Voidloss: Hudební průmysl v chaosu a nejistotě

Voidloss: Hudební průmysl v chaosu a nejistotě

30. 03. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
(Promotion) Na scénu přichází nový český techno label s tajemným názvem Shadow District. O úvodní release s názvem Beautiful Victim se postaral londýnský producent Voidloss a právě s ním tu máme zajímavý rozhovor.
Čau Steve, je to už docela dlouho co jsme spolu na posledy mluvili. Jak se máš, a co tě poslední dobou nejvíc zaměstnává?Ahoj, máš pravdu. Už je to docela dlouho co jsme spolu naposledy mluvili, dost dlouho. Poslední dobou mám docela hodně vystoupení, ať už jako Dirty Bass nebo jako Voidloss. Produkuju hudbu, chystám spoustu releasů, takže jsem spokojenej. Kromě toho mně taky hodně zaměstnává moje masteringové studio. Určitě nemůžu říci že bych se nudil. 

Kreativní část procesu tvorby hudby někdy nejde příliš dobře dohromady s technickou stránkou produkce a sound-engineeringem, který je především o technických znalostech teorie zvuku. Jak už si zmínil, provozuješ masteringové studio, kde vlastně dáváš skladbám poslední “touch” předtím než se dostane k posluchačům. Zkus nám říct, jak to vidíš?
Hudbu dělám už hodně dlouho. Potřeba vydělání peněz, aby si mohl zaplatit nájem a vůbec žít, dokáže někdy zastínit kreativní proces tvorby. Nikdy jsem nešel cestou, že bych dělal hudbu jenom proto abych se uživil. Stresy ohledně prodejů, nesmyslné PR a podobné věci omezující volnost tvorby, takže jsem potřeboval najít nějakou oblast v hudbě, kde by člověk s čistým srdcem vydělal peníze které potřebuje, aniž by ustoupil z představy o podobě své hudby a aniž by musel dělat kompromisy s cílem prodat co nejvíc. V produkci jsem začínal docela “hardcorovým” způsobem. Až časem, po spoustě hodinách/dnech ve studiu, jsem se dostal na určitý standard co se týče zvukových kvalit a technik produkce. Založil jsem vlastní masteringové studio, které mně dnes živí. Pracuji na nejrůznějších stylech, takže to dokáže dostatečně vycvičit moje uši a práce je pořád zajímavá.

Jak se ti daří skloubit kreativní a technickou část procesu tvorby hudby?
Myslím, že obě dvě jdou ruku v ruce. Zárověň produkuji a rovnou hlídám zvukovou kvalitu tracku. Samozřejmě, že větší důraz kladu na hudebnost a muzikální stránku věci, ale myslím, že dneska je obojí důležité. Můžeš mít sebelepší track, ale pokud je špatně smixovanej a na velkém soundu nehraje, tak je to problém. Poslední dobou si už trochu připadnu jako posedlej hudbou. Slyším ji při nakupování v shopu, když jdu po ulici tak mi v hlavě zní nejrůznější motivy a zvuky. Na hudbu myslím pořád a už je to asi profesní deformace :-)

voidboss

 

Vím, že máš za sebou docela dlouhou kariéru v hudbě. Zkus nám o tom něco říct.
Uhh, odkud začít. S hudbou jsem začal v útlém mládí. Bubny a keyboard byly moje první nástroje. Poté co jsem dokončil školu jsme s kámošema založili vlastní kapelu. Tehdy jsme hráli především rock a kytarovky. Postupem času se skupina rozpadla a s jedním z kolegů jsme založili novou kapelu. Hráli jsme především heavy metal, do kterého jsme zapojili živé samply a několik synthů vyluzujících nejrůznější industriální změti. V té době jsme si užili spoustu srandy. Sex, drogy, rock’n roll :-)

To už určitě pomalu přicházela doba, kdy jste se přiklonili vice k elektronické muzice, ne?
Jasně, pomalu se to od industrial heavy metalu stočilo na čistou industriální elektroniku. V té době jsme trávili spoustu času ve studiu mého tehdejšího managera, což mně osobně dostalo do nového levelu. Začal jsem se mnohem více věnovat řemeslu studiového inženýra, což i pro kvalitu zvuku mých tracků byl obrovský krok vpřed.

A éra ilegálních techno parties po opuštěných skladištích a továrnách předměstí Londýna?
Tohle období přišlo o pár let později. K technu jsem se dostal především přes hard techno. Nemyslím ale styl, kterému se dnes říká hard techno (schranz, pozn. autora). Hodně jsem tehdy hrál acid. Byl jsem členem teamu kolem Pendulum Soundsystem a taky součástí londýnské crew United Systems Colective. Hráli jsme především acid techno, kvákající zvuk zefektovaného Rolandu 303 bassu, který je pro tehdejší londýnskou scénu typický. Tovární haly a skladiště v nejrůznějších částech Londýna se na každý víkend stávaly naším teritoriem. Kolem roku 2000 se scéna kolem ilegálních parties roztříštila, ať už z důvodu, že byla tvrdě potírána ze strany policie, ale hlavně se kolem scény objevila spousta nových lidí kterým parties sloužili jen jako prostor pro jejich špinavý byznys. Pak jsem se zase začal nalpno věnovat čistě studiové produkci, a začal jsem pracovat na releasech pro labely.

Jaká muzika tě dneska dokáže oslovit?
Hmm, nejrůznější styly. Strávil jsem spoustu času, kdy jsem poslouchal především techno, ale v posledních letech jsem lehce změnil svoje hudební chutě. Pořád miluju techno, ale stejně mně už dokáže oslovit kvalitní Dubstep, Dub, Ambient, Metal, Industrial, House, Minimal. Poslouchám spoustu muziky, z toho co mně napadá: The Young Gods, Sigur Ros, Thom Yorke, Jesu, Goldfrapp, Luka Bauman, Trentmoller, Tool, NIN, Burial, Loefah, Casual Violence, Throbbing Gristle, Bjork, Surgeon. Pokud děláš hudbu, tak je hodně důležitý poslechnout co nejvíc různých stylů. Rozšíří se ti obzory a ve vlastní tvorbě jsi schopnej přinést něco originálního.

Pokud přejdeme k tvému releasu na labelu Shadow District, co od tebe můžeme očekávat?
Techno s experimentálním nádechem. Emotivní ambientní plochy podložené továrními perkusemi a rytmy. Experimentuju v mixování charakteristických prvků nejrůznějších stylů. Je to sice riskantní, ale pro producenta určitě víc zajímavé a samozřejmě i pro lidi je to šance na nový zážitek.  Snažím se promítnout svoje emoce a pocity do své hudby, ikdyž pořád s ohledem na lidi. Poslání producenta je zabavit lidi, upoutat jejich pozornost a nabídnout jim svoji cestu.

Shadow District je nový český mp3 label zaměřující se na temnější industriální techno. Nabízí hudbu zadarmo ke stažení. Jaký je tvůj názor na současný hudební průmysl?
Myslím, že hudební průmysl se teď nachází ve fázi chaosu a nejistoty. Nikdo neví co se bude dít. Record labely a distribuce jsou momentálně hodně nejistý byznys, což v minulosti přineslo krách některých “velkých hráčů” jako Integrale nebo Prime. Ilegální stahování je samozřejmě problém, ale ne takový jak ho velké labely prezentují.

Myslíš, že by krokem vpřed bylo poskytnutí hudby zadarmo, a producenti a Djs by se zaměřili spíše na výdělek z hraní na akcích, nebo na práci ve studiu, mastering, apod.?
Neřekl bych, že to bude krok vpřed, ale určitě to je krok někam, možná do neznáma. Kdo ví. Hudebníci si určitě zaslouží být zaplaceni za svoji práci. Není důvod, aby hudba byla zcela zdarma. Producent odvádí stejně kvalitní práci, jako jakýkoli jiný člověk v běžném zaměstnání. Pokud chceš nový počítač, nebo vybavení do studia, musíš za něj zaplatit. Tohle lidi moc nechápou. Je hrozně těžké uživit se jako hudební producent, samozřejmě pokud člověk nechce ustoupit ze své hudební vize. Líbila by se mi myšlenka předplacených limitů na stahování hudby, kteoru si člověk vybere. Nejsem přesvědčenej, že by vinyl přežil ještě nějaké delší období. Ústup k novým technologiím je hodně vidět. Každý vystupující chce lidem nabídnout něco víc než “jen” mixování desek. Třeba nejrůznějšími efektory, mašinkami kterými dokáže “ozvláštnit” svůj set. Doba jde dopředu a myslím, že to je normální přirozený vývoj.

Jaký je tvůj vzkaz, ať už známým, nebo méně známým producentům, kteří na sobě tvrdě pracují a snaží se lidem nabízet neotřelou hudbu?
Držte se toho. Pokud skutečně milujete hudbu, nikdy vás nezklame, bude s vámi vždycky, ať už ve zlých nebo dobrých časech. Pokud ji děláte jenom pro peníze a pozlátko slávy, nikdy nebude šťastní. Hudbu jsem dělal i před tím, než mi vydělala peníze a budu ji dělat i když už z ní nevydřu ani penny. Makejte na sobě a nechte věcem volný průběh.

A co pár posledních slov lidem, kteří právě teď poslouchají tvoji hudbu na úvodním releasu Shadow District?
Díky za stažení a za poslech. Doufám, že jste si to užili a že vás poslech, v určitém směru inspiroval. Moje hudba vychází jen z čisté lásky a poznání hudby, takže pokud se někomu líbí stejně jako mně, je to pro mně divný a zárověň nádherný pocit.  

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika