FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Lou Rhodes z Lamb na Colours of Ostrava

Lou Rhodes z Lamb na Colours of Ostrava
11. 06. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Lou Rhodes, zpěvačka, kytaristka a členka formace Lamb, je jedno z posledních zahraničních jmen potvrzených na letošní ročník festivalu Colours of Ostrava. Lou přijede s komorním folkovým program plným křehkých a poetických písní. Na Colours vystoupí v sobotu 12. července.
Když předloni vydala Lou Rhodes folkově laděné album Beloved One, nastalo v táboře fanoušků milované skupiny Lamb zděšení. Zároveň s přesvědčením, že se u Lou jedná o přechodné období, léčbu z rozvodu, útěk od urputných studiových sporů s parťákem Andy Barlowem. Že bez debat přijde čas, kdy se Lou vrátí tam, kam prý patří – k sofistikovanému drum´n ´bass, z něhož se k údivu všech na povrch drala křehká poezie dvacetileté holky nevědící si občas sama se sebou rady. Zkrátka, že se z Lou zase stane Jehňátko, nakrátko ostříhaná holčina, na fotografii do půl pasu nahá, skrývající pod dlaněmi drobná ňadra a v očích povznesení s vírou ve všechna vyřčená slova, s nimiž se s Lamb odtrhla od taneční bezeslovnosti a zkratkovitého drsňáctví trainspotingové generace. Lou Rhodes ale všem vzkázala: „Vrátila jsem se nazpět domů. Do matčina folkového klubu kde jsem vyrostla a navíc, když pozorně posloucháte skladby Lamb, zjistíte, že to jsou vlastně folkové záležitosti“. A proč Lamb opustila? „Stále víc a víc mě ta elektronika frustrovala. Toužila jsem po akustickém zvuku, tradičních nástrojích. A také po vlastní desce, která by zněla úplně jednoduše. Vezměte si, že album Lamb jsme třeba natáčeli tři roky. Samé složité programování. Beloved One jsem měla hotové za tři týdny. Je to fantastické po těch letech dělat akustickou hudbu, když ty písničky mají navíc možnost volně dýchat. Nejsem žádné rock´n´rollové kuřátko“.

Lou Rhodes

Album Beloved One bylo přijato velmi dobře folkovým publikem a okamžitě získalo nominaci na Mercury Prize, čehož Lamb paradoxně nikdy nedocílili. Stejně tak, když si v Sundey Times Lou přečetla: "Zvláštní, čekali jsme folkové tralala písničky, ale tohle je hodně dobrá kolekce“. Poklonu Lou Rhodes okamžitě, a upřímně, vysekli ty největší hvězdy anglického folku, včetně legendy Martina Carthyho, nositele Řádu britského impéria za zásluhy o anglickou tradiční hudbu.

Že se nejedná o žádnou náhodu nebo úlet z rozmaru, potvrdila písničkářka na loňské nahrávce Bloom. Opět vynikající sbírce výtečných, folkově laděných písní posvěcených nádherně poetickými texty. V té době začala Lou Rhodes – vedle koncertů s kapelou – vystupovat po folkových klubech sama s kytarou. I tehdy sklidila jen samou chválu. Už na ní nikdo nepokřikoval „Lamb“, místo toho všichni seděli jako zařezaní a poslouchali písničky s „nadějí uprostřed zoufalství“.
COLOURS OF OSTRAVA

COLOURS OF OSTRAVA

Čtvrtek 10. 7. 2008 až Neděle 13. 7. 2008
Předprodej 890 Kč, poté za 960 Kč
Vystupují:
Sinéad O´Connor, Lou Rhodes, Jan Garbarek a band, Habib Koité, Happy Mondays, Trilok Gurtu, Hawkwind, Inga Liljeström, Daby Touré, Koop, Sergent Garcia, Noa, Maria Kalaniemi, Craig Adams, The Higher Dimension of Praise, Dandy Warhols, Shantel & Bucovina Club Orkestar, Tosh Meets Marley, Les Boukakes, Iva Bittová a George Mraz, Dan Bárta, J.A.R., Lucie Bílá, Hypnotix, Priessnitz, Xavier Baumaxa a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |