Zoomujeme na Space DJz

Zoomujeme na Space DJz

11. 11. 2008  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Zlí hoši techna, Ben Long a Jamie Bissmire aka Space DJz patří k nemnoha DJům na světě, kteří si za dlouhá léta společného vystupování dokázali vybudovat svou originální tvář, prorazit s vlastním stylem a získat tak obrovské množství fanoušků. Jejich hlavní zbraní je experimentování, municí je veškerá klubová hudba od hard techna přes elektro až po hiphop.
Osudové setkání
Psal se konec osmdesátých let a zatímco u nás skomíral komunismus a vrcholem taneční scény byl Péťa Kotvald, ve Velké Británii již delší dobu prosperoval hip hop a break dance a právě se rodila vlna rave parties. Jednoho dne se při tréninku ve skate parku v severním Londýně potkali dva výrostci, slovo dalo slovo a ti dva brzy ozdobili nejbližší zašlou zeď prvním kouskem graffiti. Spřátelili se. Zjistili, že poslouchají stejnou muziku a že je baví její mixování a často hrůzostrašné stylové kombinace. V té době byl jejich hlavním zájmem hip hop.

Volá Detroit!
Hiphop ovšem musel ustoupit, když na scénu vrthlo techno z Detroitu. Tato vlna způsobila smršť po celém světě a i jinak soběstačný Londýn s výlučným postavením světového hlavního města populární hudby musel otevřít své brány novému stylu. Dvojka mladíků vyslyšela volání Detroitu a odložila skateboardy do zadního rohu svých pokojů. Zatímco všichni ostatní obdivovali stylovou čistotu nových temných a cizokrajně znějících nahrávek, tihle dva udělali přesný opak. Bez špetky respektu začali nový styl míchat se vším možným, kromě tehdy populárního acid house nevynechali breakbeat, tehdejší electro, house, hip hop ani reggae. A pak to přišlo.

space djz

Zrod Bandulu

Dnešní jazyk zná pro míchanici různých stylů výraz mash-up, ale na počátku devadesátých let, kdy dva mladí DJs zkoušeli smíchat nesmíchatelné, se jednalo o dost ojedinělý experiment. Mix reggae a techna by mnozí označili za hříšný, ale paradoxně právě tento krok dal vzniknout slávě uskupení Bandulu (původní sestava: Jamie Bissmire, John O'Connell & Lucien Thompson), které zažilo největší popularitu v polovině devadesátých let. Neušlo ani hitparádám a oku hudebních kritiků. Tyto časy Ben i Jamie sami charakterizují jako dobu studiových orgií, kdy tam zavření trávili každou volnou chvilku. Respekt ke starým nahrávkám hip hopu a klasického electra vyjadřovali po svém: měnili je k nepoznání. Dostali se někam, kde ještě nikdo nebyl, získali slávu. Ale pořád to nebylo ono.

Kosmičtí jezdci na deskách

Doba si žádala tvrdost, rychlost, žádné kompromisy. Cítili to i oba pánové, kterým Bandulu začalo být těsné. Chtěli více skládat rave a zároveň nepřestat se svými experimenty. V té době již po jejich produkci pošilhávalo i slavné vydavatelství NovaMute, které se zaměřovalo na světově nejprogresívnější producenty elektronické muziky. Kde se vzali, tu se vzali, jednoho dne vznikli ve studiu Space DJz. A pustili se do práce. Na svět se prodraly vinyly, které dnes již patří k legendárním, znalci vzpomenou na Solaris, AK 47, Rate Of Change či Centre Field. Space DJz ale kromě produkování především dál pilovali svá vystoupení a vypiplali show, kdy hrají na čtyři gramofony a dva mixpulty. Stálým zdokonalováním získali opravdový věhlas a stali se miláčky partypeople na celém světě. V jejich kalendáři se začaly objevovat také země na východ od Německa. Na popud českého vydavatelství NextEra tak vznikla slavná mixovaná 2CD kompilace The Last DJz on Earth.

Hvězdné placky
Prvním labelem, ve kterém měli Ben a Jamie prsty, byl Infonet. Od roku 1992 vydával nejen produkci Bandulu, ale i dalších jmen, např. Reload či Eddie „Flashin“ Fowlkes. Zvučného jména dosáhl label Potential Records, dítě Bena Longa. Krátce založení se vyšvihl mezi hlavní britské labely vydávající techno a poskytl útočiště jménům jako Ade Fenton, Chris McCormack či Umek. Na labelu Potential mimochodem dvě placky vydala i česká DJane Ladida. Jamie Bissmire nezůstává pozadu a zakládá značku Ground. Vesmířané vydali několik počinů také na respektovaném labelu Soma Records. A samozřejmě, další věhlas přinesla jejich produkce na NovaMute. V uplynulých letech Space DJz především pilně vystupovali a proto jejich produkce přibývala pomalu. Vše se změnilo letos, rok 2008 zatím přinesl hned tři EP s názvy Bullshiterz, Crime and Punishment a Space DJz vs. S.K.A.T.I.

Vesmírní jezdci Apokalypsy
Dalo by se očekávat, že díky všeobecnému trendu zpomalování a „měknutí“ půjdou s tvrdostí a BPM dolů i Space DJz. Ale nebojte se, není to pravda. Ben Long a Jamie Bissmire si stále zachovávají svůj energetický potenciál a jejich vystoupení jsou a stále budou smrští neuvěřitelně pestrých smyček a ostrých, nekompromisních a poctivých techno rytmů. A právě proto má tato dvojka své místo na jubilejní 30. Apokalypse.

Dodal: Dalin Vajčner, Apokalypsa, s.r.o.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

APOKALYPSA

Pátek 21. 11. 2008
Vstup: Předprodej 369 Kč
Vystupují:
Adam Bayer, Cristian Varela, Oscar Mulero, Space Djz, Frank Kvitta & Torsten Kanzler, Reset, Jerry, Home, Scorn, Misa Salacova, Michael Burian, Chris Sadler, Martin Gredner, Matamar, Molczik
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika