Tibor Holoda: Už ani nespím a nejím

Tibor Holoda: Už ani nespím a nejím

27. 04. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (3)
Před středeční party Nu Pagadi v klubu Perpetuum jsme dostali od Shaly zajímavý rozhovor s Tiborem Holodou, mimo jiné otcem slovenského festivalu Wilsonic aprávě i o něm je vedena řeč v tomto rozhovoru. Přejeme příjemné čtení.
Organizace festivalu jsou již dávno v plném proudu. Jak probíhají přípravy na tomto nezapomenutelném audio-vizuálním eventu, jde vše podle představ týmu lidí kolem něj?
Prípravy sú v plnom prúde, práve finišujeme. Keby išlo všetko podľa predstáv, bolo by to fajn, ale tak to žiaľ stále nie je. Niekedy mám pocit, že náš festival je až nejakým nechceným dieťaťom spoločnosti – síce zriedka, ale niekedy tento pocit už mám. Je tu milión múdrych, ktorí ti hovoria, že by mal byť taký, onaký a tak.. ale to by už nebol Wilsonic, ak by sme mali zohľadňovať všetky tie často protichodné „rady“. Nie žeby sme nepočúvali reakcie, to nie. Spätnú väzbu potrebujeme a vítame, no tej naozaj konštruktívnej je tu stále málo. Na mysli som mal hlavne tých x mudrcov, veď to poznáš sám. Nám nechýba vízia, my presne vieme na čom pracujeme a kam sa chceme s festivalom dostať. Bol by som však hrozne rád, ak by sme sa už konečne dostali aspoň do stavu, kedy môžme adekvátne zaplatiť plnohodnotný tím ľudí, ktorí sa na festivale budú podieľať dlhodobo. Je nás stále málo a nestíhame, tak ako by sme chceli.

Aby som sa však len nesťažoval, tak som rád, že napriek tomu čo som povedal, sa festival stále zlepšuje. Máme konečne obsadenú pozíciu generálneho partnera – O2. Sami sme si tiež zrealizovali online predaj vstupeniek na vlastnej stránke (www.wilsonic.sk/tickets). Na tento fakt sme veľmi hrdí, pretože nám to umožňuje predávať lístky priamo našim návštevníkom, ktorí nemusia platiť poplatky ticketingovým spoločnostiam, takže sa dostanú k vstupenkám za najnižšiu možnú cenu. Neviem zatiaľ o festivale, ktorý by v našich končinách podobnú vec zrealizoval. No a v neposlednom rade ma veľmi tešia dve skutočnosti ohľadne tohtoročného line-upu:

Tou prvou je výrazne sa zlepšujúca úroveň účinkujúcich so strednej a východnej Európy, na ktorú je náš festival zameraný. Ukazuje sa, že tento región má podľa mňa šancu zásadne ovlivniť hudobnú scénu - označme ju trebás ako forward-thinking music - v nasledujúcich rokoch a to globálne. Máme sa na čo v tomto smere naozaj tešiť!

Tým druhým faktom je zloženie lokálne atraktívnejšej časti line-upu – Big names svetovej scény. Som veľmi rád, že v line-upe máme mená ako Skream, ktorého doplní dubstepová squadra v zložení TRG, 2562, Neil Landstrumm a váš Matoa. Ďalej Apparat s kapelou, Bonobo rovnako s osemčlennou kapelou, japonský majster gramofónov DJ Kentaro, britský beatboxer Beardyman, Nemec Christian Prommer s kapelou Drumlesson a ich džezovými (a vtipnými!) verziami techno hitov a houseových klasík. Priamo z USA priletí Kelley Polar so svojím future discom a nebudú chýbať ani maskoti Wilsonicu, Nôze z Francúzska, ktorí tentokrát vystúpia v špeciálnom sete iba pre Wilsonic a to s dychovou sekciou a v spoločnosti Dani Siciliano. Na (future-)dubovú nôtu zahrajú kanaďan Deadbeat a londýnsky Various Production. Veľmi sa teším z toho, že opäť príde - dnes už bývalá - speváčka švédskych Koop – Yukimi Nagano – tentokrát však so svojim novým bandom Little Dragon, trafiť v Berlíne na to správne letisko sa tento rok opäť pokúsi Clark z Warp Records. Špeciálny blok je venovaný rakúskej experimentálnej, no zároveň veľmi intímnej a melancholickej hudbe, ktorú budú reprezentovať Bernhard Fleischmann z Morr Music, mladučká Soap&Skin a spolupracovník Riuchi Sakamota či Davida Sylviana – „sám veľký“ Christian Fennesz. Okrem nich ešte zástupcovia cut-up-funk-glitch-hiphop-whatever scény Flying Lotus z L.A. a Litwinenko z Berlína a mnohí ďalší. Full line-up je na našich stránkach www.wilsonic.sk.

tibor holoda

Ty sám se řadíš mezi legendy, které stály u zrodu taneční scény v Česku a Slovensku. Trošku prosím zavzpomínej a prozraď, jak vnímáš nyní s odstupem tehdejší dobu?
Celá scéna spojená s elektronickou hudbou a tanečnými parties sa stala súčasťou niečoho, čomu sa vraví zábavný priemysel a vyznačuje sa v súčasnosti všetkymi znakmi ako ktorákoľvek iná jeho súčasť. Či je to dobré alebo zlé si už musí zhodnotiť každý pre seba, v každom prípade je to prirodzené. Určite sa stratil prvok atraktívnosti a objavovania niečoho nového. Do hudby zásadným spôsobom vstúpila technológia a ja som veľmi rád, že som mohol byť pri tom, pretože si myslím, že podobne zásadná zmena hudbu nečaká v najbližších desaťročiach. Tým však nechcem povedať, že nás v hudbe už nič zaujímavé nečaká, práve naopak. Dnes sme ešte stále v počiatočnom štádiu využívania technológií, možno ho pomaly opúšťame, keďže sa konečne stali akceptovaným prostriedkom k realizácii kreatívnych nápadov a aj tí najväčší skeptici prišli na to, že technológie sú len nástrojom, všetko ostatné je v ľuďoch. Stále však softvér alebo hardvér nedosahujú intuitívnosť ovládania klasických hudobných nástrojov, netreba však zabúdať, že tie za sebou majú niekoľkostoročný vývoj.

Co vaše slavné trio Dalo-Tibor-Toky, spolupracujete ještě nebo jde už každý vlastní cestou?
Každý ide svojou vlastnou cestou a tak tomu vlastne bolo vždy, triom sme nikdy ani neboli, „len“ dobrými kamarátmi :)

Jak vzpomínáš na budování slavného U.Clubu (dnešní Subclub), který jste postavilu defacto vlastníma rukama?
V dobrom. Bol to klub, ktorý bol adekvátny svojej dobe a akonáhle som mal pocit, že už svoju funkciu splnil a že ďalej nám nič nové neprinesie, rozhodol som sa iniciovať jeho ukončenie. Desať rokov je predsa len dlhá doba. Vznikol Wilsonic a ten mi realizáciu vlastných nápadov v tomto smere začal umožňovať vo väčšej miere a hlavne cítim, že sa posúvam dopredu, čo je niečo, čo som na prelome dekád strácal.

Když si člověk projde místa, na kterých jsi vystupoval nebo vystupovat budeš, pozná, že hraješ častokrát v zahraničí, především v západních zemích. Jakých pozvání si nejvíce vážíš a máš nějaká obzvláště oblíbená místa kam se rád vracíš?
Najviac zo všetkých zahraničných hraní ma bavil klub Nouveau Casino v Paríži. Super klub, super zvuk, otvorení a vnímaví ľudia a v neposlednom rade super mesto.

Za tu řadu let co se taneční hudbě věnuješ jsi určitě poznal spoustu DJs a producentů právě z okolních zemí. Koho bys ze svých zahraničních přátel vyzdvihl a jaká společnost a atmosféra panuje sousedním scénám?
Scéna mimo naše končiny je vskutku globálna. Stále ma mrzí, že u nás – a je jedno či v Čechách alebo na Slovensku - tomu stále tak nie je. Akonáhle opustím Slovensko západným smerom, tak cítim že tá opona tu stále je. Napriek internetu, stahovaniu hudby zadarmo a podobným vymoženostiam. Ľudia tam vedia viac a viac sa orientujú. A priateľov v scéne mám už ozaj dosť. Vyzdvihnúť niekoho... hmm, je ich veľa zastúpených napríklad v line-upe Wilsonicu, he he :). Prídite sa určite pozrieť!

30. dubna budeš vystupovat na party NU Pagadi v brněnském Perpetuu s Jackem Sienkiewiczem z Polska. Měl jsi už možnost se s Jackem setkat osobně a třeba s ním i hrát?
Stretol som sa s Jacekom niekoľkokrát a hrali sme spolu už minimálne raz – na toto mám žiaľ slabú pamäť :) Nakoniec, veď Jacek hral aj u nás na Wilsonicu, myslím, že 2005.

Jak se ti líbí co Jacek dělá?
Priznám sa, že v poslednej dobe som nemal to šťastie naraziť na Jacekovu produkciu, takže som zvedavý a nechám sa prekvapiť.

A co čekáš od NU Pagadi?
Dobrý zvuk, útulný malý klub a vnímavé brnenské publikum! Čistý žúr! ;)

Co ty a produkce? Věnuješ se vlastní tvorbě nebo je práce tolik, že už nezbývá čas?
Žiaľ, je to presne tak ako vravíš. Neostáva mi na to čas. Je to však niečo, k čomu sa chcem vrátiť, pretože som s tým vlastne ani poriadne nikdy nezačal, no pomyslenie na to, že sa tak raz určite stane ma v podstate drží „pri živote“. Dúfam, že nie som priveľmi naivný, som? ;)

Kteří producenti tě v poslední době příjemně i nepříjemně překvapili svojí tvorbou?

Koze, Gam, Flying Lotus, edIT, Battles, Andrea Sartori, Ikonika, 2562, Various Production, Solomun, Four Tet, Roland Appel, dOP... je ich veľa.

Takže něco podobného můžeme také čekat v Brně?

V podstate áno, snažím sa vo svojich setoch byť pestrý, nenudiť sám seba a zároveň ostať v jednej línii, v jednej zvukovej estetike a „držať flow“.

Tibore, díky moc za tvůj drahocenný čas a budeme se těšit 30. dubna v Perpetuu na NU Pagadi.
Teším sa aj ja a dík za pozvanie! Vidíme sa.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

NU PAGADI

Středa 30. 4. 2008
Vstup: 100 Kč
Vystupují:
Jacek Sienkiewicz, Tibor Holoda, Shala, Louis EliO, Oersted
Další informace
3 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
sneer
29. 04. 2008 | 22:44:14
+0 | -0

Jen houšť a větší kapky!

OK. Držím palce Toborovi, realizačnímu teamu festivalu a nádherné myšlence Wilsonicu. Jen houšť a větší kapky!
joori
29. 04. 2008 | 22:25:01
+0 | -0

music bez hranic

tento člověk dělá hodně moc dobře ,že nám něco takového jako je wilsonic vůbec může naservírovat!!!!!děkujem.
Obcese
28. 04. 2008 | 15:28:20
+0 | -0

taky dobre pocteni

http://profit.etrend.sk/74058/ludia-a-udalosti/ako-sa-robi-letny-hudobny-festival
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika