FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Pardubický festival přivítá Bauchklang

Pardubický festival přivítá Bauchklang
09. 06. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Od 11. do 14. června 2008 proběhne třetí ročník festivalu Ostrovy / Islands, který je součástí jarní části Městských slavností. Festival je koncipován jako multižánrové bienále s důrazem na oživení veřejných prostor města.
Hlavní snahou organizátorů festivalu je představit v Pardubicích nejzajímavější a nejhodnotnější projekty současné divadelní tvorby, které vznikly mimo zavedenou síť repertoárových divadel, pohybují se na pomezí pohybového, fyzického, tanečního, vizuálního, neverbálního, mimického a experimentálního divadla, překračují hranice žánrů a hledají nové přístupy v autorské tvorbě. Součástí programu je vedle divadelní linie také série koncertů domácích i zahraničních hudebníků a doprovodný program nabízející vedle výtvarných a divadelních happeningů také žonglérský workshop, turnaj v pétangue nebo lezeckou stěnu.

Stejně jako v předchozích letech bude hlavní těžiště festivalu v Tyršových sadech, kde vznikne festivalové centrum se dvěma divadelními šapitó, která budou sloužit jako divadelní a hudební scény. Řada představení, koncertů a dalších akcí se bude odehrávat přímo pod širým nebem, ať už v prostoru Tyršových sadů, nebo v ulicích města. Festival Ostrovy/Islands, na kterém budou moci diváci shlédnout více než dvacet divadelních představení, na patnáct koncertů a řadu doprovodných akcí, je největším festivalovým projektem svého druhu v regionu Východních Čech. Na festivalu se podílí umělci z České republiky, Rakouska, Maďarska, Francie a Slovinska.

Divadlelní a taneční část programu

V rámci festivalu se odehraje více než 20 divadelních představení. Ve svém divadelním šapitó v Tyršových sadech uvede nové představení divadlo Continuo. Toto divadlo si jistě mnozí pamatují z jeho velmi úspěšného účinkování při předchozích ročnících “Ostrovů”. V druhém divadelním šapitó se letos vystřídá celá řada zajímavých divadelních projektů. Mezi vystupujícími nebude chybět zakladatel žánru fyzické poezie Petr Váša či v minulých ročnících s mimořádným ohlasem vystupující divadlo Vosto5, které uvede své nové představení Špialová ruka. K festivalu již tradičně patří účast jednoho z nejzajímavějších a nejúspěšnějších českých loutkářských souborů – divadla Buchty a loutky. To uvede jednak pouliční představení Automat na filmy a v šapitó pak Kabaret Kaka, představení, které mělo premiéru na konci loňského roku. Jedním z vrcholů divadelní části programu jistě bude pouliční představení česko-francouzské skupiny Decalages s využitím prvků závěsné akrobacie (hrazd, kruhů, šál, závěsných vaků a lan). Jedním z největších objevů české divadelní scény poslední doby je pražské divadlo Skutr, které se na festivalu představí s inscenací Mistr a žák, v níž se mísí prvky akrobacie a moderního tance s technikou bojových umění, slovní improvizací a živou hudbou. Dále v programu vystoupí např. Vojta Švejda a Jan Kalivoda v moderní pantomimě Metamorphósis famfuláre, Hana Voříšková s Helenou Vedralovou, excentrický mladý loutkář Jakub Folvarčný a celá řada dalších.

Součástí programu festivalu budou i dva taneční projekty, které využívají ke své prezentaci pro tanec netradiční prostory – ulici a prostředí kaváren. Právě taneční představení pražské skupiny VerteDance situované do prostředí několika kaváren v centru Pardubic zahájí program celého festivalu.

Hudební část programu
Hudební program festivalu nabídne celkem 15 koncertů v širokém žánrovém rozpětí. Hlavními hvězdami koncertní části programu bude světově proslulý rakouský „vocal groove project“ Bauchklang a maďarské skupiny Zuboly a Agostones, které představí jedinečnou fúzi maďarského folklóru, jazzu, hip hopu a rocku.

bauchklang

Všechny tři jmenované soubory vystoupí exkluzivně pouze na festivalu Ostrovy/Islands v Pardubicích. Vedle těchto zahraničních hostů dále vystoupí například znovuobnovená rakousko-česká skupina Boo, elektroakustické duo DVA, jazzový sextet Bucinatores, chrudimská skupina Nebula nebo DJ Ventolin. Speciální hudební blok je připraven na páteční odpoledne, kdy střed města oživí několik pouličních kapel. Mezi nimi již zmiňovaní Agostones z Maďarska, pražští Bucinatores, mezinárodní formace Fekete Seretlek a pouliční hudební projekt MegaUfonik. V rámci doprovodného hudebního programu vystoupí country hiphopová formace Cold Boy Clan, skupiny Cassette, Mořská vlna AV a další.

Doprovodný program
V Tyršových sadech bude v provozu horolezecká stěna, proběhne turnaj v pétanque a žonglérská dílna. Uskuteční se několik výtvarných dílen pro děti i dospělé, součástí festivalu bude i bleší trh, projekce 8mm filmů, výtvarné instalace v prostoru parku, balónkový happening nebo pouštění papírových montgolfiér. Po celou dobu festivalu bude v Tyršových sadech v provozu speciálně koncipovaný festivalový bar, kde se budou kromě občerstvení odehrávat takřka permanentní divadelní výstupy, koncerty, videoprojekce atd.

www.ostrovy-islands.cz
OSTROVY / ISLANDS

OSTROVY / ISLANDS

Středa 11. 6. 2008 až Sobota 14. 6. 2008
Bude upřesněn
Vystupují:
Bauchklang, Zuboly, Agostones, Boo, DVA, Bucinatores, Nebula, DJ Ventolin, Fekete Seretlek, MegaUfonik,
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |