Clodagh: Irské kluby musí zavřít ve dvě ráno

Clodagh: Irské kluby musí zavřít ve dvě ráno

03. 09. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
(Promotion) Od počátečního hraní na legendárních undergroundových parties Spiritualized, které byly mimochodem vynikající, se postupem času Clodagh vypracovala mezi vyhledávané DJs, hostující v klubech po celé Evropě. Clodagh již brzy vystoupí na plzeňském Pig Festu.
Během tvého působení v pořadu The Joy of Decks byla tvojí poradkyní Sister Bliss z Faithless. Jak  na tebe působila a je nějaká rada, která ti od Sister Bliss utkvěla v paměti?
The Joy of Decks byla úžasná zkušenost. Byl to 6ti dílný televizní seriál, kde 4 profesionální DJs radili 4 vycházejícím DJs a snažili se je připravit na profesionální dráhu. Jako „učitelé“ se představili Roni Size, Mr.C, Tom Middleton a právě Sister Bliss, která si vybrala mě. Za to jí budu navždy vděčná, i když jsem neměla možnost strávit s ní tolik času, kolik bych si přála, protože zrovna dokončovala zatím poslední album Faithless. Sister Bliss je skvělá Djka a velmi talentovaná muzikantka, s Faithless vydala spoustu skvělých desek, mám moc ráda jejich produkci :o) Hodně jsem se v The Joy of Decks naučila, potkala spoustu zajímavých lidí a profesionálních DJs, hrála pro tisícihlavý dav, pracovala ve studiu, podívala se na Ibizu…bylo toho opradu hodně.

Před pár lety si jela s Carlem Coxem jeho evropskou tour (mokrý sen pro většinu DJs :o), jak jsi k tomu vlastně přišla?
Za to vlastně taky může The Joy of Decks, kde si mě Carl poprvé všimnul, vyměnili jsme si pak pár emailů, napsala jsem mu, že bych si s ním opravdu ráda zahrála. No a pak jsme se sešli, při jeho příštím hraní v Londýně a já mu dala 2 svoje mixy.  Ale on se pak neozval a tak jsem si myslela, že se mu asi nelíbily. Po 3 měsících jsem od něj ale dostala email, kde stálo, jestli s ním nechci jet do Francie a hrát jako warm up Dj na jeho akcích Carl Cox & friends pro víc jak 4000 lidí! Sice jsem nevyhrála hlavní cenu v The Joy of Decks, ale bylo mi to jedno, pro mě bylo výhrou turné s Carlem, kde jsem si navíc zahrála třeba se Sashou nebo Tiestem a i díky tomu jsem začala dostávat zajímavější nabídky na další hraní :o) Od Carla jsem se toho taky hodně naučila, hlavně jeho nadšení pro hraní a práci s publikem. Bylo to velmi poučné.

Clodagh

Pocházíš z Irska, které dalo světu mnoho známých spisovatelů, básníků, muzikantů ale zas ne tolik známých DJs. Osobně registruju hlavně tebe a Fergieho. Proč myslíš, že tomu tak je?
Bohužel taneční scéna v Irsku není tak velká a taky je tu jeden zásadní problém, a to, že kluby v Irsku musí zavřít nejpozději ve 2 ráno, na to je zákon. Je celkem paradoxní, že ač Irka, tak v Irsku víceméně vůbec nehraju, což ale neznamená, že bychom neměli kvalitní DJs a LIVE actů. Za pozornost určitě stojí Japanese Popstars, Rhythm Technologies, Hystero, Jon O’ Callaghan, Donnacha Costello atd.

Čím dál častěji také vystupuješ ve „východní“ Evropě, jací tam jsou partypeople, pokud bys je měla přirovnat třeba k lidem tady v UK?
Já každému říkám, že nejlepší clubbeři jsou právě ve východní Evropě. Jsou prostě ohromě zapálení pro muziku, energie v klubu je téměř hmatatelná, oni prostě milují party a milují tanec. Je to úžasné, myslím, že hraní tam je  takovej splněnej sen každého Dje. Opravdu miluji hraní v Polsku, Bulharsku, na Slovensku a v Čechách, nejraději bych tam hrála každý víkend :o)

Vím, že jsi hrála taky několik velkých akcí v Alžíru a Tunisku. Obě jsou to celkem liberální muslimské země, kde je myslím alkohol zakázaný, takže tam asi stěží najdeš na party alkohol či drogy. Projevuje se to nějak na atmosféře v porovnání s rozjuchanými akcemi u nás v Evropě?
To je pravda, v Tunisku a Alžíru jsem hrála už několikrát a vlastně jsem byla vůbec první ženou – Djkou, které se to povedlo. Neřekla bych, že by tam byl alkohol úplně zakázaný, protože na akcích normálně lidi popíjeli, ale jinak máš pravdu, určitě to tam nebyl takovej nářez jako na některých akcích v Evropě. V Africe, ale většinou hraju house, protože lidi to tam mají radši víc melodický, pomalejší a s vokály. Ale i tak tam moc dobře vědí jak si party pořádně užít, včetně spousty sexy tanečních kreací. Jsem docela ráda, že můžu hrát různé styly, což mi přináší možnost hrát v rozdílných klubech a pro rozdílné publikum.

Kdybys měla vybrat 3 nejoblíbenější DJs, kdo a proč by to byl?
Číslo 1 je určite Carl Cox, kvůli energii se kterou jde do každého hraní a jeho nefalšovaně upřímné práci s publikem. 2. Dave the Drummer – Dave je opravdu po všech směrech vynikající DJ, muzikant, producent a party animal. Kdo jiný dokáže hrát skvěla na 3 gramce, produkovat skvělou muziku, šéfovat dvěma labelům a bubnovat v kapele…výčet jeho aktivit je nekonečny…Dave má prostě talent. 3. Jeff Amadeus a DJ Murhpy, těžko říct, kdo je lepší, oba jsou technicky skoro dokonalý

Můžeš mi prozradit svůj aktuální nejoblíbenější track?

Nejvíc mě teď rajcuje skladba Rock The Beat od Kevina Soundersona – Smith & Selway remix

A co tvé úplně nejlepší hraní?
Mám za sebou spoustu výjimečných vystoupení, každé z jiného důvodu, ale pokud bych měla vybrat jen jedno za všechny tak by to bylo asi hraní na INOX festivalu ve francouzském Toulouse. Nastupovala jsem po Sashovi a pak předávala Carlovi. Bylo to ůžasné a navíc za mnou z Londýna přijela ještě moje sestra se třemi kamarády, aby mne podpořili.

Máš ještě nějaké další zajímavé Djské zážitky?
Jé těch by bylo, spousty, ať už z hraní na akcích Spiritualized nebo úžasných Fortress Studios v Londýně. Nezapomenutelné bylo taky předskakování Luke Slatrovi v Bulharsku, být první Djkou v Alžíru nebo hrát pro 5000 lidí na parádní Apokalypse v Brně. Dále taky účast na The Joy of Decks či hraní s Carlem Coxem v Dublinu, kde byla spousta mých bývalých spolužáků, kteří nebyli nikdy na party a najdou skákali v první řadě. Hodně jsem si taky užila 4 hodinový set v pařížském klubu La Bazare nebo 5 hodin za mixákem v jednom klubu v Tunisku, rozjela jsme se natolik, že jsem ani nechtěla skončit :) A takhle bych mohla pokračovat do nekonečna.

A když to vezmeme z druhé strany, je nějaký zážitek, na který bys nejraději zapomněla?
Bohužel i těch negativních zkušeností není zrovna málo, myslím, že by to vydalo i na knihu :o) Ale asi jedna z těch nejujetějších věcí se mi stala, když jsem hrála na charitativní akci na podporu obětí vlny Tsunami na přelomu roku 2004/2005 ve Stratfordu v Londýně. Zrovna jsem začala hrát a najednou se od někud přihnal chlap s basebalovou pálkou a začal mi mlátit do mixáku. Rychle jsem vytáhla sluchátka a utekla se schovat. Celá jsem se třásla a nechápala co se to děje. Pak ten chlápek odešel a já si řekla, sakra, moje desky! Utíkala jsem zpět a ke svému úžasu zjistila, že jsou všechny v pořádku. K ještě většímu úžasu jsem pak zjistila, že ten mixák je stále funkční a party tak mohla pokračovat. Netrvalo to ale dlouho a party stejně skončila, kvůli bezpečnosti. Později jsem se dozvěděla, že ten divnej chlápek byl majitel toho prostoru, kde se party konala a nikdo se neobtěžoval mu říct, že se u něj nějaká akce chystá. Není se tedy čemu divit, že nebyl moc nadšenej, ale ať je to jak chce, ten člověk mi mohl ublížit. Byla to určitě nejbláznivější věc, která se mi během mé kariéry stala.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PIGFEST

Pátek 24. 10. 2008 až Sobota 25. 10. 2008
Vstup: Předprodej: jednodenní 229 Kč, dvoudenní 399 Kč, Na místě 299 Kč, dvoudenní 499 Kč.
Vystupují:
Aphrodite, Ortin Cam, Clodagh, Arcane, DJ Boss, Philip TBC, Dj Pixie a další
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika