Gabin propluli minulý týden Akropolí

Gabin propluli minulý týden Akropolí

02. 06. 2008  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (1)
Upřímně se musím přiznat, že jsem měl za to, že Gabin nejsou ve světě moc známí. Italové skrývající se za francouzský název. Má co dělat s Jean Gabinem? Kdo ví. První deska venku před šesti, druhá před třemi roky. Kdo by řekl, že se jejich skladby dostanou do reklam a dvou známých seriálů
Ta noc nebyla jenom Euroconnections – byl to taky Trans-atlantic Express, plachetnice na cestě kolem světa: lehký laminátový trup, útlý bílý stěžeň, napnuté plachty a ten správný vítr. Prostě parádní jízda bravurně připravená anglicky zpívajícími předskokany Sixin.

Evropu zastupovali v Akropoli ve čtvrtek v noci dva zakládající členové formace Gabin: Dj Fillipo Clary a baskytarista Max Botti, jejich klávesista a bubeník. Africko-americká část byla zastoupena půvabnou zpěvačkou Ms. Cooper, která to na všechny, hned zpočátku, bez rozpaků rozbalila. Love to all! Sexy, odvázaná a navíc s úžasným hlasem odpálila nadšené fanoušky prvními skladbami: největší úspěch měla známá hitovka z eponymního alba Gabin (2002) Doo Uap, Doo Uap, Doo Uap. Následovala Mr. Freedom, Sweet Sadness a devítiminutový etno-song Africa. Ten byl Ms. Cooper šitý na tělo. Bang Bang to the Rock N´ Roll z novějšího alba zvaného Mr. Freedom (2005) zabrousilo do lehce rockovějších poloh.

gabin

Aby bylo ale jasno, nebyl to žádný hutný poslech. Žádný jasný cíl, texty spíš jednodušší. Náročnější posluchač se někdy možná trochu nudil. Jako třeba já v 8. minutě skladby Africa. Avšak vzhledem k tempu, jaké vystoupení Gabin od začátku nabralo, to nebylo vůbec důležité. Vlastně jediné, co bylo opravdu důležité, bylo moc to neřešit. Vůbec nevadilo, že mi bylo trochu dusno a lepil jsem se na lidi kolem. Bylo absolutně narváno, se vším, co k tomu patří.

Nejlepší a zároveň nejsmutnější moment měl ale ještě přijít. O ten nejlepší se samozřejmě postarali členové kapely, když jako přídavek rozjeli namixovanou Doo Uap, Doo Uap, Doo Uap. Následoval výborný jam, který, a teď přichází můj osobní bod mrazu, byl docela nejapně přerušen organizátorem akce. Právě v okamžiku, kdy se Dj Fillipo začal pořádně rozjíždět, Max spokojeně křenit a publikum dostávat do extáze, vešel Mr. X a byl konec. Bylo 22:09. Čas spánku? Nevím. Gesto, které obyčejně znamená „victory“, mělo v tu chvíli docela jiný význam. Dvě minuty a šlus. A taky že jo. Namísto obvyklého dojezdu v přítmí, ostrá světla a zmatené publikum. Naštěstí zmatené daleko míň, než spokojené. Panu X budiž tedy odpuštěno. Akropole má nasbíráno dostatečně kreditů za všechny ty evropské spoje, které nám tu vozí.

gabin

Gabin prý chystají ještě na letošní rok novou desku. Uvidíme, kam se vydají tentokrát. Mr. Freedom je oproti první desce daleko víc rozmanitější. Více hostů, více hlasů: Edwyn Collinse (hit "A Girl Like You"), dále tu jsou Dee Dee Bridgewater, China Moses, Jho Jenkins nebo Lisa Lore. Na novém počinu bych já osobně bych uvítal víc invence Fillipiho, který, když se rozjede, tak se už nezastaví – soudě podle prvního (a posledního) přídavku v Akropoli. Každopádně se je na co těšit.

Foto: Kei
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS: GABIN

Čtvrtek 29. 5. 2008
Vstup: 280/320 Kč
Vystupují:
Gabin (It), Six In
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Obsession
03. 06. 2008 | 13:22:07
+0 | -0
To musela být jízda. Moc mě mrzí že jsem tam nemohla být. Ale představa "příliš útulné akropole" mě utvrzuje v tom, že příště si je dám "jinde a lépe"
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika