MC. Posléze byla například v jedné skladbě cítit silná dominance kytarového zvuku. Nahrávky podobné „Gimme A Little Dub“, či tato věc samotná, byly pro mě rozjezdem. Očekávaní té experimentálnější, svižně rovnější, minimalisticky laděné pasáže na sebe dlouho nenechala čekat. Při pohledu do playlistu byly ke slyšení starší věci, ale i poměrně hodně nové jako „Heathrow Express“, nebo minimálně chytlavý track s názvem „Boil“, u něhož si tento dj vesele usrkával pivo,  nenápadně usmíval takřikajíc pod vousy a neustále pozoroval monitor svého notebooku.

I když mě mrzí, že jsem obětoval svou pozornost hlavní stagi a neslyšel všechna jména, co mne zajímala, musím říci, že moje první účast na Sperm festivalu ve mně zanechala velký dojem. Pokud bych tedy měl zhodnotit sám za sebe dal bych lepších 9 z 10 možných bodů. Konec. Po přečtení přesuňte do koše. Off.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

SPERM FESTIVAL

Sobota 8. 3. 2008
Vstup: 220/320 Kč
Vystupují:
Modeselektor & Pfadfinderei, Joakim & HisEctoplasmic Band, Pandi/Keszi/Halmos/PrellQuartet, Deadbeat, Ventolin
Další informace
33 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
insomnia
20. 03. 2008 | 05:46:49
+0 | -0
rzpct
sneer
13. 03. 2008 | 09:04:29
+0 | -0
gratuluji - vynikající akce!
Anonymni
13. 03. 2008 | 01:50:59
+0 | -0

wau!

sperm fest byla bombice!!! skoda ze se nekona 2x do roka!! Panove.. volim vas za promotery roku!!!!!!
Obcese
12. 03. 2008 | 08:58:30
+0 | -0

acid

tak to zveřejni, což? ops:
moniq
12. 03. 2008 | 06:39:41
+0 | -0

acid

hele taky mě zajímají ty tvoje fotky...sakriš, takový pózy tam vymýšlíme.. :D
acid
12. 03. 2008 | 06:22:41
+0 | -0
2 jervin: hustey report :D
2 obcese: heh, noooo... skoncily... ale dokopu se k tomu a poslu ti aspon tu tvoji s apparatem :)
Saiha
12. 03. 2008 | 01:14:54
+0 | -0

jervin

to se tak krasne cetlo, vic takovych!
Obcese
12. 03. 2008 | 12:46:17
+0 | -0

RESPEKT

Jeníku tenhle report je majstrštyk výborné počtení !
dance-girl
12. 03. 2008 | 12:04:25
+0 | -0

Jervin

Hej, report je výtečnej :) :) :)
eiff
12. 03. 2008 | 10:42:08
+0 | -0
Sperm bol [b: skvely[/b: , najvacsim zazitkom pre mna boli society suckers a donna summer (out of space!), no najvacsim prekvapenim 8bitaci, pozitivnu energiu na BLIPe bolo mozne krajat. Vyborni boli i Joakim& Ectoplazmatics.
Gratulujem organizatorom a tesim sa opat o rok!
Jervin
12. 03. 2008 | 09:33:18
+0 | -0

report

Reklama: Vyšel mi psaný report ops:
Obcese
11. 03. 2008 | 09:53:23
+0 | -0

acid

kde skoncily tvoje fotky z v9kendu?

Ten Sperm me taky zere
acid
11. 03. 2008 | 09:35:31
+0 | -0

hmm

kdyz ctu ty vase komenty a koukam na video, tak me mrzi jeste vic, ze jsme tohle prosvih :(
2 rishule: abaton je hustej :) nevim proc, ae vzdycky tam skoncim hrozne moc na kasi
Rishule
11. 03. 2008 | 07:56:28
+0 | -0

Uff

Byl sem poprvé v Abatonu a můžu Vám říct, že to byla nehorázná vražda! Sem se tam dvakrát ztratil :D
Co se týče artistů tak se mi moc líbila ta kapela před mágem Ventolinem. totiž schválně sem se koukl pořádně do davu, jak lidi reagovali :)
Zvuk peklo, sem si připadal jak ve flexu. Mode mi sedli tak napůl, ikdyž nepopírám, že to byla jízda!

Všechny stage byly hafo našlapaný!
Takže kdy příště?

Phantom: je mi líto, že sme se neshledali, byl sem hafo vožralej :D
Jervin
11. 03. 2008 | 07:15:51
+0 | -0

Obcese

... na mé tubě mam cele vystoupení mode (až na hyper hyper), 10minut Deadbeata a 10min Ventolina...
Obcese
10. 03. 2008 | 02:42:05
+0 | -0
výborné video a kalhoty proklatě nízko :D
pistolero
10. 03. 2008 | 02:23:49
+0 | -0

sperm

blip stage, joakim, mdslktr a deadbeat! ..
Jervin
10. 03. 2008 | 01:37:24
+0 | -0

Modeselektor

http://www.youtube.com/watch?v=F7SjtRXaekU
Marty23
10. 03. 2008 | 01:17:59
+0 | -0

SPERMMM

Luxusní LUXUS ,, díky pořadatelům ,, za opravdu super nasup kvalitni electronicy co se jen tak neslysi ..... mne osobne dostali nejvic Society Suckers , pak Modeselektor a Deadbeat ,,,, a 8 bit stage ani nemluvim tam sem se jen smal a vzpominal na minulost :) v pozitivnim slova smyslu ,-)) respect ...
mdfk
10. 03. 2008 | 10:15:38
+0 | -0
super akce! modelselector byli hvězdy, mě více vzal deadbeat! A BLIP scéna
Jervin
10. 03. 2008 | 10:01:37
+0 | -0
jj mrzelo to, ale zase jsem rad, ze jsem slyšel a viděl toho šílence Xabeca ... fakt nelituji, že jsem v tom rock cafe byl jen škoda toho konce, jak ho doslova vyhodili ... smutný pak se divíme, že jsme tak pozadu...:((
ozzby
10. 03. 2008 | 09:57:46
+0 | -0
Docela me mrzi, ze jsme s jervinem prosvihli joakima.. Ventolin velmi prekvapil.. je to typek .-)
joshek
10. 03. 2008 | 09:37:02
+0 | -0

*SPERM 4EVER*

Joakim+Ventolin+Modeselektor= WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOW
Andrews
09. 03. 2008 | 08:30:54
+0 | -0
Organizace a vůbec využití prostoru bylo určitě jedno z nejlepších, co jsem u nás zažil. Modeselektor a Deadbeat byli každý svým způsobem naprosto luxusní; na Modeselektor bylo dost plno, ale svorně se pohupovali všichni a na Deadbeata lidí naštěstí ubylo, takže bylo víc prostoru. Úplně mě dostal do tranzu a roztancoval mě jak málokdo, byl to velkej zážitek.
Sonja
09. 03. 2008 | 06:56:47
+0 | -0
MDSLKTR neee,nerikejte jak to bylo dobry
Anonymni
09. 03. 2008 | 06:42:13
+0 | -0
Bylo to produkcne fakt tezce zmaknuty... ani na chvili jsem si nepripadal jako na akci poradane v cesku... doufam, ze se tam byli podivat i promoteri, kteri delaji akce v abatonu, protoze tento Sperm prinesl spoustu napadu, jak vyzdimat z abatonu maximum. Big Respekt!
jedi
09. 03. 2008 | 05:38:26
+0 | -0
Spermák je prostě boží! Byl jsem už potřetí a líbilo se mi to právě včera nejvíc. Modeselektoři předvedli takový nášup elektroniky, že bych si tuze přál stáhnout záznam jejich vystoupení. Jinak jsem si těžce ulítával na 8bitové blip stagi - úžasná hudba. Jen jediná chybka, zas rok čekání..
Anonymni
09. 03. 2008 | 05:10:47
+0 | -0

modeselektor

Modeselektor si to uzivali o poznani vic nez na electronic beats! Evidentne jim svedcil mnohem blizsi kontakt s publikem a take to, ze jsou hlavni hvezda festivalu..
Jervin
09. 03. 2008 | 01:00:56
+0 | -0

Anonymní

jj taky mě překvapil nezanedbatelný počet cizinců ...
Anonymni
09. 03. 2008 | 12:51:22
+0 | -0

sperm

ja myslim ze sperm byla jedna z nejlepsich akci v abatonu vubec... tolik lidi po celem abatonu vazne nepomatuju. Skvela hudba, inteligentni navstevnici, mnoho cizincu se zajmem o kvalitni elektronickou muziku.. perfektni atmosfera... letos jsem byl poprve a sperm predcil veskera ma ocekavani .-))
Zobrazit další komentáře   >>
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika