Roe Deer: Připravujeme nový materiál

Roe Deer: Připravujeme nový materiál

23. 03. 2008  |  Autor: Obsession  |  Komentáře (0)
Skupina Roe Deer byla příznivcům taneční hudby více známá za časů současné zpěvačky kapely Khoiba. Přišlo několik změn a Roe Deer jsou znovu v kurzu. Jak vnímají současný stav členové kapely a jaké jsou plány do budoucna se dozvíte v tomto rozhovoru.
Před pár měsíci jste absolvovali turné s Anetou Langerovou. Jaké z toho máte dojmy?
Adam
: Nad očekávání dobré. Jsme klubová kapela takže víme kam normálně patříme, ale mohli jsme si to užít z pohledu hry na nějaké hvězdy. Desítky techniků, obrovské zázemí pro kapely, zahráli jsme si v obrovských kulturácích i v T-mobile aréně. Tam jsme vystupovali poprvé a pravděpodobně taky naposled.
 
A jak jste se srovnali s publikem mainstreamové zpěvačky?

Andrzej
: Docela dobře. Zajímavě se s námi srovnali taky oni.

Adam: Jako první vystupující host jsme měli dobrou pozici. Norská zpěvačka Natalie šla až po nás a už si slízla pískot zavilých fanoušků. To se nám kupodivu nestalo ani jednou. Na Anetu chodí i lidi, kteří by na koncert normálně nešli a nemají zažité jak se člověk na podobných akcích chová, a že všechno má svůj čas.


Jak se vám podařilo prosadit si u EMI tak nízkou prodejní cenu CD? Album Take se v současné době prodává za 99 korun. To je na EMI velmi nice price!
Andrzej
: Odpověď je docela jednoduchá. Je to v podstatě politika labelu, který se rozhodne ceny výlisků po určitých obdobích rozřazovat do různých úrovní. Takže v okamžiku, kdy uplyne třeba půl roku, dají slevu aby tím podpořili prodej.
 
Jak to vypadá s vaším novým albem? Čím jste vyplnili ty dva roky od vydání posledního CD?

Andrzej
: Často jsme koncertovali, vydali jsme jeden cover a udělali dvě písničky k filmu Pusinky. Na Take jsme pracovali dva roky a už nám to přijde jako opravdu dlouhá doba. Pozvolna připravujeme nový materiál a rádi bychom to opět někam posunuli. Asi je příliš předčasné mluvit o tom, jakým to půjde směrem. Zatím je to hodně otevřené.
 
O: Přemýšleli jste už o člověku, který bude vaše nové album produkovat?

Andrzej
: Záleží na tom kdo to vydá. Možná to bude DIY, možná to bude jenom nějaký mezikrok. Prodeje desek jdou všeobecně tak dolů, že velké labely mají problémy sami se sebou. Pro kapelu je opravdu nejdůležitější, aby hrála a aby lidi znali ty písničky. Brzy přijde doba kdy si většina kapel bude nahrávat ve studiích doma, výsledek poskytnou na myspace zadarmo a budou je živit koncerty a merchandising.

Adam: Dobové a technické okolnosti dost nahrávají tomu, že je kapela schopná obejít se bez vydavatele a taky drahých studií. Přes internet může takřka cokoliv.

Nemáte s EMI smlouvu, která by vás zavazovala k vydání dalšího alba pod touto značkou?
Andrzej: Smlouva je koncipována tak, že ji může rozvázat každá strana.

Jak se stavíte ke stahování a vypalování muziky?
Andrzej
: Je to nezadržitelný jev, do jisté míry obraz dnešní společnosti kde si lidi něco ve spěchu seženou a druhý den se toho zbaví. Třeba se to někdy zase zpomalí, v lidech vzroste pocit zodpovědnosti. Něco si vezmu a pak to kapele vrátím jiným způsobem. Půjdu na koncert, koupím si tričko nebo si to CD později objednám protože se mi to opravdu líbí a ta hudba mi něco dala. A jenom díky tomu tento průmysl může existovat dál.

Adam: Nemůžu to odsuzovat! Nějaké vypálené CD mám já, máš je ty a ty je máš taky.

Určité věci se ale v oficiálních prodejích sehnat nedají. Remixy, sety, začínající umělci – to vše si najdeš právě díky internetu.
Adam
: To ano, ale přiznejme si, že je v 90-ti procentech to koupit jde. Nejde o to že by hudba nebyla dostupná. Mě naprosto fascinuje způsob jakým vyřešili Radiohead distribuci svého posledního alba. Kapela ho poskytne zdarma na webu a člověk zpětně zaplatí kapele kolik chce. Princip podobný tomu stáhnout si muziku a s vděčností si potom koupit originál. Peníze se ke kapelám stejně dostanou. A je lhostejno, jestli za prodej hudebních nosičů, nebo triček.
 
Jste kapela kterou provází podstatné personální změny už od samého vzniku. Vždy to vaši tvorbu dost zásadně změnilo. Vyhovuje vám současná sestava, nebo snad chystáte další osobnostní škatule?

Andrzej
: Jsme spokojení s tím jak to je. Je to nejlepší co bylo. Po mém příchodu jsme vystřídali deset kytaristů, ale Praha je docela malé město na hledání muzikanta, který bude na podobné vlně jako ty a bude tomu chtít věnovat stejný čas.
 
Adame ty jsi se prý ke kapele přidal díky jednomu vzkazu na webu.

Adam
: Byla to moje oblíbená kapela právě protože nehrála ska ani metal, tudíž styly, které v Praze mají už léta větší popularitu než jiná kytarová hudba. Sledoval jsem co se kolem kapely děje. Tenkrát ještě doznívalo období po odchodu Emy a Filipa a já jsem napůl ve vtipu napsal na board: Tak vezměte mě.
 
Je možné, že si na nějakém vašem tracku někdy zahostuje Ema Brabcová ?Spousta lidí by takovou vzpomínku asi ocenila.

Adam
: Člověk dělá všechny hudební aktivity protože chce a protože ho to baví. Musela by chtít ona a museli bychom to chtít i my. Někteří neustále vyprávějí o tom jak by bylo fajn kdyby s námi udělala Ema písničku.

Andrzej: Tak na to se zeptej jí. Předchozí desky byly výborné, ale mám pocit, že z druhé strany už by k tomu ochota asi nebyla. Rozpadem dřívějších Roe-Deer nepřišel nikdo o nic. Khoibáci mají khoibí muziku, ten zbytek má tu naši. Vznikly dvě totálně jiné kapely.

Kde je vás možné v nejbližší době slyšet live?
Andrzej
: 27. března hrajeme v pražské Meet Faktory a třicátého následujícího měsíce nás čeká první vystoupení v Londýně. Koncert se uskuteční v camdenském klubu The Purple Turtle za laskavé podpory organizace VisitBritain. Společně s námi vystoupí ještě tři britské kapely. Jsme na ten večer hodně zvědaví. Dál nás ještě můžete slyšet hrát na Majálesech 15.4. ve Zlíně a 26.4. v Plzni.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika