FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Novinky okolo Bažant Pohody

Novinky okolo Bažant Pohody
11. 06. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Už zanedlouho se na trenčínském letišti rozprostře v celé své kráse festival Bažant Pohoda 2008. Kromě intenzivního hudebního programu se představí mnoho divadel, spisovatelé a literáti. Návětšvnící budou moci již tradičně absolvovat moderované diskuze.
• Organizátori sú hrdí na to, že aj tento rok môžu na hlavnej scéne predstaviť Operu Slovenského národného divadla, tentokrát s londýnskym zborom Royal Choral Society, ktorého domovskou scénou je slávna Royal Albert Hall. Toto fenomenálne spojenie je zárukou fantastického hudobného zážitku. Royal Choral Society odspieva s naším popredným telesom slávne operné zbory, ako milé gesto a výraz rešpektu k našej hudobnej tradícii prisľúbili naštudovať aj Suchoňovu skladbu „Aká si mi krásna“. Dirigovať bude trenčiansky rodák Oliver Dohnányi.

• Najvzácnejšou divadelnou udalosťou bude návšteva dramatika a bývalého česko-slovenského prezidenta Václava Havla. Pri tejto príležitosti uvedie Divadlo na tahu dve jeho jednoaktovky - Audience a Protest. Kultový režisér Blaho Uhlár predstaví dve svoje novšie hry – rusínske Divadlo Alexandra Duchnoviča odohrá jeho prevažne neverbálnu hru Dobropis, Divadlo Fórum sa predstaví s hrou Redukcia. Hostiteľské mesto bude reprezentovať Divadlo Normálka s komédiou Výlet, Funny Fellows so Zuzanou Haasovou a Triom Olga predstavia hudobnú hot-jazzovú hru Fox. Dezorzovo lútkové divadlo predstaví bábkový horor pre dospelých Desperanduľa. V sektore neziskových organizácií sa predstaví Divadlo z Pasáže s Nebíčkom, v detskom kútiku bude pre deti i dospelých hrať Teatro Tatro hru O stvorení sveta a Divadlo Haaf hru Jedna a jedna.

• Bažant Pohoda je každoročne aj miestom stretnutia rôznych pohľadov na svet, čoho dôkazom sú mimoriadne živé a výborne navštevované diskusie. .týždeň naživo so Štefanom Hríbom ponúkne zaujímavé debatu s Jozefom Haštom a Romanom Kvasnicom a so spomínaným prezidentom Václavom Havlom. Tiež predstaví rôzne pohľady na problematiku globálneho otepľovania s Martinom Hanusom a zástupcom organizácie Greenpeace. Hudobné centrum pripraví dva workshopy s hosťami zo zahraničia. Scott Cohen (Orchard) a Jonas Woost (last.fm) sa budú s návštevníkmi baviť o hudbe v ére internetu a tiež budú hodnotiť slovenskú hudobnú scénu.

Tradične sa na festivale zúčastní Liga za duševné zdravie. Psychiatri a psychológovia sa budú v debatách venovať partnerským vzťahom, vzťahovej väzbe či narcisizmu. Atraktívnou témou bude isto súvis užívania drog a schizofrénie. Novinkou bude Pecha Kucha night – atraktívna prezentácia architektúry za účasti samotných tvorcov.

• Silné zastúpenie má aj literatúra. Okrem rozhovorov o literatúre a minirománoch sa predstavia autori nominovaní na cenu Anasoft Litera, absolvujeme Literárne revy Dada Nagya, Braňo Jobus sa s nami podelí o svoje Láskavé rozprávky a združenie Pressovar (Horváth, Kerata, Lavrík, Lenko) predvedie svoju bizarnú literárnu show. Predstavíme aj trochu inú tvorbu Daniela Heviera. Ten už dávnejšie vyšiel z priestoru stránok svojich kníh a prichádza medzi ľudí so svojimi slovami a piesňami, ktoré si sám skladá a spieva v sprievode klávesových a bicích nástrojov. Okrem toho zapája do svojich prejavov farbu a tanec, takže vzniká intímny rituál, ktorého aktérom je nielen autor, ale aj zúčastnení diváci a poslucháči. Jeho vystúpenie na Bažant Pohode sľubuje neopakovateľný zážitok. Uvidíme Bubnovať jeho modré srdce.

• Súčasťou literárnej časti bude aj vystúpenie Magora – legendy českého undergroundu Ivana Martina Jirousa s pesničkárkou Dášou Vokatou. Súčasťou areálu bude aj Čitáreň K. K. Bagalu, po minuloročnom úspechu exhibície Slam poetry prichádzame s jej súťažnou podobou – tá bude otvorená pre festivalových návštevníkov.
POHODA (SK)

POHODA (SK)

Pátek 18. 7. 2008 až Sobota 19. 7. 2008
Předprodej 1399,-Sk / Na místě 1699,- Sk
Vystupují:
fatboy slim (gb), the streets (gb), editors (uk), richard muller (sk), royal choral society (gb) + opera snd (sk), 4elements_fm djs - breeth, dodoman, wychitavacs (sk), amphibios (sk), audio bullys (gb), bell x1 (irl), blue sundown (sk), boom pam (isr), brazilian girls (usa), camille o'sullivan (irl), eric sumo band (hu), fermáta, foolk (sk), galagha & gabanna (sk), gocoo (jap), hexstatic (gb), chrome, hoof (gb), inso (sk), iva bittová, george mraz, laco tropp, emil viklický (cz, sk, usa), iva nova (rus), jana kirschner (sk), jěšté jsme se nedohodli (cz), joan baez (usa), karpatské chrbáty (sk), kira (dan), kubo (sk), l plus + mc coppa (sk), lady saw (jam), leporelo_fm djs - milosh & skank (sk), longital (sk), lou rhodes (gb), mandelbrotovy kostičky (cz), matthew herbert big band (gb), midi lidi (cz), miss kittin & the hacker live (f), mnozil brass (a), modré hory / quasimondo (sk), mr. oizo (f), my toys like me (gb), nové mapy (sk), nuspirit_fm - kinet & magálová (sk), para (sk), paul steel (gb), pendulum djs & mc verse (gb), percuoja (e), polemic (sk), pražský výber ii. (cz), puding pani elvisovej (sk), roy paci & aretuska (ita), seun kuti and egypt 80 (nigeria), sto múch (sk), tata bojs (cz), the cribs (gb), the infants (sk), the plastic people of the universe (cz), the prostitutes (cz), the subways (gb), the swan bride (sk), the tigerpicks (gb), the toasters (usa), the uniques (sk), the wombats (gb), tibor holoda & junior (sk), tinariwen (mali), tomáš sloboda sounds like this (sk), tosh meets marley (jam), triango (sk), unkle (gb), václav havel (cz), veneer (sk), vrelo (srb), you coco (sk)
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |