Premiéra dokumentárního filmu Akráč

Premiéra dokumentárního filmu Akráč

23. 06. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Palác Akropolis“ vznikl na téměř neslučitelném půdorysu spojení undergroundu a progresivního divadla. Za dobu své existence se změnil zcela přirozeným a plynulým způsobem v úplně něco jiného - hudební klub s nejvizionářštější hudební dramaturgií v naší republice, unikátní ve spojení mnoha generací návštěvníků i tvůrců.
Začátkem 90. let vzniká na pražském Žižkově v Kubelíkově ulici č. 27 „Palác Akropolis“. Místo, jenž více či méně zasáhne do životů mnohých osobností a v kulturní sféře, nejen pražské, navždy zanechá nesmazatelné stopy.

Novodobá historie Paláce Akropolis začínala z nadšení několika lidí. Prostor měl původně sloužit jako zázemí pro divadla Pražské pětky a s nimi spřízněné hudební skupiny. Jedinečnou atmosféru a originální ráz tehdejšímu „divadlu“ vtiskl výtvarník František Skála, který vytvořil téměř celý interiér a později i fasádu domu.

akropolis

Pro každou generaci se vždy vytvoří nějaké centrum – „genius loci“ – ke kterému se vztahuje a ve kterém „žije“. Pro generaci bigbeatu a undergroundu v 90. letech vzniká právě Palác Akropolis. První koncerty představují návštěvníkům zástupce české nezávislé hudební scény. Hojně se k nim postupně přidávají interpreti zahraniční, věhlasní umělci i ti méně známí, a postupem času se do dramaturgie Paláce Akropolis zapojuje i kultura „nová“ – Dj´s, multimediální projekty, neznámé progresivní kapely, nové hudební i divadelní styly a žánry.

Za dobu své existence se Palác Akropolis vyprofiloval jako jeden z nejlepších pražských klubů. Navzdory kontroverzním reakcím, jenž klub od počátku probouzí, mu jeho nepopiratelné přední místo na pražské kulturní scéně nelze upřít. Za dlouhá léta, během nichž „Akráč“ prošel mnohými změnami a vývojem, zůstává v těchto prostorech něco, co přetrvává a je stálé – odér výjimečnosti, sugestivní atmosféra a energie…

Co a jaký je „Palác Akropolis“; kdo jsou lidé, kteří utvářeli jeho dnešní podobu, a jak vidí „Palác Akropolis“ a sami sebe; kdo jsou lidé, kteří jej každý večer už sedmnáct let navštěvují? Co si myslí, co chtějí, čím prošli, co to v nich zanechalo…?

Nejen na tyto otázky se pokouší odpovědět mladá režisérka Jana Počtová ve svém absolventském dokumentárním filmu Palác Akropolis – Akráč. Premiéra filmu 26. června 2008 v Paláci Akropolis.

Info:


55 minut, formát: HDV
Režie: Jana Počtová
Scénář: Jana Počtová
Kamera: Marek Janda
Střih: Zdeněk Marek
Zvuk: Michal Deliopulos
Producent: Filip Čermák
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika