Philip TBC: Nejsem ničí zaměstnanec

Philip TBC: Nejsem ničí zaměstnanec

18. 09. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Následující rozhovor byl spáchán s Philipem T.B.C, který bude jedním z těch, kteří budou lámat beaty v první den festivalu Pigfest. K plzni má kladný vztah, ať už ta s velkým nebo malým písmenem na začátku.
Zdravím Filipe! Jak se daří a jak proběhlo tvoje djské léto 2008? Kde všude si tě lidi mohli poslechnout?
Ahoj, daří se fajn, díky za optání. Festivalové léto jsem zahájil na Svojšicích a pak jsem si dával v podstatě každý víkend nějaký menší festival či klub. Na střídačku v Praze, na Moravě a párkrát na Slovensku. Do toho jsem ale celý léto pracoval na natáčeni jednoho nového českého filmu, takže jsem byl celý prázdniny celkem ve smyku.

Když se ještě vrátím k tomu létu, jakou akci jsis nejvíce užil a proč?
Tak v podstatě každý to hraní bylo super, kazdé trošku jiným způsobem. Přeci jen se težko srovnává hrani na fesťáku venku a hraní v klubu, oboje je dobré, ale každé má něco jiného do sebe. Rozhodně rád vzpomínám na hrani v Olomouci na openairu v místní pevnosti, moc dobrý. A teď poslední prázdninový víkend v Hustopečích nad Bečvou přímo na nádvoří barokního zámku. Dovedeš si to představit, barokní zámek, hned vedle kostel a na nádvoří buší DNB, jako zajímavej zážitek. A lidi byli skvělý. Každopádně prázdninový hraní jsem si užil.

philip tbc

Pocházíš z Nýřan. Což je vlastně nedaleko Plzně, kde si tě také budou moci posluchači poslechnout na akci Pigfest. Jaký máš vůbec vztah k Plzni a k okolí? Jaká byla tvoje motivace tehdá se odstěhovat do Prahy?
Tak v Plzni jsem vyrostl a prožil tam spoustu zajímavýho. Divadlo Pod Lampou byla moje punková základna a zažil jsem tam spoustu dobrých koncertů a kalbiček. Dneska už je to trošku o něčem jiném a posledních pár let jsem spolupracoval hlavně s partou kolem klubu Inspiral a Neutral. V Inspiralu jsem dokonce měl dva roky rezidentní noc, takže jsem tam byl celkem často. No a do Prahy jsem odešel kvůli studiu stavební fakulty, který se celkem protáhlo a tak jsem tu už zůstal.

Jezdíš za hraním po celé republice, zajímalo by mě, jaké město nebo kraj máš v ČR nejradši a kam se vždy rád vracíš?
Tak takhle jednoduše se to samozřejmě říct nedá, vždycky to závisí na lidech co přijdou a podle toho je pak ta kalba dobrá nebo ne. Ale samozřejmě pár oblíbenejch míst mám, spíš to ale souvisí s tím, že tam jezdím za kámošema. Každopádně bych řekl, že na Moravě a Slovensku je to víc rozjetý. Ani tím nemám na mysli že by tam bylo víc akcí, ale ty lidi tam maj trošku jinou mentalitu. Takže rozhodně Ostrava, Olomouc, Bratislava, Partizánské… mohl bych jmenovat ještě dlouho.

Na gramce hraješ od roku 98, tvá hudební kariera, ale začala něčím docela jiným. Hrál si na kytaru a dokonce jsi se i věnoval zpěvu v kapele samotné. Nejvetší úspěchy jste měli s kapelou Swinging on the Flippity Flop. Jaká to tehdá byla doba a vůbec celkově, jak probíhali koncerty atd? Proč jsi vlastně pověsil kytaru na hudební hřebík? Jsi radši, že si zůstal u gramců?
Jo jo prošel jsem pár kapelami od punku po crossover a do dneška mi na to zůstaly hezký vzpomínky. Každopádně doba byla jiná, kluby skoro žadný, takže to hraní s kapelama byl hodně underground. Různý kulturáky a sály u hospod někde na vesnici, ale bylo to perfektní. No a proč jsem skončil s kapelou? Důvod byl celkem jednoduchý, byl jsem vyhozen. Objevil jsem v té době snowboard a ten mě tak chytnul, že jsem radši jezdil na hory než abych byl zavřenej v garáži na zkouškách. V té době se začali dělat i první house-party v Plzni, takže to šlo ruku v ruce a asi to byl přirozenej vývoj. Spolupráce s kapelou skončila a začala nova éra taneční muziky a snowbordingu :o) Hrát jsem začal, ale asi až další dva nebo tři roky po rozchodu s kapelou a rozhodně toho nelituju. Hrozně mě to v té době chytlo, bylo to něco úplně novýho, nepoznaného a to na tom asi bylo to důležitý. A to, že jsem „zpíval“ bych radši moc nevytahoval, to bylo na úplným začátku a dneska na to musím vzpomínat s velkým úsměvem :o).

Co se týče hraní na gramce. Tak jsi začal v roce 98 při přestěhování do matičky Prahy. Jaké tehdy byli začátky djingu? Začínal si s breakem? Kdybys mohl porovnat tu tehdejší breakbeatovou scénu s tou dnešní, co je stejné nebo naopak co se změnilo?

Tak samozřejmě jsem neměl hned od začátku svoje gramce, takže jsem chodil cvičit různě po kámoších a snažil se smíchat dvě desky. Nešlo to hned, ale časem se to podalo :o) Chce to prostě hodně cvičit a pak to jde. Scéna byla tehdy v plenkách, ale zase se otvíralo spousta novejch klubu kde to jelo viz Punto Azul, XT3, Divadelni bar palace Akropolis (v jednu dobu naprosto neuvěřitelný místo, rozjetej mejdan od pondělí do neděle, to jsem od té doby v žádném jiném klubu neviděl), takže jsem prostě nahrál na kazetu svoje první demo a dal to do těch klubů a více méně všechny se mi ozvali. Já si teda stejně myslím, že to tenkrát nikdo z těch majitelů neslyšel a že jsem tam začal hrát jen proto, že bylo málo djs :o) V té době bylo i hodně těžké nakupovat desky, v podstatě až asi na dvě výjimky krámky neexistovali, takže se pro desky jezdilo hodně do Rakouska. A porovnání tehdejší scény a dnešní? No dá se to fakt těžko srovnávat, tenkrát asi byla lepší atmosféra, protože to bylo nový, dneska jsou zase lepší podmínky a více možností, takže těžko říct co bylo lepší. Bavilo mě to tenkrát, baví mě to i teď, takže je asi všechno v pořádku.

Tvým krédem je stále se zdokonalovat! Kolik hodin týdně věnuješ tréninku?
Tak samozřejmě neřeknu ti to přesně, ale pokud je čas tak trénuji. Přes prázdniny třeba nebyl čas vůbec, tak jsem na gramce, výjma hraní na akcích, ani nesáhl. Teď to zas bude lepší .-) Hodně času mi taky zabírá produkce, staráni se o stránky, booking …, takže ten čas musím spravedlivě rozdělovat a to se ne vždy daří. Ale furt to miluju takže nemám problém se u gramců zaseknout na pár hodin. Hlavně se mám furt co učit, takže bych u toho ještě pár stovek hodin měl asi postát :o)

Jak probíhá tvůj pracovní týden?

No tak jelikož nejsem ničí zaměstnanec, tak si svůj čas organizuju sám. Jak jsem už psal hodně času mi zabírá produkce a věci okolo, booking, stránky… taky píšu technické recenze pro maxistore, na rádiu Wave máme s DJ Ghonzalesem pořad o pomalých beatech, nějaký kolaborace s raperama a jinejma producentama a další věci. Taky musíš zajít na pivko s kámošema, věnovat se přítelkyni… takže rozhodně se nenudím a můj denní harmonogram záleží na momentálních okolnostech. Teď jsem se naštěstí na filmu naučil brzo vstávat, tak doufám, že toho od teď budu stíhat víc  Jinak jsem velkej spáč.

K tvým nejlepším djským úspěchům patří hraní na festivalu Pohoda 2005, kam si tě pozval jako předskokana The Prodigy samotný LIAM HOWLETT! Jaký to byl pocit a zážitek zahrát si před kapelou, která do jisté míry ovlivnila vývoj rave scény na celém světě? Jaké pocity jsi zažíval, když jsi se tak báječnou zprávu dozvěděl?
Ty jo, to už jsou tři roky, toto letí :o) No tak když jsem se dozvěděl, že si mě vyžádal přímo LIAM HOWLETT, protože mě slyšel asi měsíc před v Brně, tak jsem tomu samozřejmě nechtěl veřit. Po prvním šoku mi došlo, co se stalo a byl jsem blahem bez sebe, protože pro mě to byla a stále je jedna z nejdůležitějsích kapel celý elektronický scény. Směs agresivního punku s elektronikou je to co mě před pár lety hodně bralo. Bohužel s Prodigy jsem se osobně nepotkal, což mě mrzelo, ale ani jsem nebyl moc překvapenej. Jsou to prostě tak velký jména, že jsem s tím tak nějak počítal. Bohužel ten rok smetla Pohodu obrovská bouřka a to zrovna ve chvíli, kdy jsem já začínal hrát. I tak to byl ale zajímavej pocit vylézt na podium před 20 000 lidí a začít tam něco předvádět. Do toho začly metat blesky a průtrž byla taková, že i když jsem byl schovaný na podiu, vítr foukal déšť dovnitř a mě začalo pršet do mixpultu a na gramofony, takže jsem se toho potom už i bál dotknout, aby mě nenabil proud. Každopádně jsem rád, že jsem si to zažil a v té době me to hodně nakoplo.

Co tě na světě dokáže nejvíce vytočit a naopak co je tvoje top 5 big respecta selecta? :o)

Tak nejvíc mě vytáčí lidská blbost, ignorance a nespolehlivost. Naopak můj respekt patří všem poctivým a hodným lidem. Někomu to v dnešní době může znít směšně, ale já to tak prostě mám a doufám že mi to dlouho vydrží Bohužel doba je rychlá a společnost čím dál zkaženější což můžeme pozorovat každý den. Politici zkorumpovaní a … blablabla. Na tohle téma by jsme se asi mohli bavit dlouho, takže to zkrátím jen na jednoduchý vzkaz Buďte dobří!

Co tě v poslední době hodně potěšilo?
Pozvání na Pig fest :o). V Plzni jsem hrál už hodněkrát, ale většinou jen v klubech, tak jsem zvědav. No a pak mě samozřejme teší, když jsou lidi okolo mě spokojený, daří se jim a mě taky.

Párty Pigfest se pomalu blíží? Položím ti tradiční otázku, na co se můžou od tebe lidi těšit?
Tak na tuhle otázku nikdy nevím jak mám odpovědět, ale jelikož se snažím, aby každý hraní bylo to nej, tak doufám, že to bude tohle. Hodně to závisí i na lidech, pokud se budou bavit a bude atmoška, tak bude i moje hraní lepší. V každým případě mám na každý vystoupení přichystanou partu triků, takže se nemusíte bát, jsem na vás připravenej.

Jaký je tvůj vztah k digitalizaci? Používáš také cd playery nebo jsi věrný černým koláčkům?
No musím se přiznat, že i mě to dostalo. Asi před rokem jsem si pořídil Serato a musím říci, že je to super. Mám mnohem většíi přísun hudby, můžu si dovolit kupovat a hrát mnohem víc stylů co mě baví než jen DNB, můžu hrát svoje věci, připravovat si určitý věci na různý triky, nastříhat si to jak potřebuji atd. Prostě pro mě absolutní volnost.

Co Philip TBC a produkování tracků? Jak jsi na tom?

Jak už jsem psal, produkce mi poslední dobou zabírá víc a víc času. Momentálně dělám na svém debutovém albu, které se bude pohybovat spíše v pomalejších vodách a nějaký ten breakbeat. Rozhodně tam budu mít pár zajímavých hostů jak z Čech, tak ze zahraničí. Většinou se bude jednat o vokalisty a rapery jak v mužském tak v ženském podání. Ale vše teprve vzniká, takže nechme se překvapit. Jinak mám teď rozdělaných pár věcí s ostravskými No Money v rytmu DNB a stavím si nové studio. Práce nad hlavu, tak jsem zvědav jak to všechno dopadne.

Poslední otázkou zanechám jako prostor pro tebe a pro tvoje osobní vyjádření. Ať už nějaký vzkaz pro lidi co razí na Pigfest nebo cokoliv budeš mít zrovna na jazyku!

Těším se do Plzně, do svého rodného města a města nejlepšího piva na světě. Takže zdravím všechny plzeňáky a těším se na vás, přijďte podpořit scénu a dát si tu lahodnou vychlazenou plzničku. Teda doufám že tam bude.

Ptal se: Mind, Dodal: Martin Nauš alias Agent, Motor A.G.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PIGFEST

Pátek 24. 10. 2008 až Sobota 25. 10. 2008
Vstup: Předprodej: jednodenní 229 Kč, dvoudenní 399 Kč, Na místě 299 Kč, dvoudenní 499 Kč.
Vystupují:
Aphrodite, Ortin Cam, Clodagh, Arcane, DJ Boss, Philip TBC, Dj Pixie a další
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika