FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Dánské kapely na Midnight Sun

Dánské kapely na Midnight Sun
18. 06. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Midnight Sun. Svátek Midnight Sun je úzce spjatý s Finskem a dalšími severskými zeměmi, proto budou celému festivalu vévodit hudební skupiny právě z těchto krajů. Na Branické louce vystoupí i dvě nejzajímavější dánské skupiny -Efterklang a Valravn.
Efterklang
Hudební skupina Efterklang pochází z dánského hlavního města - Kodaně. Od roku 2001 tvoří jádro kapely pět členů (Mads Brauer, Casper Clausen, Thomas Husmer, Rune Mølgaard & Rasmus Stolberg), které doplňují při koncertních vystoupeních další hudebníci a zpěváci. Folkotronica, tak lze nazvat hudební styl kombinující tradiční folk se současnými elektronickými prvky. A právě dánské Efterklang lze směle označit za typické představitele tohoto žánru. Jemné zvuky charakteristické pro folk jsou velmi vkusně doplněny elektronickými smyčkami. Severskou atmosféru v řadě skladeb podtrhuje emotivní sborový zpěv.

Efterklang

V roce 2003 vydávají na vlastním labelu Rumraket první EP “Springer” v nákladu 500 kusů. V tomtéž roce začínají nahrávat také své regulérní album “Tripper”. Do vlastního studia si pozvali na 34 muzikantů a kamarádů, například Nilse Gröndahla z dánských Under Byen či členy islandského smyčcového kvartetu Amina, kteří jsou známí svou inspirativní spoluprací se Sigur Rós. Výsledkem je pak neotřelé a originální propojení elektronických podkladů s akustickými nástroji, jako jsou housle, dechy, klavír či dokonce grónský pěvecký sbor.

“Tripper” vychází v roce 2004 a to nejen v rodném Dánsku, ale také na vyhlášeném britském labelu Leaf. Album také postupně vychází v USA, Kanadě, Japonsku, Číně, Austrálii, Jižní Africe a stává se nejrychleji se prodávajícím debutem v desetileté historii labelu Leaf!

Zatím poslední album s názvem Paradiso vyšlo na labelu Leaf vloni a získalo si ihned velmi pozitivní ohlasy renomovaných médií jako Guardian, New York Times či The Independent. Od podzimu roku 2007 Efterklang vystupují v rámci světového turné v rozšířené osmičlenné sestavě a jejich koncerty lze označit za opravdový audiovizuální zážitek. Spolupracují s režisérem Karimem Ghahwagi, který vytvořil řadu originálních videoprojekcí pro jejich živá vystoupení.

Valravn
Valravn je druhou kapelou pocházející z Dánska, která se na letošní oslavě Midnight Sun představí. Skupinu tvoří Anna Katrin Egilstroed, Martin Seeberg, Soeren Hammerlund a Juan Pino. Skupina Valravn bude na koncertě obohacena o Christopher Juul - beats & sound manipulation and live electronics a Maria Franz –vocals. Hudební inspiraci hledají Valravn v tradiční severské hudbě, používají původní nástroje, jejichž syrové zvuky zjemňují elektronickými samply charakterizující spíše zvuk budoucnosti. Nevšedně kombinují prvky folku, rocku, punku a elektroniky současně.

Valravn

Dva roky koncertují společně se skupinou Virelai, která se zaměřuje na gotickou středověkou hudbu a právě prvky tohoto stylu se často promítají také do tvorby Valravn. Vzájemnou spoluprací Valravn a Virelai vzniklo v roce 2005 EP „Krunk".

Na podzim roku 2007 vydali Valravn své debutové album, které nese samotné jméno skupiny. Nová deska ihned sklidila pozitivní odezvy, umístila se např. na 22. příčce hitparády European World Music Chart. Dalšího ocenění skupina dosáhla, když získala tři nominace na Dánskou Music Awards Folk 2008 v kategoriích Nejlepší album, Nejlepší současný hudební projekt a Nejlepší debutové album.

MIDNIGHT SUN

Sobota 28. 6. 2008
Předprodej 149 Kč
Vystupují:
Valravn, Efterklang, Hafdis Huld, Regina, Bratři Orffové
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |