Elektra report aneb brněnský weekender

Elektra report aneb brněnský weekender

29. 09. 2008  |  Autor: Obsession  |  Komentáře (0)
Už tomu je víc jak týden, co jsem navštívila Brno, abych opět nasála atmosféru oblíbených míst, potkala staré přátele a tomu celému dala jakýsi kulturní rámec. Věřte mi, nebo ne - na Elektru jsem se vydala poprvé. O páteční noci jsem mimo jiné chtěla zjistit, proč jsem váhala tak dlouho.
Co jsem dělala před příchodem na Flédu by vám mohlo být srdečně jedno. Ale nedá mi to, abych se s vámi nepodělila o dva příjemné páteční zážitky, a zároveň vám nedala tip jak zahnat případnou nudu v Brně.

Design podávaný v malých dávkách, neškodí v jakémkoliv množství! Moravská galerie i letos uspořádala Mezinárodní Bienále grafického designu a ilustrací. Hlavní výstavu v Průmyslovém paláci jsem si prohlédla bezplatně. Pořadatelé si na páteční noc načasovali obdobu brněnské muzejní noci, čímž chtějí umění více přiblížit lidem. Když už práce leží na židlích, na které se s knihou v klíně můžete usadit vy sami, nemůže být kontakt s tiskovinami větší. Poutavými pracemi bych listovala celý večer, ale v Perpetuu už pomalu začínal hrát Dj Parabot na akcičce Bassproof. Bienále se mi neopouštělo lehce, ale do 19. října máte i vy šanci znovu navštívit jednu z mnoha letošních expozic. Stojí to za to.



Škatule zůstaňte před dveřmi Perpeta
Na Brně je krásné to, že nic není příliš daleko a pěšky je to mnohdy ještě blíž. Seběhnu z kopečku a otevírám dveře mě dříve důvěrně známého klubu. Perpetuum se v posledním roce rozšířilo o další prostory, čímž se výrazně zvýšila jeho kapacita. Tak přece! Jako první návštěvník mám možnost vychutnat si prohlídku ultra tmavých prostor za neméně temného hudebního doprovodu. Parabot má moc dobrý vkus. Na jihomoravské končiny dost možná ojedinělý. Navzdory mnohaletému kontaktu slyším tohoto kolegu – zrovna tak pisálka (pohon crew) poprvé na živo. Nesedí mi na něj ale škatulka dubstep, která se mu po návratu z Anglie přilepila na klopy jakožto jednomu z mála, kteří věděli o co jde (a uměli to zahrát). Atmosférické plochy a výpravnost celého setu mě nutí zaobírat se škatulkami. Ta jeho je prý breakstep. Říká ale, že škatulky zabíjí muziku, takže to nebudu dál rozpitvávat. Než se vrhnu do mumraje socializace, zaznamenávám London Elektricity Cum Dancing Dubchild remix a vzpomínám na Colmanovo euforizující červnové vystoupení v Roxy. Nezbývá, než se těšit na zbrusu nové album London Elektricity, které oficiálně vyšlo právě tento víkend. V Petu bylo příjemně, ale jakmile převzal otěže Dj Rippa se svým populárně - skočným výběrem desek, byl čas přemístit se na Flédu, kde už jako první hrající zahříval publikum Dj Cole.

A konečně ta rudá Elektra!
Když se vracíte na známá místa, máte radost i z toho, že se určité věci nemění. I tentokrát to již krátce po jedenácté žije jak v sále, tak i na barové stage. Tradičně dobře doladěný zvuk, třímá ve svých rukou slovenský Dj Cole, jež právě nachyluje k závěrečným minutám svůj set. Střídačku s Orbithem jsem bohužel nestačila zahlédnout, barová stage mě pod taktovkou Dje Ibe zaujala o něco víc. Na této stagei panuje neskutečný mumraj mísících se tanečníků, posluchačů a procházejících k částečné nelibosti těch, jež se snaží upoutat pozornost barmanů. Dj Ibe tomu dává na baru velmi dobře a příjemně. Čekání na Bodzina si krátím nenápadným průzkumem situace, abych zjistila co na té Elektře vlastně všichni vidí. Po vizuální stránce velmi příjemná párty, fajn dekorace, Vj Kombajn je podle mého jeden z nejnadanějších lidí v tomto oboru u nás, ale na hudební vytržení zatím stále jen čekám. Od rezidenta Orbitha bych čekala víc. Kdo jiný by si mohl dovolit trochu toho experimentu na akci, která má stabilní návštěvnost a pověstně otevřené publikum? Nevím, jestli v tom jenom nebyla snaha roztancovat osazenstvo hlavního sálu, které čeká tříhodinová alternativní jízda spod rukou německého producenta. Zdá se mi, že jak Orbitha slyším průměrně jednou ročně, po kusech odpadají inovace které chytnou za solar a donutí zaposlouchat se a nejen tančit do rytmu s „rukami hore“. Ale možná se mýlím. Pomalu mě přestává bavit psát reporty z klubovek a podsouvat lidem své subjektivní dojmy, jakkoliv s nimi kroužek spřízněných lidí může souhlasit. A dost možná čtete jeden z mých posledních reportů, takže snad omluvíte i tuhle nezvyklou formu vyprávění.



As sexy as his name sounds
Přichází čas headlinera Stephana Bodzina. Pro své vystoupení potřebuje takřka celý pult a hrne se do něj s obrovskou vervou. Vyladěná diskotéka si podala ruku s minimalem. Bodzin se až psychoticky ponořil do své hodinové live-show, která byla po vizuální stránce tak vymakaná, že jsem se lidí na okolo vyptávala, jestli mají Ahnung jak se Bodzinovy pohyby transformují v efekty na plátně. Ale po dvaceti minutách údivu jsem měla pocit, že se hudba chladně motá ve stejných cestách a lidí pomalu ubývá. Šla jsem vydýchat mohutné mlhové efekty na friendly bar stage. Tady na to jdou hoši už po celý zbytek mnohem přímočařeji a projít zástupem rozjetých tanečníků s drinkem v ruce znamená umně zkopírovat jejich vlastní pohyby. A je to docela sranda. Do tří ráno, než skončil Bodzin jsem si v nepravidelných intervalech střídala tyto dvě scény a bavila jsem se jejich vzájemným kontrastem. Bodzin své liveko defiloval s jakousi ebonitovou tyčí s hmatníkem v ruce, potom pozvolna přešel k dj setu. Závěr jeho setu už mělo možnost sledovat zhruba 200 lidí. A žádné bouřlivé rozloučení se nekonalo.



Sladká tečka
Někdy se vyplatí vydržet na posledního Dje. Někdy se až ten poslední stane opravdovým vrcholem akce. Pro mě jím bezvýhradně byl Francouz Maxime. Sympatický vousáč za pultem dokázal zakouzlit natolik, že přetáhl unavené bar stagei akční tanečníky, kterých tam i tak stále pobývalo mraky, a konečně Maxime v tuto hodinu uvedl dokonce i mé tělo v tanec. Bohatá dávka house s příměsí electra a k ránu nečekaně i trochou trance byla znamenitou vzpruhou a zahladila ve mně poněkud rozpačité dojmy z celé Elektry. Maxime se rozloučil remixem Garnierovy klasiky Man with the red face z dílny Marka Knighta a Funkagendy. Těším se, až si zase Maxime znovu přijede zahrát do České republiky. Je tak nějak akorát napřed.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ELEKTRA

Pátek 19. 9. 2008
Vstup: Bude upřesněn
Vystupují:
Stephan Bodzin, Maxime, Orbith, Cole aka Hyricz, Fedar, Hawran, Peter Pea, Ibe
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
Elektra - 19.9. Fléda
1. cena - Adidas taška, 2x 2 vstupy, placka Elektra, 500,- kredit na baru, 2. cena - Adidas taška, 1x 2 vstupy, placka Elketra, 300,- kredit na baru, 3. cena - Adidas taška, 1 x 1 volný vstup, placka Elekra
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika