Suzanne Vega vystoupí v Kongresovém centru

Suzanne Vega vystoupí v Kongresovém centru

26. 05. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
(Promotion) Suzanne Vega byla celkem nominována na 5 Grammy a vyhrála jednu za Art Direction v roce 1990. Suzanne je také známa jako "Matka MP3", protože její známá píseň Tom´s Diner byla použita ke zdokonalení věrnosti první MP3. A právě tato zpěvačka se 1.7.2008 představí v Kongresovém centru.
Nedávno podepsaná smlouva s Blue Note Records ji vynesla nové album a řadu unikátních vyprodaných koncertů.

Ohlédne-li se tato výrazově silná zpěvačka zpět, řekne si "Tohle jsem vytvořila!?". Holka, která na střední škole technicky správně zpívat ani neuměla, má nyní za sebou 20ti letou kariéru jako umělkyně a popová skladatelka. "Jsem stále tím teenagerem, který se diví, jak ho jeho muzika může pojit s lidmi. Čím to je, že můžu přeměnit své pocity v slova a nechat tím ostatní vidět to co vidím já? To je to, co je pro mě na hudbě vzrušující." Suzanne sama vidí svou kariéru jako spirálu, točící se okolo centrálních bodů - kytary a skladeb.

Její Hit "Luka" jí vynesl v roce 1987 tři Grammy nominace, včetně nominace na desku roku. Její hudba byla jemně-ženská, akustická, byl to folk-pop v podání zpěváka - skladatele. "Všichni mysleli, že to co jsem dělala, byla novinka. Nebyl to zřejmě pop v čase, kdy hudební tabulky vedla Madonna. Já se na svou tehdejší produkci ale nedívám jako na proražení bariér. Jen jsem chtěla psát básnické, komplikované, emotivní, uhlazené písně. Dělala jsem muziku, kterou jsem chtěla dělat a vyjadřovala sebe do plna. Akustická hudba je velmi nezávislá a já jsem velmi nezávislá osoba. Můžu prostě jít na předměstí jakéhokoli města, sednout si a zpívat."

Suzanne Vega - Luka


Ačkoli se narodila v Santa Monice, poté co se její rodiče rozvedli, vyrůstala ve španělském Harlemu a Upper West side v New York City. Ovlivněná matkou, počítačovou analytičkou, nevlastním otcem spisovatelem a multikulturní muzikou, začala s hraním na kytaru v 11ti letech a jako teenager začala psát písně.

Na střední škole Umění studovala tanec, ale na Barnard College vynikala v literatuře. Koncert Lou Reed v roce 1979 inspiroval její předsavy moderního folku. Zatímco se živila jako recepční, docházela do Greenwich Village spisovatelské centrály, hrála na folk festivalech a v Lower East Side kavárnách. Brzy poté, co zakončila vzdělání na škole v roce 1982, byla největší nadějí na místní folkové scéně.

Debutovým albem vydaném v roce 1985, na kterém spolupracovala s bývalým kytaristou Patti Smith Group Lenny Kayem, bylo překvapujícím hitem v U.K., hlavně díky singlu "Marlene On The Wall".

Solitude Standing, album vydané v roce 1987, znovu koprodukované s Kayem, ji vyneslo hvězdný věhlas. Album umístěné na 1. místě hudebního žebříčku v U.K. se stalo platinové. "Luka" napsáno z pohledu zneužitého chlapce (s Colvinem v zadních vokálech), byl nejvíce překvapující hit.

Suzanne Vega

Vegou koprodukované následující album z roku 1990 Days Of Open Hand, vyhrálo Grammy za nejlepsí album pro spoluvýtvarnici Vega. Album 99,9F v roce 92, vydané s producentem a budoucím manželem Mitchellem Froomem, vyhrálo New York Music Award jako nejlepší rokové album. V roce 1996, Vega se vrátila s podobně odvážným Nine Objects Of Desire, znovu zaštíceným Froomem (o dva roky později se pár rozešel). V roce 1999, The Passionate Eye: The Collected Writings Of Suzanne Vega, síla básní, lyric, esejí, novinářských prací a více, bylo publikováno Sprike/Avon Books.

Její první ve Státech vydaná sbírka The Best Of Suzanne Vega (A&M/UME), vydaná v roce 2003, shrnuje její minulost. Uvádí 21 nejvýznamnějších událostí, sahající od každého jejího alba až do dnes, včetně hitů, předznamenání a kuriozit.

www.vega.net
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

Koncert: SUZANNE VEGA

Úterý 1. 7. 2008
Vstup: 990 Kč
Vystupují:
Suzanne Vega live
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika