Please The Trees v Akropolis

Please The Trees v Akropolis

09. 11. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Po druhé v letošním roce se do pražského Paláce Akropolis vrací jedna z největších nadějí tuzemské indie scény Please The Trees.
Projekt Please The Trees se zrodil během roku 2006 při setkání jedné z kmenových skupin pověstné táborské rockové scény, kytarových snivců a léčitelů Some Other Place a originálního písničkáře Václava Havelky, vystupujícího již od roku 1999 pod jménem selFbrush. Ambientním noisovým hudebním plochám Some Other Place chyběl vokalista a Havelka již dlouho hledal skupinu, která by dokázala zahrát s patřičnou intenzitou a napětím písně, které nastřádal do šuplíku mimo tvorbu pro selFbrush. Po několika společných zkouškách vzniklo ale z jamování něco víc než obě strany očekávaly, skupina se pojmenovává Please The Trees a začíná pomalu opatrně vystupovat na veřejnosti. Během několika měsíců si tak vybudovává zaslouženou pověst jedné z největších nadějí české indie-rockové scény.

Please The Trees mají za sebou úspěšná vystoupení na festivalech Eurosonic ( Groningen, Holandsko ), Colours of Ostrava či Music In The Park, koncertovali například i v rámci Febio festu, Famu festu a mimo jiné také před hvězdami americké alternativní scény, skupinou Woven Hand. Právě na zmiňovaném koncertu se mohla poprvé česká hudební veřejnost seznámit s prvními ukázkami z debutového alba Lion Prayer. Koncert proběhl zároveň jako křest singlu Wrong Along/Red Sky, který vyšel pouze v limitované edici padesáti kusů s originálními, ručními číslovanými obaly talentované malířky Laďi Gažiové. Singl byl vyprodán během několika týdnů. Debutové album skupiny Please The Trees s názvem Lion Prayer vyšlo 7.12.2007 u malého, nezávislého vydavatelství Václava Havelky Absent Hour Records. Ihned po vydání se albu dostává nadšeného přijetí kritiky i posluchačů a vrcholem pak byl jeho křest alba v téměř vyprodaném pražském Paláci Akropolis.

Václav Havelka se touto nahrávkou již naprosto jistě etabluje do pozice jednoho z nejtalentovanějších vokalistů české hudební scény. Please The Trees jsou pevně soustředěni na atmosféru jednotlivých skladeb, ale rozhodně jim nescházejí hitové ambice. Melodika písní může připomenout legendární The Replacements či Hüsker Dü, dokonalá práce s hlukovými atributy v souvislosti s melodií například Sonic Youth a experimentálnější polohu Wilco, vygradovaná atmosféra zase třeba polozapomenuté The Mission a schopnost napsat dokonale vystavěný hit třeba i takové megastar jakými jsou samotní U2. Přes výše zmíněné evokace zůstává tvorba Please The Trees pevně v rukou tvůrců samotných a také ve striktních intencích indie scény, čemuž napovídá odvážné rozhodnutí skupiny vydat album Lion Prayer, také v limitované edici a to 500 kusů, na malé nezávislé značce Absent Hour, přes několik nabídek velkých vydavatelských firem. První náklad alba byl vyprodán dva měsíce po vydání. Na rok 2009 Please The Trees připravují vydání druhého, zatím bezejmenného alba v produkci Davida Boultera z Tindersticks a aktivní koncertování v zahraničí.

Veena

Táborská kapelu Veena dali dohromady loni na podzim členové skupiny Ladies Swim Martin a Dansko (také Please The Trees). Kromě temných, patřičně syrových kytar zvuku Veena dominuje výrazný vokál zpěvačky Veroniky, výrazem a barvou lehce připomínající Sleater-Kinney. Na jaře letošního roku Veena natočili několik písniček, na jejichž výsledné podobě pracuje Filip Míšek z Khoiby.

Dodal: Recyclit
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

RECYCLIT PARTY

Čtvrtek 11. 12. 2008
Vstup: Bude upřesněn
Vystupují:
Please The Trees, Veena
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika