FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Axiom: "lepší" by se nemělo v muzice používat

Axiom:
16. 07. 2008   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
Švýcarský producent Axiom se do širokého povědomí dostal v roce 2005, kdy začal vydávat tracky společně s Optivem z Cause 4 Concern. Před jeho vystoupením na Let it Roll open airu jsme diskutovali o techstepu, neurofunku, ale třeba i stylu emo a řešili, proč se Axiom učí česky.
Ahoj, jak se Ti daří? Co novinky v Tvé produkci?
Mám se skvěle a užívám si léta. Co se produkce týče, pořád se něco děje. Minulý týden vyšel Phalanx na Close2Death a Emokiller na Citrusu. Další pecky včetně EP pro Citrus čekejte v září stejně jako placku na Habit Records. A hlavně rozjíždím label Audio Fiction s prvním releasem od Chrise.Su a dvojky Jade + Matt U.

Když si zmínil track Emokiller, napadá mě otázka... co vlastně říkáš na tu novou "emo" vlnu, která se v poslední době zdvihla? Já nerozumím ani té hudbě, ani stylu a všemu kolem toho, ale možná na to máš nějaký názor Ty...?
No jasně, je to prostě recyklace gothic rocku a new wave, a pokud je s tím někdo ztotožněn a baví ho to, je to v pohodě, musíme být tolerantní. A to jméno... napadlo mě to, když jsem hrál v Cologne a prohlížel jsem si město. Když jsem přijel k místnímu chrámu, vypadalo to tam jako velký sraz emo a bylo to skutečně moc. Tak jsme vtipkovali, že by někdo mohl přijít s objevením nějakého fiktivního hrdiny, který by to místo trošku pročistil - Emokiller.

axiom

Zajímavé, jak vznikají některé názvy tracků :) Myslím, že je ale na místě se ještě zaměřit na Tvůj label: Je to složité v dnešní době založit a vést vydavatelství?

Zatím nevím, protože jsem teprve na počátku. Ale musím říct, že ve spojení s Triple Vision a ST Holdings cítím, že by to mělo fungovat. Pro mě bude důležité hlavně sehnat zajímavé tracky, což se snad podařilo - mám plán na první tři releasy. V dnešní době je tolik mnoho labelů, že jen budoucnost ukáže, jestli to půjde dál... Mám ale širokou podporu od všech různých lidí ze scény, tak doufám, že se mi podaří rozjet label, na kterém bude vycházet kvalitní muzika.

Když se vrátíme do minulosti a k Tvým začátkům… mýlím se, když mám za to, že Tvým učitelem, popřípadě člověkem, který Ti hodně pomohl, byl Optiv? Nějak cítím určité spojení mezi Tvou a jeho (nebo Cause 4 Concern) muzikou...
Nebyl rozhodně mým učitelem, jen se mu líbily moje tracky, tak mě jednoduše pozval do studia ke spolupráci. Musím říct, že je pro mě jedním z nejlepších producentů všech dob. Zrovna jsme dokončili nový track Borderline, který určitě uslyšíte na Let it Roll open airu.

A kteří další producenti jsou Tvoji nejoblíbenější? Považuješ třeba Cause 4 Concern za nepřekonatelné v oblasti techstepu / neurofunku?
S odstupem času musím říct, že Cause 4 Concern jsou skutečně mezi těmi nejlepšími, ale také zbožňuji Calyxe, Concord Dawn a Noisia. Cause 4 Concern byli právě těmi, kteří začali s nuschool neurofunkovými peckami a já jsem teď strašně moc rád, že jsou jejich klasiky remixovány. Třeba Phatcap remix od Phace - boží! Vůbec je vidět na diskografii Cause 4 Concern, že vždy věděli, co dělají...

A nemáš pocit, že se ten dnešní neurofunk opakuje a jen recykluje Kemala, Stakku, Skyneta a právě Cause 4 Concern?
Slýchávám dost často, že se něco opakuje, a to nejen u neurofunku. Jasně, že se nápady opakují, ale zase jsou tu tací, jejichž pecky jsou pořád inovativní. A stejně tak tomu bylo vždycky, nemyslíš?

No mě vyhovují Noisia, ti jsou bezkonkurenční. A pak tu jsou producenti jako Break, State Of Mind nebo Lifted crew a teď i Audio se svým novým albem. Oni nedělají přímo techstep nebo neurofunk, ale něco podobného, co je jiné a je to prostě bomba...
Přesně tak! Hlavně Lifted grupa je top!

Koukám, že za chvíli zdrbneme celou scénu :) Co mainstream? Pendulum, Sub Focus, Matrix & Futurebound - jak se k tomu stavíš?
No já miluju na drum & bassu tu variabilitu a možnosti, jaké nabízí, a protože každému se líbí něco jiného, beru každého producenta jako přínos naší společné věci, ať dělá cokoli.

To je super postoj, protože znám lidi, kteří mainstream nebo jump up nevydýchávají a jsou vůči němu vyloženě nepřátelští. Ještě mě napadla poslední poloha dnb na probrání - deepovky. Co říkáš na Icicle, Nympho a Proximu? Já mám snad pocit, že mají na to předstihnout Commix…
No nevím, jestli je vhodné užívat slovo "předstihnout". Jsou prostě jiní a o tom to je hlavně. Já nerad užívám termín "lepší" při uvažování nad muzikou. Protože všechno stejně závisí na vkusu posluchačů: existence skladby je ospravedlnitelná, pokud jí někdo poslouchá.

Když se odkloníme od muziky… Co děláš v normálním životě?

Studuju a už to budu mít za chvíli za sebou. Jinak si rád vyjdu ven, popít nějaký ten drink s Optivem... Také rád cestuju a vůbec tak nějak existuju a zevluju... to mi připomíná, rád si s každým dám kolem 23:00 u levého repráku na Take Control stagi panáka, abych mohl říct "na zdraví" :)

A potom na to o půlnoci vletíš... Na co se můžeme těšit?
Svěží selekci neura, nějaké mé vlastní pecky a konec hodlám proložit nějakými drsňárnami. A také během setu zkusím vypít celou flašku vodky :)

To pak protancuješ s rukama nad hlavou set Phace a všechny další až do rána, ne?
Sakra, chlape, to nevíš, že DJs netancují? :)

Pravda! Quite, redaktor dnb.sk, se každého DJe v rozhovoru vždy ptá "Proč vlastně DJs netancují? To se cítí tak důležití?" Opravdu to tak máš? To netancuješ ani, když se nameteš? Já čas od času zatrsám moc rád…
Ale jasně že jo. Třeba na Redlight night v Maďarsku. Dokonce jsme se pak s Optivem snažili o breakdance a musím říct, že to vypadalo hodně bizarně.

A půjdeš si poslechnout někoho na hlavní stage? Future Prophecies nestihneš, ale bude tam Baron, Adam F a TC…
Myslím, že zůstanu v Take Control stanu a poslechnu si Phace. Před třemi týdny jsme spolu hráli v Bernu a musím říct, že to byl zážitek.

Ještě jsem si vzpomněl, jak jsi mi nedávno psal nějaké fráze česky a já jsem se tomu hodně divil... Učíš se česky, co Tě k tomu vede?

Moji rodiče jsou původem Češi a jezdím se podívat do Prahy docela často, tak proto. Ale je to strašně těžký a nemožný mluvit gramaticky správně. A psát? To je noční můra!

Takže na Let it Roll open airu s Tebou lidé můžou mluvit česky?

Jasně, ale nesmí mě opravovat při každé chybě, kterou udělám :o)
LET IT ROLL

LET IT ROLL

Pátek 25. 7. 2008 až Sobota 26. 7. 2008
Předprodej 250/350Kč, na místě 600 Kč
Vystupují:
Future Prophecies (NO) -live, Adam F (UK) feat. MC Rage (UK), Baron (UK), TC (UK), Brooklyn, Pixie & Suki feat. MC Jacob, Deadly Viperz aka Akira & Anakin, Phace (DE), Axiom (CH), No Money, Morebeat, IM Cyber, Yadel, Stanzim, Beast 67, Lulu Rulez, Mystif, Danko, Killa & Doox, DJ Ixindamix (FR), 4Kuba (BY) - live, Angry Mad Tongan, Z-Aires, Budy, Babylon Rocker, Rich & Basstien, Mini, Fat G, Jahrider & StrawBerry, Scratch Perverts (UK), Freestylers (UK), Phantasy (UK) feat. MC Skibadee (UK), Futurebound (UK), L Plus (SK), Lixx (SK) & Kukurica (SK), Inspiral X62, Vicious Circle (UK), Raiden (UK), Sayko, X.Morph, Rido, Ghonzales, Kyanid, Nitropank aka Nitrous & 2K, Sweg, Bifidus Aktif, Romana, Wash!, Coolcream & Tuvok, Lion Don, Elza, Wadd Up, Roccaflex, Peeni Walli, Irie Memba, IA, Matoa, ANS, Dada & Shin, Anus & Medis & Rolník, Appu, Hoover, Spoq & Papafredo.
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |